Bülent Oran

Müzik, Oyuncu, Senarist, Yapımcı

Doğum Tarihi: 27.3.1924

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye


Cevat Rifat Atilhan'ın oğlu olarak doğdu. Lisenin ardından hukuk fakültesine kayıt yaptıran ve okurken bir bez fabrikasında işçilik yapan sanatçı, dünyaya alt sınıf insanların gözünden ustalıkla bakıyor, refah içinde geçen çocukluğuna karşın, onlarla birlikte yaşıyordu. Mürettiplik (dizgicilik) , klişe ressamlığı, öğretmenlik ve mizah yazarlığı gibi çeşitli işlerde çalıştı.

1950 yılında sinemaya yardımcı oyunculukla (figüran) başlayan Oran, 60'ı aşkın filmde rol aldı. 1952 yılından sonra senaryo yazımı üstünde yoğunlaştı. Kendisi gibi senarist olan Ayşe Şasa ile evlendi, bir kısmı eşiyle ortak olmak üzere, 700'den fazla senaryo yazdı. 1980'lerde tv dizileri için senaryolar yazdı. Marmara Üniversitesi Sinema TV Bölümü'nde bir süre ders verdi. Başından pek çıkarmadığı kasketine düşkünlüğüyle tanınan sanatçı, birçok sinema sanatçısı üzerinde emek sahibidir. 2000'li yıllar Türk TV seyircilerince, İkinci Bahar dizisinde oynadığı Hanım'ın (Türkan Şoray) babası rolüyle tanındı. Yönetmen Mehmet Güleryüz tarafından 'Yeşilçam’ın Altın Senaristi: Bülent Oran' adlı belgeseli çekildi. Yaşamını ve senaryo anlayışını Türk Sinemasının karakteristik özellikleriyle birlikte irdeleyen 'Senaryo: Bülent Oran' adlı bir kitap yayınlandı. (İbrahim Türk, Dergah Yayınevi.)

Son röportajında, hasta yatağında 'Lütfen ayağımı uzattığım için kusura bakmayın' diyecek kadar incelikli bir sanatçı olan Bülent Oran, bir filmde yönetmenlik yapmış, sinemacı kimliğiyle dünya sinema tarihinde de yerini almıştır.



Filmografisi
 
Oyuncu Olarak

2000'ler

  • Altın Çağ, 2003
  • Benimle Evlenir misin, 2001

1990'lar
  • İkinci Bahar, 1998
  • Baba Evi, 1997
  • Erzurumlu İbrahim, 1993

1980'ler
  • Hiçbir Gece, 1989
  • Herşeye Rağmen, 1988
  • Melodram, 1988
  • Biri Ve Diğerleri, 1987
  • Kara Sevdalı Bulut, 1987
  • Çağdaş Bir Köle, 1986
  • Yunus Emre, 1986
  • Kuyucaklı Yusuf, 1985
  • Ölmez Ağacı, 1984

1970'ler
  • Kara Kafa, 1979
  • Kan Ve Kin, 1972
  • Ankara Ekspresi, 1970

1960'lar
  • Çingene Aşkı Paprika, 1969
  • Galatalı Fatma (Bitirim Fatma), 1964
  • Poyraz Osman, 1964
  • Yabancı Kız, 1963
  • Sessiz Harp, 1961
  • Aşk Ve Yumruk, 1961
  • İki Damla Gözyaşı, 1961
  • Kabadayılar Kralı, 1961
  • Şeytanın Kılıcı, 1961
  • Yaman Gazeteci, 1961
  • Kırık Kalpler, 1960
  • Ölüm Perdesi, 1960
  • Vatan Ve Namus, 1960

1950'ler
  •  Günahkarlar Cenneti, 1958
  • Kelepçe, 1958
  • Ayrılık, 1958
  • Elveda, 1958
  • İnsanlık İçin, Kuduz, 1958
  • Yanık Kezban, 1957
  • Çölde Bir İstanbul Kızı, 1957
  • Dertli Gönül, Çıksın Bu Can, 1957
  • Pusu, 1957
  • Uçurum, 1957
  • Yedi Köyün Zeynebi, 1956
  • Papatya, 1956
  • Kaybolan Gençlik, 1956
  • Artık Çok Geç, 1955
  • Yol Palas Cinayeti, 1955
  • Aramızda Yaşıyamazsın, 1954
  • Evlat Acısı, 1954
  • Son Şarkı, 1954
  • Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar, 1954
  • Drakula İstanbul'da, 1953
  • Kezban, 1953
  • İngiliz Kemal Lawrence'e Karşı, 1952
  • Can Yoldaşı, 1952
  • Cennet Yolcuları, 1952
  • Zehir Kaçakçıları, 1952
  • Vatan ve Namık Kemal, 1951

Türk Sinema Tarihine Geçen Bazı Tiradları
  • 'Senin annen bir melekti yavrum.'
  • 'Aman tanrım! Bu ses.. bu ses..! '
  • 'Bir zamanlar hakir gördüğün fakir ama onurlu bir genç vardı..'
  • 'Kırılırım ama asla eğilmem'

Ödülleri
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, En İyi Senaryo Ödülü, Ankara Ekspresi, 1971
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali, Onur Ödülü, 2001

Görev Aldığı Yapımlar

Bülent Oran Haberleri