Ewan McGregor

Ewan McGregor

Ewan McGregor
Oyuncu, Yönetmen

Doğum Tarihi: 31.3.1971

Doğum Yeri: Crieff, İskoçya

İskoç oyuncu. 

Tam adı Ewan Gordon McGregor'dur. İkisi de öğretmen olan James McGregor ve Carol McGregor’ın iki çocuğundan biridir. 16 yaşındayken eğitim gördüğü Crieff and Morrison Academy’yi, Perth Repertory Theatre’a katılmak için bıraktı. Ailesi aktör olması için onu yüreklendirip, destek oldu.

Bir yıl süreyle Kirkcaldly in Fife’ta drama eğitimi aldı. Ardından 3 yıl süresince alacağı kurslar için London's Guildhall School of Music and Drama’ya kaydoldu. 1993’te henüz mezun olmadan Dennis Potter filminde Private Mick Hopper rolünü kaptı ve 1994’te Channel 4’te yayınlanan 'Lipstick on Your Collar' dizisinin altı bölümünde oynadı.

Ewan McGregor’un ilk önemli rolü 1994’te Shallow Grave filmindeki Alex Law karakteriyle oldu. Danny Boyle’ın yönettiği film kısa sürede ilgi çekmesini sağladı ve ardından onu kariyerindeki pırıltılı noktaya ulaştıracak olan filmi Trainspotting 1996 yılında geldi. Filmi yine Danny Boyle yönetiyordu ve Trainspotting, kapitalist sistemi varoluş ekseninde masaya yatıran en önemli yapımlardan biri olduğu için kült oldu. Kendi kuşağının en başarılı isimlerinden biri olmaya başlayan oyuncunun filmografisinde Trainspotting’in çok önemli bir yeri vardı. Oyuncu Trainspotting’i çevirmeden bir yıl önce TV showu 'Kavanagh QC'’de çalışırken tanıştığı Fransız prodüksiyon tasarımcısı Eve Mavrakis ile 1995’te dünyaevine girdi.

Evlenmeden önce aktör Jude Law’la ev arkadaşıydı ve diğer dostları Jonny Lee Miller, Sean Pertwee, Sadie Frost’la beraber Natural Nylon isminde bir prodüksiyon şirketi kurdular. 1997’de Holly Hunter’la birlikte rol aldıkları A Life Less Ordinary filminde yine, yönetmen Danny Boyle ve senarist John Hodge’la birlikte çalıştıktan sonra, yeni filmleri The Beach’e başlayacakken, rolün Leonardo Di Caprio’ya verilmesiyle üçlünün yolları ayrıldı. McGregor bu olaydan sonra durumdan dolayı suçladığı Danny Boyle ve John Hodge’la bir daha hiç konuşmadı.

1997’nin eylül ayında ünlü İngiliz dergi Empire’ın yaptığı “Tüm Zamanların En İyi 100 Film Starı” anketinde 36. oldu. 1999’ta yönetmen George Lucas, star-wars’un yeni serilerinde beraber çalışmak için Ewan McGregor’a teklifte bulundu. Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999), Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) ve Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith(2005) serilerinde ünlü oyuncu, Obi-Wan Kenobi rolünü başarıyla canlandırdı. 2001’de, yönetmenliğini Baz Luhrmann’ın yaptığı ve en iyi sanat yönetimi konusunda oscar alan Moulin Rouge, dünya festivallerinde de toplam 67 ödüle layık görülerek olağanüstü bir başarı kazandı. Filmin başarısındaki büyük payı tartışılmaz olan Ewan McGregor, canlandırdığı Christian rolü için şarkı da söyledi. Müzik eleştirmenlenlerinden tam not alan oyuncu, şarkı söyleme konusundaki yeteneğini de kanıtladı ve filmin soundtrack’inde yorumladığı şarkılar çok sevildi. Filmdeki rolüyle ayrıca Variety Club Showbusiness tarafından en iyi aktör dalında ödüllendirdi. 2001 yılı aktöre baba olma heyacanını da yaşatan bir yıl oldu. 7 Kasım’da kızı Esther Rose McGregor’ı kucağına alan Ewan McGregor ayrıca aynı yıl Orange Film Survey tarafından yapılan ankette en iyi sekizinci İngiliz aktör seçildi. Aynı yıl Ridley Scott yönetimindeki Black Hawk Down filminde de rol aldıktan sonra, 2003’te Renée Zellweger’la 1960'ların New York’unda geçen bir aşk hikayesinin anlatıldığı Down With Love filmini çevirdi. Ewan McGregor 2004’te yakın arkadaşı Charley Boorman’la birlikte motosikletle dünyayı dolaştı. Aynı zamanda UNICEF elçisi de olan McGregor bu gezi kapsamında gittikleri Mongolya’dan 4 yaşında bir kız çocuğu evlat edindi.

2005’te kazandığı gişe başarısıyla adından söz ettiren filmi The Island’da oynadı. The Island’ı aynı yıl çekilen Stay ve 2006’da art arda çekilen Miss Potter, Scenes of a Sexual Nature ve Stormbreakerfilmleri takip etti.

2015'te Johnny Depp, Paul Bettany gibi isimlerle Üç Kağıtçı Mortdecai filmini çıkardı.

McGregor; Danny Boyle, Irvine Welsh ve John Hodge üçlüsüyle 20 yıl sonra yeniden bir araya gelerek T2:Trainspotting'i çekti.

Filmografi

2020 Doctor Sleep
2018 Zoe
2018 Christopher Robin
2017 T2 Trainspotting
2017 Beauty and the Beast
2016 Jane Got a Gun
2016 Our Kind of Traitor
2016 American Pastoral (Ayrıca Yönetmen)
2015 Mortdecai
2015 Last Days in the Desert
2015 Miles Ahead
2015 Star Wars: The Force Awakens (Seslendirme)
2014 A Million Ways to Die in the West
2014 Son of a Gun
2013 Jack the Giant Slayer
2013 August: Osage County
2012 Salmon Fishing in the Yemen
2012 The Impossible
2011 Perfect Sense
2011 Fastest (Seslendirme)
2011 Haywire
2010 The Ghost Writer
2010 Nanny McPhee and the Big Bang
2010 Jackboots on Whitehall (Seslendirme)
2010 Beginners
2009 Angels & Demons
2009 I Love You Phillip Morris
2009 The Men Who Stare at Goats
2009 Amelia
2008 Incendiary
2008 Deception
2007 Cassandra's Dream
2006 Stormbreaker
2006 Scenes of a Sexual Nature
2006 Miss Potter
2005 Robots (Seslendirme)
2005 Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith
2005 Valiant (Seslendirme)
2005 The Island
2005 Stay
2003 Down with Love
2003 Young Adam
2003 Faster (Anlatıcı)
2003 Big Fish
2002 Star Wars: Episode II – Attack of the Clones
2002 Solid Geometry
2001 Moulin Rouge!
2001 Black Hawk Down
2000 Nora
1999 Desserts (Kısa Film)
1999 Star Wars: Episode I – The Phantom Menace
1999 Rogue Trader
1999 Eye of the Beholder
1998 Velvet Goldmine
1998 Little Voice
1997 Nightwatch
1997 The Serpent's Kiss
1997 A Life Less Ordinary
1996 Trainspotting
1996 The Pillow Book
1996 Emma
1996 Brassed Off
1995 Blue Juice
1994 Being Human
1994 Shallow Grave

Televizyon

2017 Fargo
2016 Highlands: Scotland's Wild Heart (Belgesel – Anlatıcı)
2015 Doll & Em
2013 The Corrections
2013 Hebrides: Islands on the Edge (Belgesel – Anlatıcı)
2012 Ewan McGregor: Cold Chain Mission
2012 Bomber Boys
2010 The Battle of Britain (Belgesel)
2007 Long Way Down
2004 Long Way Round
2002 The Polar Bears of Churchill with Ewan McGregor (Belgesel Dizi)
1997 ER
1996 Karaoke
1996 Tales from the Crypt
1995 Kavanagh QC
1993 Lipstick on Your Collar
1993 Scarlet and Black (Mini Dizi)

Tiyatro

2014 The Real Thing
2007 Othello
2005 Guys and Dolls
1998 Little Malcolm and His Struggle Against the Eunuchs

Ödülleri

2003 İskoç BAFTA Awards - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Young Adam
2001 ALFS Ödülleri - Yılın İngiliz British Erkek Oyuncusu, Moulin Rouge!
2001 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Moulin Rouge!
2001 MTV Film Ödülü - En İyi Müzik İkilisi (Nicole Kidman'la birlikte), Moulin Rouge!
2001 Altın Uydu Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu Performansı, Moulin Rouge!
1997 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, A Life Less Ordinary
1996 İskoç BAFTA Ödülleri - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Trainspotting
1996 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Trainspotting
1996 ALFS Ödülleri - Yılın İngiliz Erkek Oyuncusu, Trainspotting
1994 İmparatorluk Ödülü - En İyi İngiliz Erkek Oyuncu, Shallow Grave

Görev Aldığı Yapımlar

Ewan McGregor Fotoğrafları

Ewan McGregor Haberleri

Portreler


Vizyondakiler