Claire Denis

Claire Denis

Claire Denis
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yönetmen

Doğum Tarihi: 21.4.1948

Doğum Yeri: Paris, Fransa

Fransız oyuncu, senarist ve yönetmen. 

14 yaşına kadar Afrika'da kaldı. IDHEC, Fransız Film Okulu'ndan mezun oldu. Wim Wenders, Jim Jarmush, Jacques Rivette ve Costa-Gavras gibi önemli yönetmenlerin yanında asistanlık yaptı. İlk yönetmenlik ve senaristlik denemesi olan Chocolat ile Altın Palmiye ve En İyi Yönetmen Cesar'ına aday gösterildi. Bu filmde Afrika'daki deneyimlerini kullanarak 1950'lerin Batı Afrika'sında yaşayan Fransız bir genç kızın duygusal çatışmalarını ve dönemin koloni hayatını anlattı. İkinci filmi olan Man No Turn, Fransa'ya ilk defa gelen Kamerunlu bir müzik grubun hikâyesiydi. Bundan sonraki filmi olan No Fear, No Die ise Fransız toplumunun dışında yaşayan biri Karayipli öteki Afrikalı iki siyah gencin hikâyesini anlatır. Önceki filmlerindeki gibi bu filmiyle de ırksal çatışmalara ve aidiyet olgusuna odaklandı. Herman Melleville'in 'Billy Budd, Sailor' adlı kitabına dayanan Beau Travail adlı filmi ile kitabı filme başarılı bir şekilde oturtmasıyla eleştirmenlerden övgü aldı. Claire Denis, çağdaş Fransız sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir.

Filmografi

Yönetmen

2021 Rotterdam, I Love You
2021 The Stars at Noon
2018 High Life
2017 İçimdeki Güneş
2014 Contact (Kısa Film)
2014 Voilà l'enchaînement (Kısa Film)
2013 Venice 70: Future Reloaded (Belgesel)
2013 Les salauds
2011 To the Devil (Kısa Film)
2010 On bosse ici! On vit ici! On reste ici! (Kısa Film)
2009 White Material
2008 35 tek rom
2005 Vers Mathilde (Belgesel)
2004 L'intrus
2002 Kızılca Kıyamet
2002 Vendredi soir
2001 Her Gün Başka Bir Bela
1999 Beau travail
1997 Nous, sans-papiers de France (Kısa Film)
1996 Nénette et Boni
1995 Nice, Very Nice (Belgesel)
1994 Boom-Boom (Kısa Film)
1994 J'ai pas sommeil
1991 Figaro Story
1991 Keep It for Yourself (Kısa Film)
1991 Pour Ushari Ahmed Mahmoud, Soudan
1990 S'en fout la mort
1989 Man No Run (Belgesel)
1988 Chocolat

Televizyon

2015 The Breidjing Camp (Belgesel Film)
1994 Tous les garçons et les filles de leur âge...
1994 Cinéma, de notre temps (Belgesel)
1993 Monologues
1973 Chroniques de France (Belgesel)

Senaryo

2021 The Stars at Noon
2018 High Life
2017 İçimdeki Güneş
2013 Les salauds
2011 To the Devil (Kısa Film)
2009 White Material
2008 35 tek rom
2004 L'intrus
2002 Kızılca Kıyamet
2002 Vendredi soir
2001 Her Gün Başka Bir Bela
1999 Beau travail
1999 La ville
1996 Nénette et Boni
1994 J'ai pas sommeil
1991 Keep It for Yourself (Kısa Film)
1990 S'en fout la mort
1988 Chocolat

Televizyon

2015 The Breidjing Camp (Belgesel Film)
1994 Tous les garçons et les filles de leur âge...
1993 Monologues

Oyuncu

2012 Adieu Berthe - L'enterrement de mémé
2011 To the Devil (Kısa Film)
1999 Vénus beauté (institut)
1998 Le jour de Noël (Kısa Film)
1995 En avoir (ou pas)
1979 Mais où et donc Ornicar

Görev Aldığı Yapımlar

Claire Denis Fotoğrafları

Claire Denis Haberleri

Portreler


Vizyondakiler