Cezmi Baskın

Cezmi Baskın

Cezmi Baskın
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 11.3.1949

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk oyuncu ve yönetmen. Lakabı Kızıl Basri'dir.

İlk yılları

Cezmi Baskın, tiyatroya Bakırköy Halk Evi'nde amatör olarak başladı. Daha sonra aynı tiyatroda stajyer oyuncu olarak çalıştı. İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nde tahsilini tamamlayan Cezmi Baskın, Ayla Algan ve Beklan Algan'ın eğitmenliğini üstlendiği LCC Language and Culture Center'da tiyatro eğitimi aldı. Bir süre Grup Oyuncuları'nda çalışan sanatçı, Ankara Sanat Tiyatrosu ve Devlet Tiyatroları'nda da çalıştı. Ankara Sanat Tiyatrosu'nda zorunlu şehir değiştirmeler ve askerlik süresi hariç uzun yıllar hizmet verdi. Bu tiyatronun genç oyuncular yetiştirme çabalarına eğitmen olarak katıldı.

AST yılları

İzmir Devlet Tiyatrosu'nda iki sezon oynadı fakat daha sonra tekrar Ankara Sanat Tiyatrosu'na geri döndü. TRT'de dramalarda oynadı, az da olsa dublaj çalışmaları yaptı. Sinema filmleri, TV dizileri ve tiyatroyu yan yana yürütmeye çalışan Baskın, Ankara Sanat Tiyatrosu ve Gökkuşağı Oyuncuları'nda çok sayıda oyun yönetti ve gençlik oyunları sahneledi.

Yurt dışı çalışmaları

Yurt dışında gözlem ve inceleme gezileri yaptı. Oradaki Türk ve yabancılara eğitmen olarak deneyimlerini aktarmaya çalıştı. Yurt dışında Türklerin yaptığı oyunlarda oynadı. Avusturya'da Afro - Asiatische Institut'da workshop çalışmaları yapan Cezmi Baskın, kendi projelerini de Avrupa'nın çeşitli kentlerinde uyguladı ve oynadı. Robert Schneider'in Pislik isimli oyunu ile İsviçre, Avusturya ve Almanya'ya turne düzenledi.
Günümüz

Bugüne kadar hiçbir reklam filminde rol almayan Cezmi Baskın, ÇASOD (Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği) ve FIA (Uluslararası Aktörler Federasyonu) üyesidir.

Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nin geleneksel Nazım Günleri'nde, Yılmaz Onay tarafından, okuma tiyatrosu olarak sahnelenen Nazım Hikmet oyunlarında, 2004 yılından bu yana gönüllü olarak rol almaktadır.

Özel yaşamı

Kalabalıktan uzak, sakin ve özel ortam olarak değerlendirdiği Bozcaada'da evi olan Cezmi Baskın oyunculuktan arda kalan zamanlarda İstanbul'dan kaçıp, özenle uğraştığı üzüm bağlarıyla ilgilenmektedir.

Filmografi

2017 İlk Öpücük
2017 Kaç Kaçabilirsen
2017 Babam
2016 Vezir Parmağı
2016 Murtaza
2016 Küçük Esnaf
2015 Şevkat Yerimdar 2: Bizde Sakat Çok
2015 TAKIM: Mahalle Aşkına!
2015 Kötü Kedi Şerafettin (Seslendirme)
2015 Ekşi Elmalar
2014 Yolunda A.Ş.- Çinçin Bağları Hikayesi
2014 Yolculuk
2014 Sadece Sen
2014 Mucize
2014 Hayat Sana Güzel
2014 Hadi İnşallah
2014 Bizum Hoca
2013 Şevkat Yerimdar
2013 Sürgün İnek
2012 Hükümet Kadın
2011 Ya Sonra
2011 Devrimden Sonra
2011 Aşk Tesadüfleri Sever
2010 Newyork'ta Beş Minare
2009 Rina
2009 Neşeli Hayat
2009 Güneşi Gördüm
2009 Gecenin Kanatları
2007 Beyaz Melek
2006 Unutulmayanlar
2006 Maskeli Beşler: Irak
2006 Kısık Ateşte 15 Dakika
2006 Beynelmilel
2005 Organize İşler
2003 Vizontele Tuuba
2003 G.O.R.A
2002 Abdülhamit Düşerken
2002 9 (Dokuz)
2001 O da Beni Seviyor
2001 Hiçbiryerde
2001 Derviş
2000 Vizontele
2000 Die Zeit Der Rache
1999 Kahpe Bizans
1998 Parçalanma
1998 Kaçıklık Diploması
1998 Sevgi Payı (Video Filmi - Seslendirme)
1995 Sen de Gitme
1993 Yaz Yağmuru
1993 Mavi Sürgün
1989 Kantodan Tangoya
1988 El Kapıları
1988 Düttürü Dünya
1987 Çark
1987 Yolun Sonundaki Karanlık
1987 Yasak Cennet

Televizyon

2016 Rüzgarın Kalbi
2015 Bana Baba Dedi
2014 Roman Havası
2014 Gurbette Aşk
2013 Herşey Yolunda Merkez
2013 Bizim Okul
2013 Arka Sokaklar
2011 Akasya Durağı
2007 Oyunlarla Yaşayanlar (TV Filmi)
2007 Tatlı Bela Fadime
2006 Hasret
2006 Fırtına
2005 Çılgın Yuva
2005 Son Osmanlı
2004 Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
2004 Tarçın Konuştu
2004 Ayışığı Neredesin
2003 Ayrılsak da Beraberiz
2002 Zalim
2002 Emanet
2002 Bizimkiler
2001 Hayalköy
2000 Kumkapı Olayı-Üzgünüm
2000 Akasya Pasajı
2000 Yılan Hikayesi
1999 İkinci Bahar
1998 Sibel
1997 İlişkiler
1997 Ruhsar
1997 Dostlar Pasajı
1996 Yaban (TV Filmi)
1996 Kurtuluş
1993 Yazlıkçılar
1991 Deniz Gurbetçileri
1991 Aile Bağları
1989 Cahide
1987 Ateşten Günler
1982 Dost Eller

Ödülleri

2008 6. Pune Uluslararası Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Beynelmilel
2007 14. Uluslararası Altın Koza Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Beynelmilel
2002 13. Orhan Arıburnu Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, 9 (Dokuz)


Görev Aldığı Yapımlar

Cezmi Baskın Fotoğrafları

Cezmi Baskın İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler