Benicio Del Toro

Benicio Del Toro

Benicio Del Toro
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 19.2.1967

Doğum Yeri: San Germa, Porto Riko

Porto Riko'lu oyuncu, yönetmen, senarist ve yapımcı. 

Tam adı Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez'dir. 1967 yılının Şubat ayında, Santurce, Porto Riko'da dünyaya geldi. Babası ve annesi Gustavo Adolfo del Toro Bermúdez ve Fausta Sánchez Rivera avukatlık işinde çalışmaktaydılar. Kendisinin bir de ağabeyi vardır. Del Toro daha sonra Miramar'daki Katolik okuluna gitti. Benicio 9 yaşına geldiğinde ise annesini Hepatit'ten dolayı kaybetti. 13 yaşına geldiğinde babası her iki oğluyla birlikte Mercersburg - Pennsylvania'ya taşındı. Del toro burada Mercesburg Akademisi'ne gitti. Burada oldukça iyi bir basketbol oyuncusu haline geldi. Yüksek okulu da burada bitirdi. 'License To Kill' rolü ile tanınmıştır. 'Traffic' filmiyle Akademi Ödülü aldı.

80'li yılların televizyon dizilerinde kısa rollerde bir veya iki bölüm yer aldı. Çoğu zaman gangster (Miami Vice) veya uyuşturucu satıcısı (Drug Wars) rollerinde gözüktü. 1987 yılında Madonna'nın 'La Isla Bonita' isimli video klibinde çok kısa olarak göründü. Bir süre sonra Big Top Pee-wee filmiyle ilk defa sinema filminde göründü.Bu ilk denemeye rağmen, yardımcı roller aramaya ve faturalarını ödemeye karar verir.

Ardından James Bond - Licence To Kill filminde Dario rolünde göründü. Ve 21 yaşında olmasıyla James Bond'un 'en genç kötü adamı' olmayı başardı. Kötü bir karakteri genç yaşta başarı ile canlandırması ve performansı ekipteki oyuncuları etkilediği gibi profesyonel gözleri de üzerine çekti. Ardından gişede iyi bir başarı getiren The Indian Runner (1991), China Moon (1991), Christopher Columbus: The Discovery (1992), Money for Nothing (1993), Fearless (1993) ve Swimming with Sharks (1994) gibi filmlerde rol almaya başladı.

1995 yılında kendisinin The Usual Suspects filminde yaptığı başarılı performansdan sonra sinema dünyasına kendisine iyi bir yer edindi. Bu filmde canlandırdığı Fred Fenster karakteriyle ödüller aldı. Abel Ferrara'in The Funeral (1996) ve yakın arkadaşı Julian Schnabelnun yönettiği Basquiat filminde Benny Dalmau rolünde oynadı. Yine 1996 yılında Robert De Niro ve Wesley Snipes gibi isimlerin rol aldığı The Fan isimli gerilim filminde Bobby Rayburn (Snipes)'un numarasını giyindiği için aralarında rekabet olan beyzbolcu karizmatik Meksikalı 'Juan Primo' rolünde oynadı. Hatta 1995 yılında ilk defa yönetmenlik de yaptı. Juan Primo karakteri sayesinde NCLR Bravo ödülüne aday oldu.

Hunter S. Thopmson'un ünlü kitabından yola çıkarak çekilen Fear and Loathing in Las Vegas filminde eleştirmenler tarafından kötü yorumlar alarak, Del Toro bir röportajında onun kendi kariyerinde bir düşüş olduğunu söyledi. Del Toro gelen tepkilere çok üzülmüştü ancak film daha sonra kült filmler kategorisine girdi. İki yıl sonra 4 yüksek kaliteli filmle sinema dünyasına tekrar geri döndü, The Way of the Gun bunlardan ilkiydi ve bu cinayet filminin senaristi The Usual Suspects filminin senaristi Christopher McQuarrie idi. İki ay sonra Steven Soderbergh'in Traffic isimli uyuşturucudan bahs eden suç filminde canlandığı polis 'Javier Rodriguez' ile Akademi Ödülü'ne layık görüldü. Kendisi bu filmdeki başarısıyla tüm eleştirmenlerden iyi yorumlar alarak, Altın Küre ödülüne de layık görüldü. Film ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Akademi Ödülü aldı fakat filmdeki repliklerinin birçok kısmı İspanyolcaydı. Filmin gişede getirdiği başarıdan sonra Benicio del Toro, Hollywood sinemasında kendisine büyük bir yer edindi. 2000 ve 2001 yılları arasında çıkan Guy Ritchie'nin hit filmi Snatch'de Dört Parmak lakaplı kumarbaz ve elmas hırsızı Franky rolünde göründü, filmde Dennis Ferina, Jason Statham, Vinnie Jones ve Brad Pitt gibi birçok ünlü ad rol almaktaydı. Daha sonra da eski arkadaşı Sean Penn'in yönettiği ve Jack Nicholson ile oynadığı The Pledge isimli polisiye filminde rol aldı.

