Billy Dee Williams

Billy Dee Williams

Billy Dee Williams
Oyuncu

Doğum Tarihi: 6.4.1937

Doğum Yeri: New York, ABD

William December Williams, Jr. (doğum: 6 Nisan 1937) en çok Yıldız Savaşları serisinde canlandırdığı Lando Calrissian karakteriyle tanınan Amerikalı aktör, sanatçı ve yazardır.
Hayatı

Williams, New York şehrinde Hint asıllı bir asansör operatörü Loretta ve William December Williams, Sr. adlı Texas doğumlu bir kapıcının oğlu olarak doğdu. Loretta adından bir ikiz kız kardeşe sahip olan Williams, ebeveynleri çeşitli işlerde çalışırken büyükannesinin yanında Harlem'de büyüdü. Williams tesadüfi bir şekilde, mezun olduğu Manhattan Performans Sanatları Okulu'nda, 1980'li yıllarda yayımlanan prime-time dizisi Dynasty'de canlandırdığı Brady Lloyd adlı karakterin eşini oynayan Diahann Carroll ile sınıf arkadaşıydı.

Williams'ın oynadığı ilk film, suçlu bir çocuğu calandırdığı 1959 tarihli The Last Angry Man adlı film oldu. İlk büyük çıkışını Gale Sayers'ı oynadığı Brian's Song isimli televizyon dizisi ile yaptı. En bilinen rolü Lando Calrissian'ı Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator ve Yıldız Savaşları: Bölüm VI - Jedi'ın Dönüşü adlı filmlerde canlandırdı ve Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator filminin radyo uyarlamasında seslendirdi. Williams aslında Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut filminde Han Solo'yu canlandırmak için oyuncu seçmelerine de girmişti.

Williams'ın bir diğer önemli rolü de 1989 tarihli Batman filminde canlandırdığı Harvey Dent karakteridir. Devam filmlerinde kötü adama dönüşmesi planlanan bu karakteri, gelecekte de Williams'ın oynayacağı düşünülerek stüdyo onunla anlşam imzaladı. Ancak Batman Daima (1995) filminde karakteri Tommy Lee Jones'un oynamasına karar verilince, stüdyo Williams'a para ödemek zorunda kaldı.
Filmografi

  The Last Angry Man (1959)
  The Out-of-Towners (1970)
  Black Brigade (1970)
  The Final Comedown (1972)
  Lady Sings the Blues (1972)
  Hit! (1973)
  The Take (1974)
  Mahogany (1975)
  The Bingo Long Traveling All-Stars & Motor Kings (1976)
  Sanford & Son, The Judge (1976 Bölüm 21)
  Scott Joplin (1977)
  Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back (1980)
  Nighthawks (1981)
  Marvin & Tige (1983)
  Star Wars Episode VI: Return of the Jedi (1983)
  Fear City (1984)
  Terror in the Aisles (1984)
  Number One with a Bullet (1987)
  Deadly Illusion (1987)
  Batman (1989)
  Secret Agent OO Soul (1990)
  Driving Me Crazy (1991)
  Giant Steps (1992)
  Alien Intruder (1993)
  Steel Sharks (1996)
  The Prince (1996)
  Mask of Death (1996)
  Moving Target (1997)
  The Contract (1998)
  Woo (1998)
  Fear Runs Silent (1999)
  The Visit (2000)
  The Ladies Man (2000)
  Good Neighbor (2001)
  The Last Place on Earth (2002)
  Undercover Brother (2002)
  The Maintenance Man (2004)
  Constellation (2005)
  Hood of Horror (2006)
  Fanboys (2008)
  iMurders (2008)
  Barry Munday (2009)
  This Bitter Earth (2009)

Kısa metrajlar

  Very Heavy Love (2001)
  Oedipus (2004) (seslendirme)

Görev Aldığı Yapımlar

Billy Dee Williams Fotoğrafları

Billy Dee Williams Haberleri

Portreler