Ayşen Gruda

Ayşen Gruda

Ayşen Gruda
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 30.11.1945

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

Domates güzeli lakabıyla tanınmıştır. Yeşilçam'ın birçok komedi filminde Şener Şen, Kemâl Sunal ve İlyas Salman gibi önemli isimler ile rol almıştır. Ayben Erman ve Ayten Erman'ın kardeşidir. 

Ayşen Gruda, 30 Kasım 1945 tarihinde Erman Ailesi’nin ortanca kızı olarak İstanbul, Yeşilköy’de Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte doğdu. Babası kara tren makinistiydi. Komedi yeteneği, çocuk yaşta Yeşilköy’deki evlerinde Ermeni komşularının taklidini yaparken ailesi tarafından keşfedildi. Lise ikiye giderken babası vefat etti. Geçim sıkıntısı yüzünden okulu bırakıp çalışmaya başladı. Kardeşi Ayben Erman ve ablası Ayten Erman da kendisi gibi oyuncu olacaktı. Televizyon için yaptığı skeçlerden birinde canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra lakabı “Domates Güzeli” olarak kaldı.

Ayşen Gruda, Tevfik Bilge’nin turne tiyatrosunda profesyonel oyunculuğa başladı. İlk rolü 1962 yılında “Kongre Eğleniyor” adlı vodvilde küçük bir hizmetçi rolü idi. 1977 yılında 16 senelik tiyatro hayatından sonra televizyonda bir eğlence programı içinde yayınlanan skeçte canlandırdığı “Domates Güzeli Nahide Şerbet” karakterinden sonra herkes tarafından tanındı.

Ayşen Erman, Ankara Meydan Sahnesi’nde tiyatro oyuncusu Yılmaz Gruda ile tanışıp evlendi. Kızları Elvan doğunca Ayşen Gruda bir süre tiyatroya ara verdi. 11 yıl süren evliliğinin sonrasında da soyadını kullanmayı sürdürdü.

Ayşen Gruda daha sonra yakın dostu Adile Naşit’le birlikte, Ertem Eğilmez filmlerinin çekirdek kadrosunda yer aldı.

Ayşen Gruda, “Mum Söndü”, “Deve Kuşu Kabare”, “Hababam Sınıfı Müzikali”, “Yedi Kocalı Hürmüz” gibi ve müzikallerde yer aldı. Tiyatronun yanı sıra da birçok televizyon programında skeçlerde ve dizilerde oyunculuk yaptı. Sinemada “Tosun Paşa”, “Süt Kardeşler”, “Şabanoğlu Şaban”, “Hababam Sınıfı', “Neşeli Günler” gibi birçok klasikleşmiş Türk sineması örneklerinde oynadı.

