Ege Aydan

Ege Aydan

Ege Aydan
Oyuncu

Doğum Tarihi: 15.6.1958

Doğum Yeri: Ankara, Türkiye

Devlet Tiyatroları yönetmeni, tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.

15 Haziran 1958 Ankara Narlıtepe'de, opera sanatçısı ve oyuncu Emine Sevda Aydan'ın oğlu olarak doğdu. Annesine çok bağlı yetişmiştir. İlk ve orta okulu Ankara'da, liseyi İstanbul'da okudu. Liseden sonra sanat eğitimine bale ile başladı ama hocalarının 'boyun çok uzun' demeleri ile baleden vazgeçti. Ankara Devlet Konservatuvarı tiyatro yüksek bölümünden mezun oldu. Ankara Devlet Tiyatrosunda görev almaya başladı. Tiyatro hayatı boyunca Devlet Tiyatroları bünyesinde bölgede ve merkezlerde çeşitli oyunlar sahneledi ve oynadı. Halen Devlet Tiyatroları yönetmen kadrosunda görev yapmaktadır. 1974 yılından bu yana tiyatronun yanı sıra çeşitli sinema, televizyon ve seslendirme çalışmaları da yapmaktadır.

Çocukluğundan bu yana resim sanatı ile de ilgilenen sanatçı, ilk sergisini 1982 yılında Ankara'da açtı. 1980'li yıllarda yaptığı resimlerle Avrupa'nın ilk on ressamı arasına girdi. 1982 yılından beri yaptığı resimleri sergileyen sanatçı 25. sergisini 14 Mart 2008 tarihinde İstanbul'da Artisan Sanat Galerisi'de, 26. sergisini de 20 Ocak 2009 tarihinde Bilkent Sanat Center'da (Ankara) sergilemiştir. Resimlerinde ağırlıklı olarak aşk, özlem, yalnızlık gibi konuları işlemektedir.

Milli basketbolcu Efe Aydan'ın küçük kardeşidir.

Özel hayatı

Ağustos 2015'te Sevilay Yılmaz ile evlenmiştir.

Filmografi

2017 Dünyanın En Güzel Kokusu 2
2016 Sonsuz Aşk
2014 Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku
2014 Bi Küçük Eylül Meselesi
2013 Aşk Ağlatır
2007 Zincirbozan
2007 Son Ders: Aşk ve Üniversite
2006 Eve Giden Yol 1914
2003 Asmalı Konak - Hayat
2001 Şellale
1999 Hayallerim Suya Düştü (Kısa Film)
1996 İstanbul Kanatlarımın Altında
1996 Solgun Bir Sarı Gül
1994 Yengeç Sepeti

Televizyon

2017 Savaşçı
2017 Dayan Yüreğim
2016 Kördüğüm
2015 Beyaz Yalan
2014 Kaçak Gelinler
2014 Boynu Bükükler
2013 Ben Onu Çok Sevdim
2011 Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi
2010 Nakş-ı Dil Sultan
2010 Ömre Bedel
2008 Kavak Yelleri
2008 Binbir Gece
2007 Kısmetim Otel
2007 Deliler / Rapor (TV Filmi)
2007 Yaprak Dökümü
2006 Hacı
2005 Seni Çok Özledim
2005 Misi
2003 Asmalı Konak
2001 Fidan Hanım'a Ne Oldu (TV Filmi)
2000 Yalan Dünya
2000 Samyeli
2000 Mağlupların Zaferi
2000 Borsa
2000 Aşk Aynı Adreste (TV Filmi)
1999 Ah Bir Zengin Olsam
1999 Kara Melek
1997 Baba Evi
1996 Kurtuluş
1995 Gizli Aşk
1990 Küçük Dünya
1989 Beybaba
1988 Kaynanalar
1987 Yarın Artık Bugündür
1974 Kaynanalar

