Frances McDormand

Frances McDormand

Frances McDormand
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 23.6.1957

Doğum Yeri: Chicago, ABD

ABD'li sinema, tiyatro ve televizyon oyuncusu. Tam adı Frances Louise McDormand'dir.

Üç kez En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday oldu. 1996 yılında Coen Kardeşlerin Fargo filminde canlandırdığı hamile polis memuru Marge Gunderson rolüyle En İyi Kadın Oyuncu Oscar ödülünü kazandı.

Çocukluğu ve Gençliği

McDormand Chicago, Illinois'da doğdu. Kanadalı bir çift olan hemşire Noreen ve İsa'nın Havarileri kilisesi rahibi Vernon McDormand tarafından evlat edinildi. Gerçek annesi muhtemelen babasının kilisesinin üyelerinden biriydi.McDormand'ın kendisi gibi evlat edinilmiş üç kardeşi daha vardır. Bunlardan Dorothy A. McDormand, babasının kilisesinde papaz ve vaizdir.

Babasının görevi, kilisenin dağılan cemaatlerini yeniden toplamak olduğu için, McDormand'ın ailesi Illinois, Georgia, Kentucky ve Tennessee'deki pek çok küçük dindar kasabada yaşadı. Aile sonunda Pittsburgh, Pennsylvania'ya yerleşti ve McDormand 1975'te liseyi burada bitirdi. Bethany College'da tiyatro alanındaki eğitimini 1979'da tamamladı.

1982'de, Yale Üniversitesi School of Drama'da güzel sanatlar master derecesini kazandı. Öğrenimi sırasında Holly Hunter ile oda arkadaşıydı. Profesyonel olarak ilk kez, Trinidad ve Tobago'da, şair Derek Walcott'un yazdığı ve MacArthur Vakfı'nın mali destek verdiği bir tiyatro oyununda rol aldı.

Kariyeri

McDormand'ın oynadığı ilk film, Joel ve Ethan Coen'in de ilk filmi olan, 1985 yapımı Blood Simple oldu. O yıllarda McDormand, Coen Kardeşler, Holly Hunter ve yönetmen Sam Raimi ile Bronx'taki bir evde yaşıyordu.

Kariyerinin başlarında, filmlerdeki rollerinin yanı sıra, Hill Street Blues isimli polis dizisinin beşinci sezonunda Connie Chapman rolünü oynadı. 1988 yılında Tennessee Williams'ın İhtiras Tramvayı oyunundaki Stella Kowalski rolüyle Tony Ödülü'ne aday gösterildi. McDormand halen The Wooster Group adındaki deneysel tiyatro topluluğunun üyesidir.

McDormand 1980'lerin sonundan itibaren pek çok tiyatro ve televizyon yapımında rol aldı. Drama çalışmalarıyla eleştirmenlerden takdir topladı. Dört kez Oscar'a aday gösterildiği için saygın bir aktris olarak değerlendirilmektedir. 1988'de Mississipi Burning'deki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. 1996'da En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü Fargo'daki polis şefi Marge Gunderson rolüyle kazandı.

2000'de Almost Famous'taki endişeli anne rolüyle ikinci defa En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne aday gösterildi. Bu rolüyle ayrıca Yayıncı Film Eleştirmenleri Derneği, Şikago Film Eleştirmenleri Derneği, San Diego Film Eleştirmenleri Cemiyeti, Güneydoğu Film Eleştirmenleri Derneği ve Florida Eleştirmenler Çevresi'nin En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu oyunu aldı. 2000 yapımı Wonder Boys'taki rolüyle de Yayıncı Film Eleştirmenleri Derneği, Florida Eleştirmenler Çevresi ve Los Angeles Film Eleştirmenleri Derneği tarafından En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu seçildi.

McDormand'ın üçüncü En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü adaylığı 2006 yılında, 2005 yapımı North Country filmindeki rolüyle geldi, ancak ödülü Rachel Weisz kazandı.Jennifer Aniston, Catherine Keener ve Joan Cusack'in oynadığı, Nicole Holofcener'ın yönettiği Friends with Money isimli kara komedi filminde de rol aldı ve bu rolü için Independent Spirit Ödülü kazandı.

McDormand Coen Kardeşler'in beş filminde yer aldı: Miller's Crossing'de küçük bir rol, Raising Arizona'da ikincil bir rol, Blood Simple, The Man Who Wasn't There ve Oscar kazandığı Fargo'da başrol.

Özel Hayatı 

McDormand 1984'ten beri birlikte olduğu Joel Coen ile 1994'te evlendi. Pedro McDormand Coen adında Paraguaylı bir çocuk evlat edinen çift New York'ta yaşamaktadır. 

Filmografi

2018 Isle of Dogs (Seslendirme)
2017 Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri
2016 Hail, Caesar!
2015 The Good Dinosaur (Seslendirme)
2014 Every Secret Thing (Sadece Yapımcı)
2012 Moonrise Kingdom
2012 Madagascar 3: Europe's Most Wanted (Seslendirme)
2012 Promised Land
2011 This Must Be the Place
2011 Transformers: Dark of the Moon
2008 Miss Pettigrew Lives for a Day
2008 Burn After Reading
2006 Friends with Money
2005 North Country
2005 Æon Flux
2003 Something's Gotta Give
2002 Laurel Canyon
2002 City by the Sea
2001 The Man Who Wasn't There
2000 Wonder Boys
2000 Almost Famous
1998 Johnny Skidmarks
1998 Madeline
1998 Talk of Angels
1997 Paradise Road
1996 Fargo
1996 Primal Fear
1996 Lone Star
1995 Beyond Rangoon
1995 Palookaville
1994 Bleeding Hearts
1994 The Hudsucker Proxy
1993 Short Cuts
1992 Passed Away
1991 Barton Fink (Seslendirme)
1991 The Butcher's Wife
1990 Hidden Agenda
1990 Miller's Crossing
1990 Darkman
1989 Chattahoochee
1988 Mississippi Burning
1987 Raising Arizona
1985 Crimewave
1984 Blood Simple

Televizyon

2014 Olive Kitteridge (Mini Dizi – Ayrıca Yapımcı)
2006 The Simpsons
2001 State of Grace (Anlatıcı)
1996 Hidden in America (TV Filmi)
1995 The Good Old Boys (TV Filmi)
1987 Leg Work
1986 Spenser: For Hire
1986 The Twilight Zone
1985 Hunter
1985 Hill Street Blues

Görev Aldığı Yapımlar

Frances McDormand Fotoğrafları

Frances McDormand İle İlgili Haberler