Ayşenil Şamlıoğlu

Ayşenil Şamlıoğlu

Ayşenil Şamlıoğlu
Oyuncu

Doğum Tarihi: 20.3.1956

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Ayşenil Şamlıoğlu, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yönetmen, yazar.

1974 yılında İstanbul Üniversitesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Fakültesi'ne giren sanatçı, öğrenimini yarıda bırakarak, Almanya'ya gitti ve Frankfurt'ta dil eğitimi aldı. Burada tiyatro ile ilgilenen Şamlıoğlu, amatör tiyatro topluluklarıyla çalışmalara katıldı. Türkiye'ye döndükten sonra ODTÜ Mimarlık Fakültesi'nde eğitim gören Ayşe Nil Şamlıoğlu, ikinci kez eğitimini yarıda bırakarak Anadolu Ajansı'nda bir yıl süreyle çalışmasının yanında, özel bir reklam ajansında da çizimle ilgilendi. Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı, Tiyatro Bölümü mezunu olan Şamlıoğlu, 1982 yılında Adana Devlet Tiyatrosu'nda oyuncu ve yönetmen yardımcısı olarak göreve başladı.

1988 - 1989 yıllarında Hacettepe Üniversitesi'nde tiyatro dersleri veren sanatçı, bir dönem Devlet Tiyatroları Genel Sekreterliği görevinde bulundu. Tunç Başaran tarafından senaryolaştırılan ve yönetilip filme alınan Kaçıklık Diploması adlı bir eser yazan Ayşe Nil Şamlıoğlu'nun, asıl tanınışı Ferhunde Hanımlar ve Bizim Evin Halleri adlı dizilerdeki rolleriyle oldu. Yol Arkadaşım dizisinde canlandırdığı Hafize karakteri ile daha geniş kesimlerce tanındı. İstanbul Şehir Tiyatroları'nda ve Semaver Kumpanya gibi özel tiyatro topluluklarıyla da çalışan sanatçı, yönetmenlikle oyunculuğu bir arada yürütmektedir. Şamlıoğlu, 29 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği görevine getirildi.

Sanatçı aynı zamanda eski Sayıştay Başkanı Servet Şamlıoğlu'nun kızıdır. 17. Afife Tiyatro Ödülleri'nde jüri üyeliği yapmıştır.

Filmografi

2017 Aydede
2017 Ay Lav Yu Tuu
2016 Aşkın Gören Gözlere İhtiyacı Yok
2015 Yav He He
2015 Niyazi Gül Dörtnala
2014 Eyyvah Eyvah 3
2013 Sen Aydınlatırsın Geceyi
2013 Benimle Oynar mısın?
2011 Eyyvah Eyvah 2
2010 Prensesin Uykusu
2010 Olmasa
2009 Ejder Kapanı
2009 Ay Lav Yu
2008 Meleğin Sırları
2006 Sınav
2003 İnşaat
2001 O da Beni Seviyor

Televizyon

2017 Kırlangıç Fırtınası
2016 Tatlı İntikam
2015 Kocamın Ailesi
2013 Galip Derviş
2013 Bebek İşi
2013 Aldırma Gönül
2012 Kötü Yol
2011 Sen de Gitme
2011 Bizim Yenge
2010 Çakıl Taşları
2009 Ah Kalbim
2009 Yol Arkadaşım
2008 Doktorlar
2007 Fikrimin İnce Gülü
2006 İlk Aşkım
2006 Taşların Sırrı
2006 Kabuslar Evi: Gece Gelen Arkadaşlar
2005 Nefes Nefese
2000 Bizim Evin Halleri
2000 Ferhunde Hanımlar

Tiyatro

Yönetmen Olarak

2016 Kozalar - Adalet Ağaoğlu
2015 Dil Kuşu - Pelin Temur
2007 Bana Mastikayı Çalsana - Nilbanu Engindeniz
2007 Dünyanın Ortasında Bir Yer - Özen Yula
2006 Altona Mahpusları - Jean-Paul Sartre
2005 Süleyman ve Öbürsüler - Max Frisch \ Yavuz Pekman
2004 Gayri Resmi Hürrem - Özen Yula
2002 Külhan Beyi Operası - Ülkü Ayvaz
2001 Bina (oyun) - Behiç Ak
2001 Aslan Asker Şvayk - Bertolt Brecht
2000 Eşek Arıları - Aristophanes
1999 Pazartesi Perşembe - Musahipzade Celal
1998 V.Frank (oyun) - Friedrich Dürrenmatt
1997 Kozalar - Adalet Ağaoğlu
1997 Ölüler Konuşmak İster - Melih Cevdet Anday
1995 Ben Feurbach - Tankred Dorst

Oyuncu Olarak

2013 Öldün Duydun mu? - Yiğit Sertdemir
2013 Evaristo - Civan Canova
2013 Geyikler Lanetler - Murathan Mungan
1996 Gılgameş - Zeynep Avcı
1992 Hüzün Coşkusu Altındağ - Yaşar Seymen\Adem Atar
1990 Deli Dumrul - Güngör Dilmen
1989 Aşkımız Aksaray!ın En Büyük Yangını - Güngör Dilmen
1987 Afife Jale - Nezihe Araz
1985 Karakolda - Sidney Kingsley

Ödülleri

1988 Sanat Kurumu - En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Afife Jale
1997 Sanat Kurumu - Yılın Yönetmeni, Benimkinin Adı Regine
1998 İsmet Küntay - En İyi Reji, Kozalar
1998 İsmet Küntay - En İyi Reji, Ölüler Konuşmak İster
2000 İsmet Küntay - En İyi Reji, Pazartesi Perşembe
2000 Çırağan Lions Kulübü - Türkan Kahramankaptan En İyi Yapım, Pazartesi Perşembe
2000 Sanat Kurumu - En İyi Yapım, Pazartesi Perşembe
2000 Eleştirmenler Birliği - En İyi Reji, Pazartesi Perşembe
2000 İstanbul Şehir Tiyatroları - Afife En Başarılı Yönetmen, Gayrı Resmi Hürrem

Görev Aldığı Yapımlar

Ayşenil Şamlıoğlu Fotoğrafları

Ayşenil Şamlıoğlu Haberleri