Başak Köklükaya

Başak Köklükaya

Başak Köklükaya
Oyuncu

Doğum Tarihi: 19.4.1974

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Türk dizi, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Hacettepe Üniversitesi, Ankara Devlet Konservatuvarı, Bale Bölümü ile Bilkent Üniversitesi, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi, Tiyatro Bölümü'nden mezun oldu. 1995 yılında Şehir Tiyatroları'nda çalışmaya başladı.

İlk TV deneyimi 1995 yılında Yazlıkçılar ile oldu ve Bizimkiler dizisiyle devam etti. İlk sinema tecrübesini Ferzan Özpetek'in Hamam adlı filmiyle elde etti. Bu filmle Ankara Film Festivali'nde 'Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu' ödülünü aldı.

1999 yılında rol aldığı ve Zeki Demirkubuz'un yönettiği Üçüncü Sayfa filmiyle Türkiye'de verilen tüm sinema ödüllerini kazandı. Takip eden yıllarda kariyerini sinema ve dizi projeleriyle devam ettirdi.

Çağan Irmak'ın Mustafa Hakkında Her Şey, Tassos Boulmetis'in Bir Tutam Baharat, Zeki Demirkubuz'un İtiraf, Alberto Rondalli'in Derviş, Ferzan Özpetek'in Harem Suare ve 'Hamam' filmlerinin yanı sıra, Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler filminde de rol aldı. Birçok sinema eleştirmeni ve yazarına göre duru güzelliği ve doğal oyunculuğuyla, son dönemin aranan oyuncuları arasında önemli bir yer edinmiştir.

Filmografi

2017 İşe Yarar Bir Şey
2009 Canavarlar Yaratıklara Karşı
2008 Süt
2006 Küçük Kıyamet
2005 Organize İşler
2003 Mustafa Hakkında Herşey
2003 Bir Tutam Baharat
2001 İtiraf
2001 Derviş
1999 Harem Suare
1999 Duruşma
1998 Üçüncü Sayfa
1997 Mektup
1997 Hamam

Televizyon

2011 Tek Başımıza
2009 Kül ve Ateş
2005 Yanık Koza
2004 Çemberimde Gül Oya
2004 Uy Başuma Gelenler
2003 Sultan Makamı
2003 Esir Şehrin İnsanları
2002 Aşk ve Gurur
2001 Koltuk Sevdası
2000 Baykuşların Saltanatı
1993 Yazlıkçılar
1993 Rıza Beyler
1989 Bizimkiler

Tiyatro

Bir Atın Öyküsü
Savaş ve Barış

Ödülleri

2007 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği - En İyi Kadın Oyuncu, Küçük Kıyamet
2007 Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Küçük Kıyamet
2006 Beykent Üniversitesi İletişim Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Yanık Koza
2001 Festival International de Cinema-Illes Balears (İspanya) - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
2000 Orhun Arıburnu - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
2000 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali - Kültür Bakanlığı, En Başarılı Kadın Sanatçı Ödülü, Üçüncü Sayfa
2000 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali - Eczacıbaşı Vakfı, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
2000 Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
1999 Sinema Yazarları Derneği - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
1999 36. Antalya Film Festivali - En İyi Kadın Oyuncu Ödülü, Üçüncü Sayfa
1998 10. Ankara Uluslararası Film Festivali - Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu Ödülü, Hamam

Görev Aldığı Yapımlar

Başak Köklükaya Fotoğrafları

Başak Köklükaya Haberleri