Fırat Tanış

Fırat Tanış

Fırat Tanış
Oyuncu, Yönetmen

Doğum Tarihi: 5.5.1975

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk müzisyen, tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu, senarist ve yönetmen.

Fırat Tanış, 5 Mayıs 1975 tarihinde İstanbul, Kadıköy’de doğmuştur. Tam adı Nuri Fırat Tanış’dır. Gürcistan; Ahıska kökenli ve annesi babası terzi olan Fırat Tanış ailenin en küçük çocuğudur. Liseyi Mehmet Beyazıd Lisesi’nde okudu. Tiyatroya lise döneminde Mehmet Beyazıt Lisesi’nde başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümünden mezun olmuştur.

Şehir Tiyatrosu’nda görev yaptığı 1998-2001 yılları arasında Başar Sabuncu, Mehmet Ulusoy, Kemal Kocatürk gibi yönetmenlerle çalıştı.

Köşe yazarlığı yaptığı ve 2012 yılından bu yana yazılarının yayınlandığı günlük sol gazetesinde halen köşesi devam etmektedir.

İlk bestesi ‘Yani’yi 15 yaşında iken yaptı. Müzik alanında başarılı besteleri bulunan Fırat Tanış, Levent Yüksel, Teoman, Gülay ve Emre Altuğ tarafından seslendirilen birçok şarkının da yazarıdır. Aynı zamanda Kadıköy BLOK’ta oyunculuk kursları veriyor. 2013-2014 eğitim yılında Nazım Hikmet Tiyatro Akademisinde oyunculuk dersleri veriyor.

2011 yılında yönetmenliğini Nuri Bilge Ceylan‘ın yaptığı “Bir Zamanlar Anadolu’da” sinema filminde Muhammet Uzuner, Taner Birsel, Yılmaz Erdoğan, Ahmet Mümtaz Taylan ile birlikte rol almıştır.

2012 yılında “Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam” adlı dizide Patrona Halil karakterini canlandırırken Türkan Şoray, Özcan Deniz, Tolga Karel, Hazım Körmükçü, Kerem Atabeyoğlu, Suat Sungur, Teoman Kumbaracıbaşı ile birlikte rol aldı.

2013 yılında “Sürgün İnek” adlı sinema filminde Hasan Kaçan, Şebnem Sönmez, Cezmi Baskın, Vildan Atasever, Burak Satıbol birlikte oynadılar.

Fırat Tanış, 2014 yılında başrollerinde Uğur Polat, Kaan Yıldırım, Sevtap Özaltun, Erkan Kolçak Köstendil, Şebnem Bozoklu'nun oynadığı “Ulan İstanbul” adlı dizide İsfendiyar Kapusuz karakterini oynadı.

2015 yılında yönetmenliğini İlker Ayrık‘ın yaptığı “Yapışık Kardeşler” sinema filminde İlker Ayrık, Hakan Bulut, Suzan Kardeş, Suat Sungur, Erdal Tosun, Ayberk Atilla ve İvana Sert ile beraber oynadı.

2015 yılında “Öğrenci İşleri” adlı sinema filminde Murat Akkoyunlu, Yeliz Şar, Begüm Öner, Bülent Çolak ile birlikte rol aldı.

Şarkıcı Gülay Sezer ile boşandıktan sonra Kübra Tanış ile evlendi. Bu evliliğinden 24 Temmuz 2014 tarihinde bir kız çocukları oldu.

Filmografi

2017 Ver Kaç
2017 Kiki ile Miki - Alatura
2016 Somuncu Baba Aşkın Sırrı
2016 Rus'un Oyunu
2016 Olaylar Olaylar
2016 Geniş Aile 2: Her Türlü
2016 Alaturka
2015 Öğrenci İşleri
2015 Uzaklarda Arama
2015 TAKIM: Mahalle Aşkına!
2015 Mavi Gece
2015 Hep Yek
2015 Helak: Kayıp Köy
2015 Geniş Aile Yapıştır
2014 Yarının Adı Başkaa
2014 Yapışık Kardeşler
2014 Guruldayan Kalpler
2013 Sürgün İnek
2013 Karınca Kapanı (Aynı zamanda senarist ve yönetmen)
2012 F Tipi Film
2011 Devrimden Sonra
2011 Bir Zamanlar Anadolu'da
2011 Ay Büyürken Uyuyamam
2010 Vay Arkadaş
2008 Dilber'in Sekiz Günü
2007 Zeynep'in Sekiz Günü
2007 Beyaz Melek
2006 Tramvay
2005 Yolda / Rüzgar Geri Getirirse
2002 Sır Çocukları

Televizyon

2017 İstanbullu Gelin
2016 Çetin Ceviz 2 (TV Filmi)
2014 Ulan İstanbul
2013 BKM Güldür Güldür
2012 Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam
2011 Gümüş Lale Burası Osmanlı 1711 / Sır Kanunu
2011 Geniş Aile
2007 Menekşe ile Halil
2006 Felek Ne Demek?
2005 Ihlamurlar Altında
2005 Aşka Sürgün
2005 Ömer Seyfettin: Fon Sadristsyn Karısı ve Oğlu (TV Filmi)
2005 Kin ve Gül (TV Filmi)
2004 Şeytan Ayrıntıda Gizlidir
2001 Yeditepe İstanbul
1995 Radyo Madyo

Tiyatro

Testosteron (oyun)
Hırçın Kız
Barış (oyun)
Woyzeck

Ödülleri

2012 1. YEFA Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Bir Zamanlar Anadolu'da
2009 20.Ankara Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Dilber'in Sekiz Günü
2008 3.Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Dilber'in Sekiz Günü
2008 29. İsmail Dümbüllü Tiyatro Ödülü, Testosteron
2003 22. İstanbul Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2003 İskenderiye Film Festivali - En İyi Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2002 39. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2002 39. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2002 14. Ankara Film Festivali - Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2002 14. Ankara Film Festivali - Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu, Sır Çocukları
2002 24. Siyad Türk Sineması Ödülleri - Umut Veren Genç Oyuncu, Sır Çocukları

Görev Aldığı Yapımlar

Fırat Tanış Fotoğrafları

Fırat Tanış Haberleri

Portreler


Vizyondakiler