Göz altlarının tuhaf ve ürkütücü görünmesini esprili bir biçimde 'Daha liseye bile başlamadan önce gözlerimin altında siyah daireler vardı. Herkes uyuşturucu bağımlısı olduğumu sanırdı.' şeklinde izah etmiştir.

Daha sonra People dergisi tarafından en güzel 50 insandan biri seçildi. 2003 yılında The Hunted ve 21 Grams filminde rol alarak, 21 Grams ile yine Akademi Ödülüne aday oldu. Daha sonra ise Sin City filminde de Jack 'Jackie Boy' Rafferty rolünde göründü. En son Halle Berry ile Things We Lost in the Fire filminde oynadı.

2008 yılında 61. Cannes Film Festivali'nde Che Guevara'yı canlandırdığı Che filmi ile En İyi Erkek Oyuncu ödülünü almıştır.

Akademi Ödülleri

2001 yılında Benicio Del Toro, Traffic filmi ile Akademi Ödülüne layık görüldü. Filmdeki karakteriyle yabancı dilde konuşarak Oscara layık görülen dördüncü karakter oldu (Del Toro'nun konuşmalarının büyük kısmı İspanyolcaydı). Sophia Loren, Robert De Niro, ve Roberto Benigni bunlardan diğerleri. Aynı zamanda aynı yıl Joaquin Phoenix (Porto Riko doğumlu) aynı ödüle aday olmuştu.

Del Toro, 2003 yılındakı 21 Grams filminde canlandırdığı Jack karakteriyle de Oscar'a aday oldu.

Özel Hayatı

Benicio Del Toro genelde özel hayatıyla pek gündeme gelmemektedir. 2001de bir röpörtajında 'Kız arkadaş için vaktim yok.' demiş olsa da Del Toro'nun bugüne kadar Alicia Silverstone, Sara Foster, Heather Graham, Claire Forlani, Scarlett Johansson ve Charlize Theron gibi ünlüler ile birlikteliği olmuştu. Bunlardan Claire Forlani ile bir yıllık ilişkisi olmuştu; birlikte Basquiat (1996) filminde oynamışlardı. 1997de çift ayrıldı. Del Toro'nun, Excess Baggage setinde yakınlaştığı manken, şarkıcı ve oyuncu Alicia Silverstone ile bir yıllık birlikteliği olmuştu. Aralarında en uzun ilişkisi Sara Foster ile oldu; çift evlenmeyi düşünse de daha sonra ayrıldı. Rod Stewart'ın kızı Kimberly'den Delilah adında bir kızı var.

Bir gün yaptığı bir söyleşide, 'Ben sadece oyunculuk yapmak istiyorum ama bu dünyada her şey imaj ve gösteriş etrafında dönüyor. Oyunculuğa ilk başladığımda 'kulağa fazla Porto Riko'lu geldiği için' ismimi Benny Dell veya Benny Delaware şeklinde değiştirmemi istediler. Onlara, 'Ben Porto Riko'luyum, adımı değiştirerek bunu değiştiremezsiniz, beni ya böyle kabul edin ya da rol vermeyin.' dedim.

Filmografi

2018 Avengers: Infinity War
2018 Sicario: Day of the Soldado
2017 Star Wars: The Last Jedi
2015 A Perfect Day
2015 Sicario
2015 The Little Prince (Seslendirme)
2014 Guardians of the Galaxy
2014 Inherent Vice
2014 Escobar: Paradise Lost
2013 Jimmy Picard
2013 Thor: The Dark World
2012 Savages
2012 7 Days in Havana (Yönetmen)
2011 The Upsetter (Belgesel – Anlatıcı)
2010 The Wolfman (Ayrıca Yapımcı)
2010 Somewhere
2008 Che (Ayrıca Yapımcı)
2007 Things We Lost in the Fire
2005 Sin City
2003 21 Grams
2003 The Hunted
2001 The Pledge
2000 Traffic
2000 The Way of the Gun
2000 Snatch
2000 Bread and Roses
1998 Fear and Loathing in Las Vegas
1997 Excess Baggage
1996 The Funeral
1996 The Fan
1996 Cannes Man
1996 Basquiat
1996 Joyride
1995 The Usual Suspects
1995 Submission (Kısa Film – Yönetmen, Senarist ve Yapımcı) 
1994 Swimming with Sharks
1994 China Moon
1993 Fearless
1993 Huevos de oro
1993 Money for Nothing
1992 Christopher Columbus: The Discovery
1991 The Indian Runner
1989 Licence to Kill
1988 Big Top Pee-wee

Televizyon

2018 Escape at Dannemora
2008 Todos Contra Juan
1995 Fallen Angels
1994 Tales from the Crypt
1990 Drug Wars: The Camarena Story (Mini Dizi)
1987 Shell Game
1987 Miami Vice
1987 Private Eye

Görev Aldığı Yapımlar

Benicio Del Toro Fotoğrafları

Benicio Del Toro Haberleri