Federico Fellini

Federico Fellini

Federico Fellini
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 20.1.1920

Ölüm Tarihi: 1.10.1993

Doğum Yeri: Rimini, İtalya

İtalyan oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

İlkokul eğitimini, Rimini'de San Vicenzo Rahibeleri'nden aldı. On yaşındayken evden kaçıp bir sirke girdi. 1938'de üniversiteye kaydını yaptırdı fakat derslere devam etmek yerine mizah dergisi '420' ve resimli roman dergisi 'Avventuroso' için çalışmaya başladı. 1939'da Roma'ya gitti ve karikatür sanatçısı olarak çalıştı. 1939-1940 yılları arasında radyo oyunları ve filmler için espriler yazdı. 1943'de oyuncu Giulietta Masina ile evlendi. Bir çok filmde birlikte çalıştılar. 1944'de Roberto Rossellini ile birlikte 'Roma, Città Apperta / Roma Açık Şehir' filminin senaryosu üzerine çalıştı. 1946-1952 yılları arasında senaryo yazarı ve yönetmen yardımcısı olarak Rosselini, Alberto Lattuada ve Pietro Germi ile çalıştı. 1950'de ilk filmini Lattuada ile birlikte yönetti. Başarılı sinema kariyeri boyunca dört kez En iyi Yabancı Film Oscar'ını aldı. 1993 yılında meslek yaşamında gösterdiği başarı için özel bir Oscar'la onurlandırıldı. Ekim 1993'de Roma'da kalp krizinden öldü. Roma Açık Şehir (1945), Paisà (1946), Tatlı Hayat (1960) ve Sekiz Buçuk (1963) gibi yapımlarla tanınmıştır.

Filmografi

Yönetmen

1991 The King of Ads (Belgesel)
1990 La voce della luna
1987 Intervista
1986 Ginger ve Fred
1985 Alta Società: Rigatoni Barilla (Kısa Video)
1984 Che bel paesaggio: Bitter Campari (Kısa Video)
1983 Ve Gemi Gidiyor
1980 Kadınlar Kenti
1978 Orkestra Provası
1976 Kazanova
1973 Amarcord
1972 Roma'da Aşk Başka
1969 Fellini - Satyricon
1968 Şeytanın Kurbanları
1965 Ruhların Jülyeti
1963 Sekiz Buçuk
1962 Boccaccio '70
1960 Tatlı Hayat
1957 Cabiria'nın Geceleri
1955 Kalpazanlar Çetesi
1954 Sonsuz Sokaklar
1953 L'amore in città
1953 I vitelloni
1952 Lo sceicco bianco
1950 Varyete Işıkları

Televizyon

1970 I clowns (Belgesel)
1969 NBC Experiment in Television

Yapımcı

1950 Varyete Işıkları

Senaryo

1990 La voce della luna
1987 Intervista
1986 Ginger ve Fred
1985 Alta Società: Rigatoni Barilla (Kısa Video)
1984 Che bel paesaggio: Bitter Campari (Kısa Video)
1983 Ve Gemi Gidiyor
1980 Kadınlar Kenti
1978 Orkestra Provası
1976 Kazanova
1974 Pasqualino Cammarata... capitano di fregata
1973 Amarcord
1972 Roma'da Aşk Başka
1969 Tatlı Charity
1969 Fellini - Satyricon
1968 Şeytanın Kurbanları
1965 Ruhların Jülyeti
1963 Sekiz Buçuk
1962 Boccaccio '70
1960 Tatlı Hayat
1958 Fortunella
1957 Cabiria'nın Geceleri
1955 Kalpazanlar Çetesi
1954 Sonsuz Sokaklar
1953 L'amore in città
1953 I vitelloni
1952 Lo sceicco bianco
1952 Il brigante di Tacca del Lupo
1951 Suçlu Gençlik
1951 Cameriera bella presenza offresi...
1950 The Ways of Love
1950 Varyete Işıkları
1950 Il cammino della speranza
1950 Francesco, giullare di Dio
1949 La città dolente
1949 Il mulino del Po
1949 In nome della legge
1948 L'amore
1948 Merhametsiz Dünya
1947 Il passatore
1947 Il delitto di Giovanni Episcopo
1946 Kara kartal
1946 Paisà
1945 Chi l'ha visto?
1945 Roma Açık Şehir
1943 L'ultima carrozzella
1943 Apparizione
1943 Campo de' fiori
1942 Avanti c'è posto...
1942 Quarta pagina
1942 I cavalieri del deserto

Televizyon

1970 I clowns (Belgesel)
1969 NBC Experiment in Television

Oyuncu

1987 Intervista
1950 The Ways of Love
1948 L'amore

Görev Aldığı Yapımlar

Federico Fellini Fotoğrafları

Federico Fellini Haberleri