Ciarán Hinds

Ciarán Hinds

Ciarán Hinds
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 9.2.1953

Doğum Yeri: Belfast, İrlanda

İrlandalı aktör.

Gençlik Dönemi ve Özel Hayatı

Hinds, doktor bir babanın ve öğretmen bir annenin tek erkek çocuğu olarak Kuzey İrlanda'nın Belfast kentinde dünyaya geldi. Dört kız kardeşi daha olan Hinds, Kuzey Belfast'ta Katolik yaşantısına uygun biçimde yetiştirildi. Gençliğinde İralndalı bir dansçı olan ve amatör olarak oyunculukla da ilgilenen annesi Moya, Holy Family Primary School (İlköğretim okulu) ve St. Malachy's College (lise)'de Hinds'in eğitimine de katkıda bulundu. Belfast'taki Queen's Universitesi'ne giderek eğitimini sürdüren Hinds, burada hukuk eğitiminin yanında oyunculuğa da merak saldı. Daha sonra hukuk eğitimini yarıda bırakarak Londra'daki Royal Academy of Dramatic Art (RADA)'ya girerek oyunculuk çalışmalarını sürdürdü.

Hinds, 1987'de tanıştığı ve uzun süreli birlikteliklerini sürdürdüğü Hélène Patarot ile Paris'te yaşamıştır. İkili, Peter Brook yapımı olan The Mahabharata sırasında tanıştılar. İkilinin 1991 yılında doğan Aoife adında bir kızı vardır. Hinds, diğer bir İrlandalı olan Liam Neeson ile de yakın arkadaştır.

Tiyatro

Hinds'in profesyonel oyunculuk kariyeri Glasgow'daki Citizens' Theatre'da 1976 yılında oynanan Külkedisi oyunuyla başladı. 1980'lerin ortalarına kadar bu tiyatrodaki oyunlarda rol alan aktör, aynı zamanda İralnda'daki the Abbey Theatre, the Field Day Theatre Company, the Druid Theatre, the Lyric Players' Theatre ve the Project Arts Centre'a ait sahnelerde de performansını sergilemiştir. 1987 yılında Peter Brook tarafından altı saatlik sahne süresine sahip Mahabharata adlı tiyatro oyununda ve aynı oyunun 1989 tarihli uyarlama sinema filminde rol almıştır. 1990'lı yılların başında ise büyük İngiliz tiyatrosu Royal Shakespeare Company'ye (RSC) katılmıştır. 1993'te RSC tarafından sahnelenen, Sam Mendes'in yönettiği III. Richard adlı eserde yer almıştır. Bu oyunda yer alması ise Mendes'in, sakatlanan Simon Russell Beale yerine Ciarán Hinds'i çağırmasıyla olmuştur.

Hinds'e büyük tanınırlığını sağlayan esas rolü ise, Patrick Marber'a ait Closer adlı tiyatro oyununda oynadığı Larry rolü olmuştur. Buradaki rolü ile pek çok ödül kazanan Hinds, Dublin'deki Gate Theatre'da Brian Friel'a ait The Yalta Game adlı oyunda yer almıştır. Bir Broadway yapımı olan Conor McPherson'a ait The Seafarer 'da rol alan oyuncu, buradaki rolüyle Aralık 2007'den Mart 2008'e kadar sahnede kalmayı başarmıştır. Şubat 2009'da ise Londra'daki Royal National Theatre'da sahnelenen Peter Flannery oyunu olan Burnt by the Sun 'da başrol General Sergei Kotov rolünü üstlenmiştir.

Sinema

Ciarán Hinds'in ilk kez sinema ile buluşması John Boorman'ın 1981 tarihli Excalibur yapımıyla olmuştur.Jane Austen'in 1995 yapımı Persuasion filminde Kaptan Frederick Wentworth rolünü üstlenen oyuncu, Jonathan Reiss rolüyle Lara Croft Tomb Raider: Yaşamın Kaynağı (2003) filminde, John Traynor rolüyle Veronica Guerin'de (2003) ve Firmin rolüyle Andrew Lloyd Webber'in Oparadaki Hayalet (2004) filminde rol almıştır. Hinds ayrıca Carl rolü ile Steven Spielberg'ün Münih (2005) filminde yer almıştır. 2006 yılında 1980'lerin popüler televizyon yapımı Miami Vice'ın sinema uyarlaması olan Miami Vice'da yer almış, Nativity Story adlı yapımda Hirodes rolünü üstlenmiştir. 2006 yapımı Amazing Grace adlı yapımda köle ticaretinin kaldırılmasına parlamentoda karşı çıkan baş muhalif Sir Banastre Tarleton rolüne can veren aktör, Margot at the Wedding adlı yapımda da Nicole Kidman, Jack Black ve Jennifer Jason Leigh ile birlikte rol almıştır, in a drama-comedy about family secrets and relationships. Ayrıca 2007 yapımı, Oscar sahibi Kan Dökülecek filminde de rol almıştır. Ciarán Hinds, Harry Potter serisinin son filmi olan Harry Potter ve Ölüm Yadigârları: Bölüm 2'de daha önceki filmde Jim McManus'un canlandırdığı Albus Dumbledore'un erkek kardeşi olan Aberforth Dumbledore rolünü oynamıştır.

