Ellen Barkin

Ellen Barkin

Ellen Barkin
Oyuncu, Yapımcı

Doğum Tarihi: 16.4.1954

Doğum Yeri: Bronx, New York, ABD

Emmy ödüllü, Altın Küre'ye aday gösterilmiş ABD'li oyuncu.

Kimyasal madde satıcısı bir baba ve hastane yöneticisi bir anneden oluşan, alt-orta sınıf göçmen bir Yahudi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Barkin, Manhattan Lisesi, Sahne Sanatları Bölümü'nde okudu. Daha sonra Hunter College'de tarhi ve tiyatro eğitimi alan sanatçı, antik tarih konusunda uzmanlaşmak istiyorken, oyunculuk öğrenimi yaptı.

1980'li yıllarda oyunculuğa başlayan Ellen Barkin, 1982 yılında rol aldığı Barry Levinson yönetmenliğindeki Diner (Akşam Yemeği) adlı filmdeki performansıyla olumlu eleştiriler aldı. 1983 yılında oynadığı Tender Mercies adlı filmle yönetmen Bruce Beresford'tan rolü için şu eleştiriyi aldı: 'Oynadığı role inandırıcılık katıyor, genç ve çekici olması onu tehlikeli kılıyor'

Barkin, daha sonra The Big Easy (1987) adlı gerilim filmiyle Dennis Quaid'le ve Sea Of Love (1989) filmiyle de Al Pacino ile başrol oynadı.

New York Times'ın yazarı Frank Rich; Broadway dışı oyunlarda da rol alan Barkin'den, köşesinde şu şekilde söz etti: 'Eğer gerçekten bir cesete hayat vermek söz konusu olsaydı, bunu Ellen Barkin yapardı'. Sanatçı, oyunlar ve sinema filmleri dışında televizyon çalışmaları da yaptı. Eski eşi milyarder yatırımcı Ronald Perelman ve ünlü dergi editörü kardeşi George Barkin ile birlikte bir film yapım şirketine ortak olan Ellen Barkin, 1988 - 1999 yılları arasında Gabriel Byrne, 2000 - 2006 yılları arasında da Ronald O. Perelman ile iki evlilik yaptı, üç çocuk sahibi oldu. İkinci evliliğinde düğününe ilk eşininde katıldığı Barkin, Perelman'dan 40 milyon dolar nafaka alan sanatçının 3,4 milyon dolarlık boşanma davası sürmektedir.

Ödülleri
Emmy Ödülü
Before Women Had Wings - dizi (1997)
Golden Satellite Awards
Before Women Had Wings - dizi (1997)
Sant Jordi Awards (Barcelona, Spain): Best Foreign Actress: The Big Easy (1987).
Altın Küre Ödülü
Aday: En İyi Kadın Oyuncu ödülü Komedi/Müzikal: Switch (1991).
Aday: En İyi Kadın Oyuncu ödülü Before Women Had Wings (1997).

Filmografisi
Diner (1982)
Tender Mercies (1983)
Eddie and the Cruisers (1983)
Harry & Son (1984)
The Adventures of Buckaroo Banzai Across the 8th Dimension (1984)
Down by Law (1986)
The Big Easy (1987)
Siesta (1987)
Made in Heaven (1987)
Sea of Love (1989)
Johnny Handsome (1990)
Switch (1991)
Into the West (1992)
Man Trouble (1992)
Bu Çocuğun Hayatı (1993)
Bad Company (1995)
Wild Bill (1995)
The Fan (1996)
Mad Dog Time AKA Trigger Happy (1996)
Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
dropp Dead Gorgeous (1999)
Mercy (2000)
Someone Like You (2001)
She Hate Me (2004)
Palindromes (2004)
Trust the Man (2006)
Ocean's Thirteen (2007)
Brooklyn's Finest (2009)
Rogue's Gallery (2009)
The White River Kid

Görev Aldığı Yapımlar

Ellen Barkin Fotoğrafları

Ellen Barkin Haberleri