Filmografi

2018 Sevgili Komşum
2018 Babamın Ceketi
2016 Dedemin Fişi
2015 Kötü Kedi Şerafettin (Seslendirme)
2015 Güvercin Uçuverdi
2015 Altın Horoz
2014 Seni Seviyorum Adamım
2014 Pek Yakında
2014 Meleklerin Mucizesi
2013 Çakma Hayat
2013 Qüfür
2011 Ya Sonra
2011 Pazarları Hiç Sevmem
2010 Kukuriku - Kadın Krallığı
2008 Kağıt
2006 Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu
2005 Keloğlan Kara Prens'e Karşı
2005 Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
2003 Hababam Sınıfı: Merhaba
1994 Şenlik Var
1993 Rumuz Sev Beni
1988 Süper Baba (Video)
1987 Şam Fıstık
1987 Çantada Keklik (Video)
1987 Seyyar Kamil
1987 Gönlübol (Video)
1987 Felekten Bir Gün
1987 Etme Bulma (Video)
1987 Banko Altılı Ganyan/Gönüllü Kahraman (Video)
1987 Aile Pansiyonu
1986 Yaygara 86
1986 Neşeye Bak Neşeye (Video)
1986 Mavi Muammer 3 / Ölürsün Gülmekten (Video)
1986 Lotto Kralı (Video)
1986 Kocamın Nişanlısı (Video)
1986 Kiralık Ev
1986 Karım Beni Aldatırsa (Video)
1986 Karamanın Koyunu
1986 Huysuz (Video)
1986 Hayroş
1986 Aşk Dediğin Laftır (Video)
1986 Ağa Bacı (Video)
1986 Ayşe ile Ali (Video)
1985 Şendul Şaban
1985 Çileli Damat
1985 Yeter Be
1985 Uyanıklar Dünyası
1985 Sarı Öküz Parası
1985 Mavi Muammer 2 / Silahtan Ödüm Patlar (Video)
1985 Mavi Muammer (Video)
1985 Köşeyi Dönenler
1985 Gazino Bülbülü
1985 Fakir Milyoner (Video)
1985 Deliye Hergün Bayram
1985 Bir İlkbahar Sabahı (Video)
1985 Aşık Oldum
1984 Namuslu
1984 Lodos Zühtü
1984 Kızlar Sınıfı
1984 Gırgıriyede Büyük Seçim
1983 Şekerpare
1983 Neşeli Kuklalar (Video)
1983 Şıngırdak Şadiye
1982 Çiçek Abbas
1982 Görgüsüzler
1982 Dolap Beygiri
1982 Doktor Civanım
1982 Buyurun Cümbüşe
1982 Adile Teyze
1981 Hababam Sınıfı Güle Güle
1981 Gırgıriye
1981 Davaro
1980 Renkli Dünya
1979 Şark Bülbülü
1979 Doktor
1978 Neşeli Günler
1978 Avanak Apti
1977 Şabanoğlu Şaban
1977 İbo ile Güllüşah
1977 Çöpçüler Kralı
1977 Sarmaş Dolaş
1977 Hababam Sınıfı Tatilde
1977 Gülen Gözler
1976 Öyle Olsun
1976 Tosun Paşa
1976 Süt Kardeşler
1976 Güngörmüşler
1976 Gülşah Küçük Anne
1976 Arabacının Aşkı
1976 Aile Şerefi
1976 Ah Dede Vah Dede (Seslendirme)
1975 Vay Anasına
1975 Televizyon Çocuğu
1975 Hanzo
1975 Hababam Sınıfı
1975 Gariban Şakir
1975 Delisin
1975 Bizim Aile
1975 Bitirimler Sınıfı
1975 Bir Araya Gelemeyiz
1966 Ve Silahlara Veda

Televizyon

2017 Bizim Hikaye
2016 Mahrumlar (TV Filmi)
2015 İlişki Durumu: Karışık
2015 Sucu Kamil (TV Filmi)
2015 Beş Kardeş
2014 Çılgın Dersane Üniversitede
2014 Ruhumun Aynası
2013 Hoştanlı Kalaylı Saray
2013 Bebek İşi
2012 İbret-i Ailem
2012 Krem
2012 Leyla ile Mecnun
2011 Huzurum Kalmadı
2010 Gecekondu (TV Programı)
2009 Zoraki Başkan
2009 Aile Reisi
2008 Sevgili Düşmanım
2008 Peri Masalı
2008 Mert ile Gert
2008 Kötüler Konağı (TV Filmi)
2008 Gece Gündüz
2007 Fesupanallah
2007 Cumhur Cemaat
2006 İki Aile
2006 Fırtına
2006 Yeşilçam Denizi (TV Programı)
2005 Ömer Seyfettin: Perili Köşk (TV Filmi)
2005 Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn Karısı ve Oğlu (TV Filmi)
2005 Çılgın Yuva
2005 Sen misin Değil misin?
2005 Güz Yangını
2004 Çemberimde Gül Oya
2004 Perili Ev
2004 Dayı
2004 Cennet Mahallesi
2003 Sultan Makamı
2001 Çılgın Bediş
2000 Yarı Şakı Yarı Ciddi
2000 Tersine Dünya
2000 Bana Babamı Anlat
1999 Evimiz Olacak mı?
1998 Salacak Öyküleri
1997 İlişkiler
1997 Kılıbıklar Mahallesi
1997 Hayvanlara Dokunduk
1997 Ana Kuzusu
1996 Mesela Dedik
1995 Palavra Aşklar
1994 İnce İnce Yasemince
1994 Kızlar Sınıfı
1994 Kaygısızlar
1993 İnsanlık Hali
1993 Üçüzler
1991 Ana
1990 Bir Milyara Bir Çocuk
1989 Yarı Şaka Yarı Ciddi (TV Programı)
1989 Güzel Bir Gün İçin (TV Filmi)
1988 Hisseli Harikalar Kumpanyası
1986 Olacak O Kadar
1980 Yedi Kocalı Hürmüz
1977 Seyahatname

Ödülleri

2010 47. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Kağıt
2006 11.Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

Görev Aldığı Yapımlar

Ayşen Gruda Fotoğrafları

Ayşen Gruda Haberleri