Televizon ve Radyo

BBC ve HBO tarafından ortak yapım olarak çekilen 2006 yapımı Rome dizisinin ilk sezonunda Gaius Julius Caesar rolünü oynayarak televizyon ekranı sayesinde geniş kitlelerce tanınırlığını arttırmıştır. 1990'lardan günümüze kadar farklı yapımlarda farklı rollerde oynayan aktör, sinema ve tiyatronun yanında televizyon yapımlarında da sıkça yer almıştır. Bunun yanı sıra Hinds, kitap seslendirmelerinde ve radyo yapımlarında da yer almıştır. BBC yapımı Les Liaisons dangereuses radyo programında Valmont rolünü ve Ivanhoe adlı kitabın anlatım görevini üstlenmiştir. Marcus Antonius ve VII. Kleopatra'yı anlatan Antony ve Cleopatra ve 2004 yılında En İyi İşitsel Drama ödülünü kazanan Shakespeare oyunu Kış Masalı'nda yer almıştır.

Filmografi

2018 Red Sparrow
2017 Justice League
2017 Woman Walks Ahead
2016 Bleed for This
2016 Silence
2015 Last Days in the Desert
2015 Hitman: Agent 47
2015 The Driftless Area
2014 Mr. Peabody & Sherman
2013 Closed Circuit
2013 The Sea
2013 The Disappearance of Eleanor Rigby
2013 Frozen
2013 McCanick
2012 The Woman in Black
2012 Ghost Rider: Spirit of Vengeance
2012 John Carter
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
2011 The Debt
2011 The Rite
2011 Salvation Boulevard
2011 Tinker Tailor Soldier Spy
2011 The Shore
2009 Race to Witch Mountain
2009 The Eclipse
2009 Life During Wartime
2008 In Bruges
2008 Miss Pettigrew Lives for a Day
2008 Stop-Loss
2008 Cash
2008 The Tale of Despereaux
2007 Hallam Foe
2007 Margot at the Wedding
2007 There Will Be Blood
2006 Miami Vice
2006 Amazing Grace
2006 The Tiger's Tail
2006 The Nativity Story
2005 Munich
2004 Mickybo & Me
2004 The Phantom of the Opera
2003 Miss Pettigrew Lives for a Day
2003 Veronica Guerin
2003 Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life
2003 Calendar Girls
2003 The Statement
2002 The Sum of All Fears
2002 Road to Perdition
2000 Jason and the Argonauts
2000 The Weight of Water
1999 The Lost Son
1999 The Lost Lover
1998 Titanic Town
1997 The Life of Stuff
1997 Jane Eyre
1997 Oscar and Lucinda
1996 Mary Reilly
1996 Some Mother's Son
1995 Persuasion
1995 Circle of Friends
1993 The Man Who Cried
1991 December Bride
1989 The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
1981 Excalibur

Televizyon

2017 The Terror
2016 Shetland
2016 LEGO Frozen Northern Lights
2013 Game of Thrones
2012 Above Suspicion: Silent Scream
2012 Political Animals
2011 Above Suspicion: Deadly Intent
2011 The Shore
2010 Above Suspicion: The Red Dahlia
2009 Above Suspicion
2005 Rome
2004 The Mayor of Casterbridge
2003 Broken Morning
2000 Jason and the Argonauts
2000 The Sleeper
2000 Thursday the 12th
1998 Getting Hurt
1997 Jane Eyre
1997 Ivanhoe
1996 Testament: The Bible in Animation
1996 Tales from The Crypt
1996 Cold Lazarus
1995 Rules of Engagement
1995 The Affair
1995 Persuasion
1994 The Memoirs of Sherlock Holmes
1994 A Dark-Adapted Eye
1994 Seaforth
1993 Hostages
1993 The Man Who Cried
1993 Prime Suspect 3
1993 Soldier, Soldier
1992 Perfect Scoundrels
1992 Between the Lines
1990 Who Bombed Birmingham?
1990 The Play on One
1989 The Mahabharata
1981 Our Boys

Görev Aldığı Yapımlar

Ciarán Hinds Fotoğrafları

Ciarán Hinds Haberleri