Çolpan İlhan

Çolpan İlhan

Çolpan İlhan
Oyuncu

Doğum Tarihi: 8.08.1936

Ölüm Tarihi: 25.07.2014

Doğum Yeri: İzmir, Türkiye

Türk oyuncu.

Lise eğitimine Balıkesir Lisesi'nde başladı. Daha sonra Kandilli Kız Lisesi'nden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Belediye Konservatuvarı tiyatro bölümü ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünden mezun oldu. Bu sırada akademideki arkadaşları ile birlikte 'Akademi Tiyatrosu' adıyla bir tiyatro grubu kurdu ve oyunlar hazırladı. Bu sırada gelen bir teklifle 1957 yılında ilk sinema filmi Kamelyalı Kadın'da başrol oynadı. Bu sırada aynı yıl içinde Küçük Sahne'de Münir Özkul ve Uğur Başaran ile 'Sevgili Gölge' adlı oyunla ilk profesyonel oyununu oynadı.

Üç sezon Küçük Sahne'de tiyatrolarda rol aldıktan sonra bu tiyatronun dağılması ile Oda Tiyatrosu'nda Müfit Ofluoğlu ile Sabahattin Kudret Aksal'ın 'Tersine Dönen Şemsiye'sini sahneledi. Daha sonra Kent Oyuncuları ile Güner Sümer'in 'Yarın Cumartesi'nde oynadı. Kenterler ile de 'Baharın Sesi', 'Nalınlar' ve 'Aptal Kız'da sahne aldı. Bir süre sonra oğlu Kerem'in doğması ile tiyatroya ara verdi. 1960'ların ortasında sinema filmleri ile sanat yaşantısına geri döndü ve 300'e yakın filmde rol aldı. 1970'lerin sonlarına kadar sürekli filmlerde başrollerde oynayan İlhan sonra sinemadan koptu ve moda çizimleri yapmaya yoğunlaştı.

Çolpan İlhan, şair Attilâ İlhan'ın kız kardeşi, sinema sanatçısı Sadri Alışık'ın eşi ve oyuncu Kerem Alışık'ın annesidir. Kültür Bakanlığı tarafından 1998 yılında Devlet Sanatçısı unvanı verilen oyuncu, Sadri Alışık Kültür Merkezi'nin kurucusudur.

Filmografi

2008 İzzet Günay Belgeseli (Video)
2002 Yeşil Işık
2001 Dansöz
1996 Eşkıya
1986 Kız Babası (Video)
1982 Seni Kalbime Gömdüm
1974 Ne Hakem
1974 Ayyaş
1972 Gümüş Gerdanlık
1971 Sezercik Yavrum Benim
1970 Talihsiz Yavru Fatoş
1969 Galatalı Fatma
1969 İki yetime
1969 İnleyen Nağmeler
1969 Kaldırım Çiçeği
1969 Günahını Ödeyen Adam
1969 Sonbahar Rüzgarları
1968 Cemile
1968 Hicran Gecesi
1967 Kaderin Cilvesi
1967 Ağır Suç
1967 Ağlayan Kadın
1967 Akşamcı
1967 Marko Paşa
1967 Sinekli Bakkal
1967 Yıkılan Gurur
1967 Zehirli Hayat
1966 Sokak Kızı
1966 Kolejli Kızın Aşkı
1966 Allahaısmarladık
1966 Boyacı
1966 El Kızı
1966 İdam Mahkumu
1966 Kenar Mahalle
1966 Kıskanç Kadın
1966 Namus Kanla Yazılır
1966 Siyah Gül
1966 Turist Ömer Almanya'da
1965 Turist Ömer Dümenciler Kralı
1965 Seven Kadın Unutmaz
1965 Ekmekçi Kadın
1965 Şakayla Karışık
1965 Berduş Milyoner
1965 Bir Garip Adam
1965 Kocamın Nişanlısı
1965 Komşunun Tavuğu
1965 Tamirci Parçası
1965 Yankesicinin Aşkı
1965 Zennube
1964 Ahtapotun Kolları
1964 Şu Kızların Elinden
1964 Turist Ömer
1963 Barut Fıçısı
1963 Bütün Suçumuz Sevmek
1963 Kamil Abi
1963 Korkusuz Kabadayı
1963 Temem Bilakis
1963 Zorla Evlendik
1962 İkimize Bir Dünya
1962 Sonbahar Yaprakları
1962 Ver Elini İstanbul
1961 Allah Cezanı Versin Osman Bey
1961 In der Hölle ist noch Platz
1961 Aşkın Saati Gelince
1961 Cumbadan Rumbaya
1961 Avare Mustafa
1961 Sepetçioğlu
1959 Hayatım Sana Feda
1959 Kalpaklılar
1959 Şeytan Mayası
1959 Yalnızlar Rıhtımı
1959 Zümrüt
1958 Asi Evlat
1958 Bir Şoförün Gizli Defteri
1958 Yaşamak Hakkımdır
1957 Ak Altın
1957 Kamelyalı Kadın

Televizyon

2009 Nefes
2006 Yanık Koza
2003 Yeşilçam Denizi
2001 Tatlı Hayat
2000 Ağaçlar Ayakta Ölür
1997 Yalan Dünya
1997 İlk Aşk
1997 Kördüğüm
1995 Sahte Dünyalar
1988 Bir Yudum İnsan – Ayhan Işık (TV Filmi)
1976 Aşk-ı Memnu

Görev Aldığı Yapımlar

Çolpan İlhan Fotoğrafları

Çolpan İlhan Haberleri