Bradley Cooper

Bradley Cooper

Bradley Cooper
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 5.1.1975

Doğum Yeri: Philadelphia, Pennsylvania, ABD

ABD'li tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu. 

Alias dizisindeki rolü tanınmasını sağladı. Cooper ayrıca Wedding Crashers (2005), Yes Man (2008), He's Just Not That into You (2009), The Hangover (2009), The A-Team (2010), Limitless (2011) ve Silver Linings Playbook filmlerinde önemli rollerde yer aldı. Silver Linings Playbook ve American Hustle filmindeki rolü ile 2013 ve 2014 yıllarında Altın Küre ve Oskar ödülüne aday gösterildi. Son olarak 2015 yılında American Sniper filmi ile 3. kez Oskar'a aday oldu. People dergisi tarafından yaşayan en seksi erkek seçildi.

Hayatı

Cooper Philadelphia, Pennsylvania'da doğdu, Jenkintown'da büyüdü. Annesi Gloria İtalyan-Amerikan, babası Charles J. Cooper İrlanda-Amerikandır. Holly isminde bir kız kardeşi vardır. Katolik olarak yetiştirilmiştir. Cooper Germantown Academy'ye devam ederken aynı zamanda Philadelphia Daily News'ta çalıştı. 1993'te Germantown Academy'den mezun olduktan sonra bir yıllığına Villanova Üniversitesi'ne gitti, oradan da Georgetown Üniversitesi'ne geçiş yaptı ve 1997 yılında başarıyla mezun oldu. Cooper Georgetown Üniversitesi'nde öğrenimine devam ederken ve 6 aylığına öğrenci değişimiyle Fransa'ya gitti. (Cooper akıcı olarak Fransızca konuşabilmektedir.) 2000 yılında New York'taki The New School'un güzel sanatlar bölümünde oyunculuk eğitimini aldı.

Kariyer

Cooper oyunculuk serüvenine 1999 yılında Sex And The City dizisiyle başladı. Büyük başarı yakaladığı Alias dizisinde oynamadan önce ise 2001 yılında Wet Hot American Summer filminde oynadı. 2002 yılında Changing Lanes isimli psikolojik gerilim filmini çekti fakat film sinemalarda yayınlanmadı, DVD ve Blu-Ray olarak piyasaya sunuldu.

Cooper başrol olarak 2005 yılında Fox'ta yayınlanan Kitchen Confidential dizisinde Anthony Bourdain karakterini canladırdı. Dizi olumlu eleştiriler almasına rağmen kanal dizinin yayından kaldırıldığını açıkladı.

2007-2009 yılları arasında Nip/Tuck dizisinin 5. sezonunun 6 bölümünde Aidan Stone karakterini canlandırdı. Aynı yıl Jim Carrey'le beraber Yes Man filminde yer aldı.

2009 yılında The Hangover filminde yer aldı. Film bütçesi 35 milyonken gişede 467 milyon hasılat yaptı. Cooper 13. Hollywood Film Festivali ve Hollywood Awards'da Hollywood komedi ödülünü kazandı. Hangover'dan sonra elde ettiği büyük başarı ve üne rağmen Cooper Shave Magazene'e 'Aslında her şey aynı. Yani tabiki birçok kapı açıldı ama bu demek değildir ki bir pazartesi sabahı arkama yaslanıp bir sigara yakıp tekliflerin gelmesini bekleyeceğim.' demiştir.

2010 yılında Garry Marshall'ın yönettiği Valentine's Day filminde Ashton Kutcher, Jessica Alba, Jessica Biel, Anne Hathaway, Julia Roberts ve Jennifer Garner ile birlikte rol aldı. Film büyük bir başarı elde etti. Yine aynı yıl efsane dizi A Takımı'nın beyazperde uyarlamasında Templeton 'Faceman' Peck karakterini canlandırdı.

2011 yılında Alan Glynn'ın 2001'de yayımlanan The Dark Field kitabından uyarlanan Limitless filminde Robert De Niro'yla başrolde yer aldı. Yine aynı yıl Hangover filminin devamı olan The Hangover Part II'de yeraldı. Eylül 2011'de GQ İngiltere Cooper'a 'Yılın uluslararası erkeği' ödülünü verdi. Kasım 2011'de ise People dergisi Cooper'ı yaşayan en seksi erkek seçti.

2012 yılında Brian Klugman'ın yönettiği The Words filminde yer aldı. Yine aynı yıl Matthew Quick'in romanından uyarlanan Silver Linings Playbook filminde Robert De Niro ve Jennifer Lawrence ile başrolleri paylaştı. Cooper aynı zamanda 1990'lı yıllarda geçen Ryan Gosling ve Eva Mendes'in başrollerini paylaştığı The Place Beyond The Pines filminde bir polis memurunu canlandırdı.

Ocak 2012'de Cooper'ın Silver Linings Playbook'taki rol arkadaşı Jennifer Lawrence ile Ron Rash'ın dönem romanı Serena'nın beyazperde uyarlamasında yer alacağı açıklandı.

Özel yaşam

Cooper 2006 yılında Jennifer Esposito ile evlendi. 2007 yılında Esposito boşanma davası açtığını açıkladı.

Eylül 2010 yılında Cooper ve Renee Zellweger bir yılı aşkın bir süredir birlikte olduklarını açıkladılar. Mart 2011'de People dergisi çiftin ilişkilerini sonlandırdığını duyurdu.

Cooper en son The Words filminin setinde tanıştığı Zoe Saldana'yla birliktelik yaşadı. Çift bu birlikteliğe son verdiklerini açıkladı.

Nisan 2015'ten itibaren Irina Shayk ile birliktedir.

Filmografi

2015 Overcooked
2014 Serena
2014 Galaksinin Koruyucuları
2014 American Sniper
2013 The Hangover Part III
2013 American Hustle
2012 The Words
2012 Hit and Run
2012 Silver Linings Playbook
2012 The Place Beyond the Pines
2011 Limitless
2011 The Hangover Part II
2010 Valentine's Day
2010 The A-Team
2010 Brother's Justice
2009 He's Just Not That into You
2009 The Hangover
2009 All About Steve
2009 New York, I Love You
2009 Case 39
2008 Older Than America
2008 The Rocker
2008 The Midnight Meat Train
2008 Yes Man
2007 The Comebacks
2006 Failure to Launch
2005 Wedding Crashers
2002 My Little Eye
2002 Bending All the Rules
2002 Stella Shorts 1998–2002
2001 Wet Hot American Summer

Televizyon

2015 Limitless
2011 Inside the Actors Studio
2009 Saturday Night Live
2007 Nip/Tuck
2005 Law & Order: Special Victims Unit
2005 Law & Order: Trial by Jury
2005 Kitchen Confidential
2004 Touching Evil
2004 I Want to Marry Ryan Banks (TV Filmi)
2004 Jack & Bobby
2003 Miss Match
2003 The Last Cowboy (TV Filmi)
2001 Alias
2000 Globe Trekker
2000 The $treet
1999 Sex and the City

Görev Aldığı Yapımlar

Bradley Cooper Fotoğrafları

Bradley Cooper İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler