Emily Mortimer

Emily Mortimer

Emily Mortimer
Oyuncu

Doğum Tarihi: 1.12.1971

Doğum Yeri: Londra, İngiltere

İngilzi aktris. Tam adı Emily Kathleen Mortimer'dir.

İngiltere’nin Londra şehrinde dünyaya geldi. Eğitimini Batı Londra’da bir kız okulunda alırken, daha sonra oyunculuğa başlama kararı aldı. Üniversitede İngiliz Edebiyatı ve Rusça öğrenirken, sonrasında iki yılını Moskova Tiyatro Sanatları Okulu’na giderek oyunculuk öğrendi. Emily Mortimer, 3 Ocak 2003’ten bu yana Alessandro Nivola ile evli ve bu evlilikten iki çocukları bulunuyor.

Kariyeri boyunca 65 yapımda rol alan Emily Mortimer, 4 ödül aldı ve 12 ödüle de aday gösterildi. Ayrıca en tanınmış filmleri 2010 yapımı Zindan Adası, 2011 yapımı Hugo, 2007 yapımı Gerçek Sevgili ve 2009 yapımı Harry Brown olarak göze çarpıyor. Emily Mortimer, ilk ciddi deneyimini 1994 yapımı olan televizyon dizisi Under the Hammer’daki Angela karakteriyle yaşadı. Ardından Blue Heelers, The Glass Virgin, Screen Two, Sharpe’s Sword, Ruth Rendell Mysteries, Silent Witness, Lord of Misrule, Jack and Jeremy’s Real Lives, No Bananas gibi çok çeşitli televizyon yapımlarında bulundu. 1996 yılında Hayalet ve Karanlık filminde Helena Patterson karakterini canlandırırken, ilerleyen yıllarda The Last of the High Kings, Kraliçe Elizabeth, Aziz, Aşk Engel Tanımaz, Çığlık 3, Love’s Labour’s Lost, The Miracle Maker, İçimdeki Çocuk, Lovely & Amazing ve The 51st State gibi filmlerde bulundu.

Önemli deneyimlerinden birisi de 1 Oscar adayı olan ve çeşitli dallarda ödül alan, ödüllere aday gösterilen 2007 yapımı komedi filmi Gerçek Sevgili oldu. Emily Mortimer, bu filmde başrolleri Ryan Gosling ve Paul Schneider ile paylaşırken, yönetmen Craig Gillespie, senarist ise Nancy Oliver’dı. 2009’da ise Harry Brown adlı Daniel Barber yapımı aksiyon – suç filminde Alice Frampton karakterini canlandırdı. Harry Brown’da başrolde Michael Caine ve David Bradley bulunuyordu. 2010 yılında Martin Scorsese’nin popüler gerilim-korku filmi Zindan Adası’nda, Rachel rolünü canlandırdı ve Lenoardo Di Caprio ile Mark Ruffalo gibi başarılı aktörlere eşlik etti. Zindan Adası, 8 ödül aldı ve 58 ödüle de aday gösterildi.

Emily Mortimer, 2011 yılında yine bir Martin Scorsese filmi olan Hugo’da yer aldı. Hugo, şaşırtıcı şekilde 5 dalda Oscar ödülünü kazandı. Film, 1930’lu yılların Paris’inde geçiyordu ve sinema tarihinin ünlü yönetmeni Georges Melies’in hayatını anlatıyordu.

Emily Mortimer, son olarak geçtiğimiz yıl 10.000 Saints ile Ladygrey filmlerinde oynadı. Ayrıca Doll & Em dizisinde 12 bölüm boyunca Emily karakterini canlandırdı. Şimdi ise The Sense of an Ending, Spectral, Phil ile The Bookshop filmlerinin kadrosunda yer alıyor. Bu dört film de 2016 ile 2017 yılları arasında beyaz perdede gösterime girecekler.

Bunun dışında Emily Mortimer sadece oyunculuk yapmadı, aynı zamanda Doll & EMm dizisinde senaristlik de gerçekleştirdi. Hatta bu dizinin bir bölümünde uygulayıcı yapımcılık görevini de üstlendi. Love’s Labour’s Lost adlı 2000 yapımı filmde ise soundtracklere imzasını atmayı başardı. Mortimer’ın kocası olan Alessandro Nivola da aynı zamanda bir oyuncu ve Yüzyüze, Düzenbaz, Jurassic Park 3 gibi filmlerle tanınıyor.

Filmografi

2018 Mary Poppins Returns
2017 The Sense of an Ending
2017 The Party
2017 The Bookshop
2016 Spectral
2015 Ten Thousand Saints
2014 Rio, I Love You
2011 Cars 2 (Seslendirme)
2011 Our Idiot Brother
2011 Hugo
2010 Shutter Island
2010 Leonie
2009 The Pink Panther 2
2009 Harry Brown
2009 City Island
2008 Transsiberian
2008 Redbelt
2007 Lars and the Real Girl
2007 Chaos Theory
2006 Paris, je t'aime
2006 The Pink Panther
2005 Match Point
2004 Dear Frankie
2004 Howl's Moving Castle (Seslendirme)
2003 A Foreign Affair
2003 Nobody Needs to Know
2003 The Sleeping Dictionary
2003 Bright Young Things
2003 Young Adam
2001 Lovely and Amazing
2001 The 51st State
2000 Scream 3
2000 Love's Labour's Lost
2000 The Miracle Maker (Seslendirme)
2000 Disney's The Kid
1999 Notting Hill
1998 Elizabeth
1998 Killing Joe (Kısa Film)
1997 The Saint
1996 The Ghost and the Darkness
1996 The Last of the High Kings

Televizyon

2014 Doll & Em
2012 The Newsroom
2007 30 Rock
2002 Jeffrey Archer: The Truth (TV Filmi)
1999 Noah's Ark
1998 Cider with Rosie (TV Filmi)
1998 Coming Home (TV Filmi)
1997 Midsomer Murders
1997 A Dance to the Music of Time
1996 Lord of Misrule (TV Filmi)
1996 Ruth Rendell Mysteries
1996 Silent Witness
1996 Jack and Jeremy's Real Lives
1996 No Bananas
1995 Sharpe's Sword (TV Filmi)
1995 The Glass Virgin
1995 Screen Two
1994 Under the Hammer
1994 Blue Heelers

Video Oyunları (Seslendirme)

2015 Disney Infinity 3.0
2014 Disney Infinity: Marvel Super Heroes, Cars: Fast as Lightning
2013 Disney Infinity
2012 Kinect Rush: A Disney-Pixar Adventure
2011 Cars 2: The Video Game

Görev Aldığı Yapımlar

Emily Mortimer Fotoğrafları

Emily Mortimer Haberleri