Belgin Doruk

Belgin Doruk

Belgin Doruk
Oyuncu

Doğum Tarihi: 28.06.1936

Ölüm Tarihi: 26.03.1995

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Türk oyuncu.

'Küçük Hanımefendi' lakabıyla bilinmektedir. 1952 yılında ortaokul son sınıftayken Yıldız Dergisi ve İstanbul Film'in açtığı yarışmayı Ayhan Işık ve Mahir Özerdem ile birlikte kazanarak sinemaya geçti ve ilk filmi olan 'Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi' filmini çevirdi. 1953'te yapılan güzellik yarışmasında Türkiye İkinci Güzeli seçildi. Türk sinemasının bir döneminde en çok film çeviren ve en çok sevilen oyuncu oldu. Sinemada ilk çıkışını, 'Yeşil Köşkün Lambası' filmiyle yaptı.

Yönetmen Faruk Kenç ile evlenip boşandı, daha sonra yapımcı Özdemir Birsel ile evlendi. Zeki Müren ve Ayhan Işık'la birlikte birçok yapımda birlikte rol aldı. Özellikle Ayhan Işık'la iyi bir ikili oluşturdu ve birlikte çevirdikleri 'Küçük Hanımefendi' serisi çok tutuldu. Melodramların ve duygusal güldürülerin değişmez oyuncusu oldu. 1970'te yapılan 2. Adana Film Festivali'nde 'Yuvanın Bekçileri' filmiyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı. 1975'ten sonra sinemadan ayrılan sanatçı, 26 Mart 1995 yılında İstanbul'da hayata veda etti.

Filmografi

1973 Gecekondu Rüzgarı
1970 Gönül Meyhanesi
1970 Küçük Hanımın Şoförü
1970 Pamuk Prenses ve 7 Cüceler
1969 Ayşecik Yuvanın Bekçileri
1969 Şahane İntikam
1968 Atlı Karınca Dönüyor
1968 İstanbul'da Cümbüş Var
1968 İstanbul'u Sevmiyorum
1968 Yıkılan Gurur
1966 Allahaısmarladık Yavrum
1966 Bozuk Düzen
1966 Güzel Bir Gün İçin
1966 Sevgilim Bir Artistti
1965 Bir Gönül Oyunu
1965 Hep O Şarkı
1965 Kırık Hayatlar
1965 Satılık Kalb
1965 Sayılı Dakikalar
1965 Şoförün Kızı
1965 Toprağın Kanı
1965 Yasak Cennet
1964 Aşk ve Kin
1964 Bitirimsin Hanım Abla
1964 Duvarların Ötesi
1964 Evcilik Oyunu
1964 İstanbul Kaldırımları
1964 Suçlular Aramızda
1964 Şoförler Kralı
1963 Akdeniz Şarkısı
1963 Aşk Tomurcukları
1963 Bahçevan
1963 Gönül Avcısı
1963 Kadınlar Hep Aynıdır
1962 Aşka Karşı Gelinmez
1962 Bülbül Yuvası
1962 Daima Kalbimdesin
1962 Hayat Bazen Tatlıdır
1962 Küçük Hanım Avrupa'da
1962 Küçük Hanımefendi
1962 Küçük Hanımın Kısmeti
1962 Yalnızlar İçin
1961 Aşkın Saati Gelince
1961 Bir Demet Yasemen
1961 Bir Yaz Yağmuru
1961 Düğün Alayı
1961 Kızıl Vazo
1961 Özleyiş
1961 Tatlı Günah
1961 Zavallı Necdet
1960 Ayşecik Şeytan Çekici
1960 Gece Kuşu
1960 İlk Aşk
1960 Kahpe
1960 Kanlı Firar
1960 Satın Alınan Adam
1960 Yeşil Köşkün Lambası
1959 Annemi Arıyorum
1959 Binnaz
1959 Kederli Yıllar
1959 Kırık Plak
1959 Ölmeyen Aşk
1959 Ömrümün Tek Gecesi
1959 True Romance
1958 Beraber Ölelim
1958 Daha Çekecek miyim?
1958 Hayat Cehennemi
1957 Çileli Bülbül
1957 Çölde Bir İstanbul Kızı
1957 Lejyon Dönüşü
1957 Mahşere Kadar
1955 Kader
1955 Ölüm Korkusu
1955 Son Beste
1954 Çalsın Sazlar, Oynasın Kızlar
1953 Köroğlu/Türkan Sultan
1953 Öldüren Şehir
1952 Kanlı Çiftlik
1952 Çakırcalı Mehmet Efe'nin Definesi

Görev Aldığı Yapımlar

Belgin Doruk Fotoğrafları

Belgin Doruk Haberleri