Dave Chappelle

Dave Chappelle

Dave Chappelle
Oyuncu

Doğum Tarihi: 24.8.1973

Doğum Yeri: Washington, ABD

ABD'li komedyen, oyuncu, senarist ve yapımcı.

Tam adı David Khari 'Dave' Webber Chappelle'dir. Sinema kariyerine 1993 yılında Mel Brooks'un Robin Hood: Men in Tights filminde canlandırdığı Anchoo karakteriyle adım attı. Doksanlı yıllarda The Nutty Professor, Con Air, You've Got Mail, Blue Streak ve Undercover Brother gibi filmlerde yardımcı rollerde yer aldı. 1998'de senaryosunu Neal Brennan ile yazdığı Half Baked filmiyle ilk başrol deneyimini yaşadı. Sinema kariyerinin yanı sıra ABC dizisi Buddies'de rol aldı.

Chappelle, 2003 yılında başladığı skeç programı Chappelle's Show ile geniş kitlelerce tanındı. İkinci sezonun sonunda programdan ayrılan komedyen sinema ve televizyon işlerine ara verdi, öte yandan stand-up gösterileri yapmayı sürdürdü. 2015 yılında Spike Lee'nin Chi-Raq filmiyle yeniden beyaz perdede göründü. Netflix ile yaptığı anlaşma kapsamında 21 Mart 2017'de iki stand-up gösterisi yayınladı. 31 Aralık 2017'de Netflix'te Equanimity ve The Bird Revelation adlarını taşıyan iki gösteri daha yayınladı.

Chappelle, 2006'da Esquire dergisi tarafından 'Amerika'nın komedi dahisi' olarak nitelendirilirken, 2009'da Comedy Central'ın 'Tüm Zamanların En İyi 100 Stand-Up'çısı' listesinde 43'üncü sırada yer aldı. 12 Kasım 2016'da sunuculuğunu yaptığı Saturday Night Live bölümündeki performansıyla En İyi Konuk Oyuncu dalında Emmy Ödülü kazandı. 2017 yılında yayınladığı iki stand-up gösterisi Deep in the Heart of Texas ve The Age of Spin ile En İyi Komedi Albümü dalında Grammy Ödülü kazandı.

Filmografi

2018 A Star Is Born
2015 Chi-Raq
2006 Dave Chappelle's Block Party (Ayrıca Senarist ve Yapımcı)
2002 Undercover Brother
2000 Screwed
1999 200 Cigarettes
1999 Blue Streak
1998 Half Baked (Ayrıca Senarist ve Yapımcı)
1998 Woo
1998 You've Got Mail
1997 Con Air
1997 The Real Blonde
1997 Damn Whitey (Kısa Film)
1997 Bowl of Pork (Kısa Film)
1996 The Nutty Professor
1996 Joe's Apartment (Seslendirme)
1994 Getting In
1993 Robin Hood: Men in Tights
1993 Undercover Blues
1982 The End of August

Televizyon

2017 Deep in the Heart of Texas: Dave Chappelle Live at Austin City Limits
2017 The Age of Spin: Dave Chappelle Live at the Hollywood Palladium
2017 Dave Chappelle: Equanimity
2017 Dave Chappelle: The Bird Revelation
2016 Saturday Night Live
2004 Dave Chappelle: For What It's Worth
2003 Wanda at Large
2003 Chappelle's Show (Ayrıca Senarist ve Yapımcı)
2002 Crank Yankers (Seslendirme)
2000 Dave Chappelle: Killin' Them Softly
1998 The Larry Sanders Show
1998 HBO Comedy Half-Hour
1997 Dr. Katz, Professional Therapist (Seslendirme)
1997 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (Seslendirme)
1996 Buddies
1995 Home Improvement

Görev Aldığı Yapımlar

Dave Chappelle Fotoğrafları

Dave Chappelle Haberleri