Chiwetel Ejiofor

Chiwetel Ejiofor

Chiwetel Ejiofor
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 10.7.1977

Doğum Yeri: Londra, İngiltere

İngiliz aktör, yönetmen ve senarist. 

Tam adı Chiwetel Umeadi Ejiofor'dur. Nijerya asıllıdır. Babası Arinze doktor, annesi Obiajulu ise eczacılık yapmıştır. 1995’te National Youth Theater’a katıldıktan sonra, London Academy of Music and Dramatic Art’a burslu olarak kabul edildi. Eğitim almaya başladıktan üç ay sonra Steven Spielberg tarafından, Amistad adlı filminde James Covey’i canlandırması için seçildi.

Ejiofor, Dirty Pretty Things (2002), Serenity (2005), Kinky Boots (2005), Children of Men ve 2012 (2009) gibi filmlerdeki başarılı performanslarıyla tanınır. 2013 yapımı 12 Years of Slave’de canlandırdığı Solomon Northup ile birlikte En İyi Aktör dalında Oscar ve Altın Küre ödül törenlerinde aday gösterilmiştir ve BAFTA ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca Dancing on the Edge adlı dizideki performansıyla 2014’te Emmy’e aday gösterilmiştir. Ejiofor, kariyeri boyunca pek çok ödül ve adaylık almıştır. 2006’da BAFTA Yükselen Yıldız Ödülü’ne layık görülen Ejiofor, beş kere Altın Küre’ye aday gösterilmiş ve 2008’de Othello’daki başarılı performansıyla En İyi Aktör dalında Laurence Olivier ödülüne layık görülmüştür. Ayrıca 2008’de sanata olan katkıları sayesinde Kraliçe II.Elizabeth tarafından Britanya İmparatorluk Nişanı’yla ödüllendirilmiştir.

1988’de Ejiofor 11 yaşındayken ailesiyle Nijerya’ya bir düğüne gittikleri sırada bir araba kazası geçirmişlerdir. Bu kazada babası hayatını kaybetmiş, Ejiofor ise ağır yaralanmıştır. 13 yaşında Dulwich Koleji’nde eğitim gördüğü sırasında okul tiyatrosunda oyunculuğa başlamış ve sonrasında National Youth Theater’a katılmıştır. İlerleyen yıllarda Londra Akademisi’nde burslu eğitim görmeye başlayan Ejiofor, Steven Spielberg’in yönetmenliğini yaptığı Amistad adlı filmin oyuncu kadrosuna seçildikten sonra okulu bırakmıştır. 1995’te Bloomsberry Tiyatrosu’nda sahnelenen Othello’da, ana karakteri canlandırmıştır. Ejiofor, sinema kariyerine ilk olarak 1996 yapımı sinema filmi Deadly Voyage’daki rolüyle başlamıştır. Sonrasında bir süre tiyatro kariyeriyle devam eden oyuncu, 1997 yapımı Steven Spielberg’ün yönetmenliğini üstlendiği Amistad’ta Morgan Freeman, Anthony Hopkins ve Matthew McConaughey gibi isimlerle kamera karşısına geçmiştir.

Ejiofor, ilk olarak 2002 yapımı Dirty Pretty Things’te başrol oynama şansı yakalamıştır. Filmdeki başarılı performansı sayesinde, British Independent Film Awards ödül töreninde, En İyi Erkek Oyuncu dalında ödüle layık görülmüştür. 2004’te Hilary Swank’la başrolü paylaştığı Red Dust’ta, politikacı Alex Mpondo karakterini canlandırdı. 2005 yapımı İngiliz-Amerikan ortak yapımı komedi filmi, Kinky Boots’taki şarkı ve oyunculuk performansı, Ejiofor’a Golden Globe ve British Independent Film Award adaylığı getirmiştir.

2007 yapımı, Ralph “Petey” Greene’in gerçek hayat hikayesinden uyarlanan Talk to Me adlı filmde, Don Cheadle’la başrolü paylaştı. 2013’te Ejiofor, kariyerinin en önemli rolü olarak gösterilebilecek, 12 Years a Slave’de Solomon Northup’ı canlandırdı. Steve McQueen’in yönetmenliğini üstlendiği film, 1841 yılında Washington’da kaçırılıp köle olarak satılan özgür bir siyahînin, 12 yıllık köleliği sırasında yaşadıklarını konu almaktadır. Ejiofor rolüne hazırlanırken, keman çalmayı öğrenmiş, köle hikâyeleri toplamış, saç stilini rolüne uygun olarak değiştirmiş ve pamuk toplamak gibi Northup’ın yaptığı bazı bedensel çalışmalar yapmayı öğrenmiştir.

En İyi Erkek Oyuncu BAFTA ödülünü kazandığı 12 Years a Slave filmindeki rolüyle Akademi ve Altın Küre Ödülü adayı oldu.

Filmografi

2019 The Lion King (Seslendirme)
2018 Come Sunday
2018 Mary Magdalene
2018 Sherlock Gnomes (Seslendirme)
2016 Triple 9
2016 Doctor Strange
2015 Z for Zachariah
2015 The Martian
2015 Secret in Their Eyes
2013 Savannah
2013 12 Years a Slave
2013 Half of a Yellow Sun
2012 Dr. Adrian Helmsley
2010 Salt
2009 Endgame
2008 Redbelt
2008 Slapper (Kısa Film – Ayrıca Senarist ve Yönetmen)
2007 Talk to Me
2007 American Gangster
2006 Inside Man
2006 Children of Men
2005 Four Brothers
2005 Serenity
2005 Slow Burn
2005 Kinky Boots
2004 She Hate Me
2004 Red Dust
2004 Melinda and Melinda
2003 Love Actually
2002 Dirty Pretty Things
1999 G:MT – Greenwich Mean Time
1997 Amistad

Televizyon

2017 Red Nose Day Actually (TV Kısa Filmi)
2013 Dancing on the Edge
2013 Phil Spector (TV Filmi)
2011 The Shadow Line
2007 Partition: The Day India Burned (Anlatıcı)
2006 Tsunami: The Aftermath (TV Filmi)
2003 Twelfth Night (TV Filmi)
2003 Trust
2003 The Canterbury Tales
2001 Murder in Mind
1996 Deadly Voyage (TV Filmi)

Tiyatro

2015 Everyman
2013 A Season in the Congo
2007 The Seagull
2007 Othello
2002 The Vortex
2000 Blue/Orange
2000 Romeo and Juliet
2000 Peer Gynt
1999 Sparkleshark
1997 Macbeth
1996 Othello

Görev Aldığı Yapımlar

Chiwetel Ejiofor Fotoğrafları

Chiwetel Ejiofor Haberleri