Ege Aydan

Ege Aydan

Ege Aydan
Oyuncu

Doğum Tarihi: 15.6.1958

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Devlet Tiyatroları yönetmeni, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

15 Haziran 1958 Ankara Narlıtepe'de, opera sanatçısı ve oyuncu Emine Sevda Aydan'ın oğlu olarak doğdu. Annesine çok bağlı yetişmiştir. İlk ve orta okulu Ankara'da, liseyi İstanbul'da okudu. Liseden sonra sanat eğitimine bale ile başladı ama hocalarının 'boyun çok uzun' demeleri ile baleden vazgeçti. Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden mezun oldu. Ankara Devlet Tiyatrosunda görev almaya başladı. Tiyatro hayatı boyunca Devlet Tiyatroları bünyesinde bölgede ve merkezlerde çeşitli oyunlar sahneledi ve oynadı. Halen Devlet Tiyatroları yönetmen kadrosunda görev yapmaktadır. 1974 yılından bu yana tiyatronun yanı sıra çeşitli sinema, televizyon ve seslendirme çalışmaları da yapmaktadır.

Çocukluğundan bu yana resim sanatı ile de ilgilenen sanatçı, ilk sergisini 1982 yılında Ankara'da açtı. 1980'li yıllarda yaptığı resimlerle Avrupa'nın ilk on ressamı arasına girdi. 1982 yılından beri yaptığı resimleri sergileyen sanatçı 25. sergisini 14 Mart 2008 tarihinde İstanbul'da Artisan Sanat Galerisi'de, 26. sergisini de 20 Ocak 2009 tarihinde Bilkent Sanat Center'da (Ankara) sergilemiştir. Resimlerinde ağırlıklı olarak aşk, özlem, yalnızlık gibi konuları işlemektedir.

Milli basketbolcu Efe Aydan'ın küçük kardeşidir. Ağustos 2015'te Sevilay Yılmaz ile evlenmiştir.

Filmografi

2018 Yanımda Kal
2017 Dünyanın En Güzel Kokusu 2
2016 Sonsuz Aşk
2014 Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
2014 Bi Küçük Eylül Meselesi
2013 Aşk Ağlatır
2007 Zincirbozan
2007 Son Ders: Aşk ve Üniversite
2006 Eve Giden Yol 1914
2003 Asmalı Konak - Hayat
2001 Şellale
1999 Hayallerim Suya Düştü (Kısa Film)
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında
1996 Solgun Bir Sarı Gül
1994 Yengeç Sepeti

Televizyon

2018 Keşke Hiç Büyümeseydik
2017 Savaşçı
2017 Dayan Yüreğim
2016 Kördüğüm
2015 Beyaz Yalan
2014 Kaçak Gelinler
2014 Boynu Bükükler
2013 Ben Onu Çok Sevdim
2011 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
2010 Nakş-ı Dil Sultan
2010 Ömre Bedel
2008 Kavak Yelleri
2008 Binbir Gece
2007 Kısmetim Otel
2007 Deliler / Rapor (TV Filmi)
2007 Yaprak Dökümü
2006 Hacı
2005 Seni Çok Özledim
2005 Misi
2003 Asmalı Konak
2001 Fidan Hanım'a Ne Oldu (TV Filmi)
2000 Yalan Dünya
2000 Samyeli
2000 Mağlupların Zaferi
2000 Borsa
2000 Aşk Aynı Adreste (TV Filmi)
1999 Ah Bir Zengin Olsam
1999 Kara Melek
1997 Baba Evi
1996 Kurtuluş
1995 Gizli Aşk
1990 Küçük Dünya
1989 Beybaba
1988 Kaynanalar
1987 Yarın Artık Bugündür
1974 Kaynanalar

Tiyatro

Oyuncu

1995 Dünyanın Yaşlı Çocukları
1993 Candan Can Koparmak
1992 Yeniden Yaratma
1992 Godot'u Beklerken
1990 Şeytan Çelmesi
1989 Beğendiğiniz Gibi
1987 Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun
1985 Bir Sabah Gülerek Uyan
1985 Ölümsüzler
1983 Şen Kadınlar
1982 Üç Kız Kardeş
1982 İmparatorun İki Oğlu
1981 Dün Neredeydiniz
1981 Akın (oyun)
1979 Çavuş Musgrave'ın Davası
1979 Bir Umut İçin (Montserrat)
1978 Gülünç Kibarlar
1978 Cephede piknik
1978 Çavuş Musgravenin Dansı
1978 Özgürlüğün Bedeli
1978 Şen Kadınlar

Yönetmen

2012 Biz Size Hayranız
2011 Bütün Oğullarım
2009 Rumuz Goncagül
2004 Gol Kıralı Sait Hop Sait
2003 Aşk Delisi
2002 Siyah Çoraplılar
2001 Mat-Ruşka
2000 Tartüf 59
2000 Abdülcanbaz
2000 İkinci Caddenin Mahkumu
2000 Nafile Dünya
1999 Matruşka (oyun)
1997 Merha Ve Hoşça Kal
1996 Kanlı Düğün
1995 Yolun Sonunda
1994 Kadın İle Memur
1992 Tiayatroda Bir Yaşam
1991 Aşk Mektupları

Görev Aldığı Yapımlar

Ege Aydan Fotoğrafları

Ege Aydan Haberleri