Derviş Zaim

Derviş Zaim

Derviş Zaim
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 1.01.1964

Doğum Yeri: Gazimağusa, KKTC

KKTC'li oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Tam adı Derviş Zaimağaoğlu'dur. Boğaziçi Üniversitesi'nde İşletme okumuş (1988), Birleşik Krallık Warwick Üniversitesi'nde kültürel çalışmalar dalında master yapmıştır (1994). Zaim, İstanbul'da yaşamakta ve çeşitli üniversitelerde sinema konusunda ders vermektedir.

TV yönetmenliği ve yazarlığı deneyimine sahip olan Derviş Zaim'in yayınlanmış bir romanı Ares Harikalar Diyarında (1995) bulunmaktadır. İlk filmi olan 'Tabutta Rövaşata (1996)' ile yurt içi ve yurt dışında birçok ödül kazanmıştır. 1995'te ilk romanı Ares Harikalar Diyarında ile Türkiye'de Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazandı.

Cenneti Beklerken, yönetmenin planladığı bir üçlemenin ilk filmidir. Geleneksel el sanatlarını temel aldığı bu üçlemede Derviş Zaim, bu sanatların çekim estetiğini sinema estetiği ile harmanlamaya çalışmaktadır. Nokta filmi ise üçlemenin ikinci filmidir. Ancak Derviş Zaim film çalışmalarına 1991’de deneysel filmi Kamerayı As ile başlamış, ardından bir TV belgeseli olan Caminin Etrafındaki Taş'ı yönetmiştir. Derviş Zaim, ayrıca Londra’da Hollywood Film Enstitüsü tarafından organize edilen bağımsız film yapımcılığı ile ilgili bir kursa katılmışltır.

1992 ve 1995 yılları arasında TV yönetmenliği ve yazarlığı yapan Derviş Zaim, birçok televizyon programı da yönetti.

Derviş Zaim’in uzun metrajlı filmleri ve belgeselleri birçok ödülle döndüğü yerli ve uluslararası film festivallerinde gösterildi. Filler ve Çimen (2000), Nokta (2008), Tabutta Rövaşata (1996) ve Gölgeler ve Suretler (2010) gibi yapımlarla tanınmıştır.

Filmografi

Yönetmen

2020 Flaşbellek
2016 Rüya
2014 Balık
2013 Devir
2010 Gölgeler ve Suretler
2008 Nokta
2006 Cenneti Beklerken
2004 Parallel Trips (Belgesel)
2003 Çamur
2000 Filler ve Çimen
1996 Tabutta Rövaşata

Yapımcı

2020 Flaşbellek
2016 Rüya
2014 Balık
2013 Devir
2010 Gölgeler ve Suretler
2008 Nokta
2006 Cenneti Beklerken
2006 Akamas
2003 Çamur
2000 Filler ve Çimen
1996 Tabutta Rövaşata

Senaryo

2020 Flaşbellek
2016 Rüya
2014 Balık
2013 Devir
2010 Gölgeler ve Suretler
2008 Nokta
2006 Cenneti Beklerken
2003 Çamur
2000 Filler ve Çimen
1996 Tabutta Rövaşata

Oyuncu

2010 Gölgeler ve Suretler
2006 Fantastiğin Sineması
2006 Cenneti Beklerken
2003 Çamur
2000 Filler ve Çimen
1996 Tabutta Rövaşata

Görev Aldığı Yapımlar

Derviş Zaim Fotoğrafları

Derviş Zaim Haberleri