Gaspar Noé

Gaspar Noé

Gaspar Noé
Görüntü Yönetmeni, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 27.12.1965

Doğum Yeri: Buenos Aires, Arjantin

Arjantinli aktör, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te dünyaya gelen Gaspar Noé, çocukluğunu Buenos Aires ve New York'ta geçirdikten sonra 12 yaşlarında iken ailesiyle Fransa'ya göç etti. Lise eğitiminden sonra Paris'te felsefe ve sinema eğitimi aldı. Üniversite sonrası, 1985 yılında Arjantinli yönetmen Fernando Solanas'ın yönettiği El exilio de Gardel (Tangos) adlı filmde yardımcı yönetmen olarak görev aldı.

İlk yönetmenlik deneyimini yine 1985 yılında, 'Tintarella di luna' filmi ile kazandı. 18 dakikalık bu kısa filmde Noé, bir kasabada yaşayan, kocasını terk edip nehrin öbür yakasındaki sevgilisine giden bir kadının hikâyesini anlatmıştı. Bu çalışmasını 1987'de, yine bir başka kısa film olan 'Pulpe amère' takip etti. 1988 yılında Noé, yeniden Arjantinli yönetmen Fernando Solanas'ın Sur adlı filminde yardımcı yönetmenlik yaptı. 1991 yılında üçüncü kısa film çalışması 'Carne' ile ilk defa uluslararası arenada kendisinden söz ettirmeye başladı. 40 dakikalık bu çalışma, 1991 Cannes Film Festivali'nde ödül kazandı.

1998 yılında ilk uzun metrajlı filmi olan 'Seul contre tous / Herkese Karşı Tek Başına'yı çekti. Bu film başta Cannes olmak üzere pek çok film festivalinden ödülle dönmeyi başardı. 4 yıllık aradan sonra 2002 yılında ikinci uzun metrajlı filmi 'Dönüş Yok / Irréversible' ile 2002 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye'ye aday oldu. 2009 yılında gösterime giren, 'Enter the Void / Boşluk' adlı filmi de, yine aynı şekilde 2009 Cannes Film Festivali'nden Altın Palmiye'ye aday olmayı başardı.

Filmografi

Yönetmen

2018 Climax
2015 Aşk
2014 Kısa Film Plays
2013 Nick Cave & The Bad Seeds: We No Who U R (Kısa Video)
2012 Animal Collective: Applesauce (Kısa Video)
2012 Havana'da 7 Gün
2012 SebastiAn: Love in Motion (Kısa Video)
2010 42 One Dream Rush (Kısa Film)
2009 Enter the Void
2008 8
2006 SIDA (Kısa Film)
2006 Destricted
2005 Eva (Kısa Film)
2003 Placebo: Protége-Moi (Kısa Video)
2002 Intoxication (Kısa Belgesel)
2002 Thomas Bangalter: Outrage (Kısa Video)
2002 Thomas Bangalter: Stress (Kısa Video)
2002 Dönüş Yok
1999 Arielle Burgelin: Je suis si mince (Kısa Film)
1998 Bone Fiction: Insanely Cheerful (Kısa Video)
1998 Sodomites (Kısa Film)
1998 Herkese Karşı Tek Başına
1996 Mano Solo: Je n'ai pas (Kısa Video)
1995 Une expérience d'hypnose télévisuelle (TV Kısa Film)
1991 Carne (Kısa Film)
1987 Pulpe amère (Kısa Film)
1985 Tintarella di luna (Kısa Film)

Yapımcı

2018 Climax
2016 #15SecondScare (Mini Dizi)
2015 Aşk
2009 Enter the Void
2002 Thomas Bangalter: Outrage (Kısa Video)
2002 Thomas Bangalter: Stress (Kısa Video)
2002 Dönüş Yok
1998 Herkese Karşı Tek Başına

Senarist

2018 Climax
2015 Aşk
2013 Nick Cave & The Bad Seeds: We No Who U R (Kısa Video)
2012 Animal Collective: Applesauce (Kısa Video)
2012 Havana'da 7 Gün
2009 Enter the Void
2008 8
2003 Placebo: Protége-Moi (Kısa Video)
2002 Thomas Bangalter: Outrage (Kısa Video)
2002 Thomas Bangalter: Stress (Kısa Video)
2002 Dönüş Yok
1999 Arielle Burgelin: Je suis si mince (Kısa Film)
1998 Bone Fiction: Insanely Cheerful (Kısa Video)
1998 Herkese Karşı Tek Başına
1996 Mano Solo: Je n'ai pas (Kısa Video)
1995 Une expérience d'hypnose télévisuelle (TV Kısa Film)
1991 Carne (Kısa Film)
1987 Pulpe amère (Kısa Film)
1985 Tintarella di luna (Kısa Film)

Oyuncu

2015 Aşk
2013 9 mois ferme
2009 Enter the Void
2008 Dante 01
2002 Dönüş Yok
1997 Dobermann
1995 Le rocher d'Acapulco (Seslendirme)
1985 Tangolar

Görev Aldığı Yapımlar

Gaspar Noé Fotoğrafları

Gaspar Noé Haberleri