Tiyatro

Oyuncu Olarak

1995 Dünyanın Yaşlı Çocukları - Ülker Köksal, Ankara Devlet Tiyatrosu
1993 Candan Can Koparmak - Orhan Asena, Ankara Devlet Tiyatrosu
1992 Yeniden Yaratma - Ülkü Ayvaz, Ankara Devlet Tiyatrosu
1992 Godot'u Beklerken - Samuel Beckett, Ankara Devlet Tiyatrosu
1990 Şeytan Çelmesi - Vaclav Havel, Ankara Devlet Tiyatrosu
1989 Beğendiğiniz Gibi - William Shakespeare, Ankara Devlet Tiyatrosu
1987 Bir Kadın Bir Düş Bir Oyun - Alan Aycborn, Ankara Devlet Tiyatrosu
1985 Bir Sabah Gülerek Uyan - Necati Cumalı, İstanbul Devlet Tiyatrosu
1985 Ölümsüzler - Melih Cevdet Anday, Ankara Devlet Tiyatrosu
1983 Şen Kadınlar - William Shakespeare, Ankara Devlet Tiyatrosu
1982 Üç Kız Kardeş - Anton Çehov, Ankara Devlet Tiyatrosu
1982 İmparatorun İki Oğlu - Recep Bilginer, Ankara Devlet Tiyatrosu
1981 Dün Neredeydiniz - Necati Cumalı, Ankara Devlet Tiyatrosu
1981 Akın (oyun) - Faruk Nafiz Çamlıbel, Erzurum Devlet Tiyatrosu
1979 Çavuş Musgrave'ın Davası - John Arden, Ankara Devlet Tiyatrosu
1979 Bir Umut İçin (Montserrat) - Emmanuel Robles, Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Gülünç Kibarlar - Moliere, Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Cephede piknik - Fernando Arabal, Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Çavuş Musgravenin Dansı - John Arden, Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Özgürlüğün Bedeli - Ankara Devlet Tiyatrosu
1978 Şen Kadınlar - Ankara Devlet Tiyatrosu

Yönetmen Olarak

2012 Biz Size Hayranız - Carole Greep', Konya Devlet Tiyatrosu
2011 Bütün Oğullarım - Arthur Miller, Bursa Devlet Tiyatrosu
2009 Rumuz Goncagül - Oktay Arayıcı, Trabzon Devlet Tiyatrosu
2004 Gol Kıralı Sait Hop Sait - Aziz Nesin, Bursa Devlet Tiyatrosu
2003 Aşk Delisi - Sam Shepard, İzmir Devlet Tiyatrosu
2002 Siyah Çoraplılar - Coşkun Irmak, İzmir Devlet Tiyatrosu
2001 Mat-Ruşka - Tuncer Cücenoğlu, Ankara Devlet Tiyatrosu
2000 Tartüf 59 - Nazım Hikmet, Sivas Devlet Tiyatrosu
2000 Abdülcanbaz - Turhan Selçuk, Antalya Devlet Tiyatrosu
2000 İkinci Caddenin Mahkumu - Neil Simon, Ankara Devlet Tiyatrosu
2000 Nafile Dünya - Oktay Arayıcı, Ankara Devlet Tiyatrosu
1999 Matruşka (oyun) - Tuncer Cücenoğlu, Ankara Devlet Tiyatrosu
1997 Merha Ve Hoşça Kal - Athol Fugart, Ankara Devlet Tiyatrosu
1996 Kanlı Düğün - Federico Garcia Lorca, Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
1995 Yolun Sonunda - Eva Pranchı, Ankara Devlet Tiyatrosu
1994 Kadın İle Memur - Aldo Nikolai, Ankara Devlet Tiyatrosu
1992 Tiayatroda Bir Yaşam - David Mamet, Ankara Devlet Tiyatrosu
1991 Aşk Mektupları - Albert Ramsdell Gurney, Ankara Devlet Tiyatrosu

Görev Aldığı Yapımlar

Ege Aydan Fotoğrafları

Ege Aydan Haberleri