Ferzan Özpetek

Ferzan Özpetek

Ferzan Özpetek
Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 3.2.1959

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk asıllı İtalyan yönetmen, senarist, yazar. 

3 Şubat 1959'da İstanbul'da dünyaya geldi. 1976 yılında İtalya'da önce Perugia Yabancılar Üniversitesi'ne gitti. Burada bir yıl boyunca İtalyanca öğrenen yönetmen daha sonra sinema eğitimi almak için Roma La Sapienza Üniversitesi'ne geçiş yaptı. Buradaki eğitimini tamamladıktan sonra sanat tarihi, kostüm ve tiyatro yönetmenliği eğitimi için Accademia Navona ve Accademia d'Arte Drammatica okullarına giderek Silvio D'Amico'dan dersler almıştır. Bu dönemde Julien Beck ile The Living Teather'ın Avrupa turnesinde çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra, 1982 yılında Scusate il Ritardo filminde Massimo Troisi’nin, daha sonra sokak sanatçısı rolüyle de ilk oyunculuk deneyimini yaşadığı Son Contento filminde Maurizio Ponzi’nin yönetmen yardımcılığını üstlendi. Ferzan Özpetek, yönetmen yardımcısı olarak yaklaşık 15 yıl, Ricky Tognazzi, Lamberto Bava, Francesco Nuti, Sergio Citti, Giovanni Veronesi ve Marco Risi gibi farklı yönetmenlerle çalıştı.

Amerikalı şarkıcı Madonna, bir televizyon programına verdiği röportajda Ferzan Özpetek'in 'bir dahi' olduğunu belirtti. Özpetek, 2009 yılında çektiği Serseri Mayınlar isimli filminin Los Angeles Film Festivali açılışındaki gösteriminden sonra John Travolta, Andy Garcia gibi isimlerden de tebrik almıştır.

Ferzan Özpetek, 2005 yılında gerçekleştirilen 42. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde, oyuncular Hülya Koçyiğit, Zuhal Olcay, Aytaç Arman, Kenan Işık ve yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın bulunduğu kurula jüri başkanlığı yapmıştır. 2007 yılında ise 75. Venedik Film Festivali'nde jüri üyeliği yapmıştır.

Özel Hayatı

Ferzan Özpetek, 2001 yılından itibaren birlikte olduğu sevgili Simone Pontesilli ile İtalya'da eşcinsel birlikteliklerin hukuki olarak tanınmasını sağlayan medeni birliktelik yasasının Mayıs 2016 tarihinde mecliste kabul edilmesinden sonra evlendi. Özpetek, son kitabı Sen Benim Hayatımsın'ı Simone Pontesilli'ye adamıştı.

Filmografisi

Yönetmen

2017 Napoli'nin Sırrı
2017 İstanbul Kırmızısı
2014 Kemerlerinizi Bağlayın
2012 Şahane Misafir
2010 Serseri Mayınlar
2008 L'Aquila 2009 - Cinque registi tra le macerie (Kısa Video Belgesel)
2008 Mükemmel Bir Gün
2007 Bir Ömür Yetmez
2005 Kutsal Yürek
2003 Karşı Pencere
2001 Cahil Periler
1999 Harem Suare
1997 Hamam

Senaryo

2017 Napoli'nin Sırrı
2017 İstanbul Kırmızısı
2014 Kemerlerinizi Bağlayın
2012 Şahane Misafir
2010 Serseri Mayınlar
2008 Mükemmel Bir Gün
2007 Bir Ömür Yetmez
2005 Kutsal Yürek
2003 Karşı Pencere
2001 Cahil Periler
1999 Harem Suare
1997 Hamam

Yapımcı

2018 Cebimdeki Yabancı

Aktör

1983 Son Contento

Romanları

2015 Sen Benim Hayatımsın
2014 İstanbul Kırmızısı

Ödülleri

2004 25. Seattle Film Festivali - En İyi Film - Karşı Pencere
2004 31. Flanders Uluslararası Film Festivali - Canvas Halk Ödülü, Karşı Pencere
2003 Karlovi Vary Festivali - En İyi Yönetmen, Film - Karşı Pencere
1998 17. Uluslararası İstanbul Film Festivali - En İyi Yönetmen - Hamam
1997 34. Altın Portakal Film Festivali - En İyi Yönetmen, Film, Müzik - Hamam

Görev Aldığı Yapımlar

Ferzan Özpetek Fotoğrafları

Ferzan Özpetek Haberleri