Geoffrey Rush

Geoffrey Rush

Geoffrey Rush
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 6.7.1951

Doğum Yeri: Queensland, Avustralya

Avustralyalı aktör ve seslendirme sanatçısı.

Queensland'ın Toowoomba kasabasında, Roy ve Merle Rush'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Aktörlük kariyerine Brisbane'de bulunan Queensland Tiyatro Ortaklığı'nda başladı. Queensland Üniversitesi'nin sanat bölümünü bitirdi. Üniversitede geçirdiği öğrencilik döneminde Mel Gibson ile aynı odayı paylaştı.

1996 yılında, Shine filminde oynadığı rol, Rush'a En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ını kazandırdı. Sonraki yıllarda Shakespeare in Love ve Quills filmlerinde gösterdiği performans ona iki Oscar adaylığı daha kazandırdı. Karayip Korsanları üçlüsünde Kaptan Barbossa rolünü canlandırdı. 2005 yılında, Peter Sellers'i canlandırdığı Peter Sellers'ın Yaşamı ve Ölümü filmindeki rolü Emmy ödülüne layık görüldü. 2010 yılında En İyi Film Akademi Ödülü kazanan Zoraki Kral filminde kendisine birçok ödül ve adaylık getiren yardımcı rolle birlikte aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstlendi.

Filmografi

2019 Land Down Under (Seslendirme)
2017 Final Portrait
2017 Genius
2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
2016 Gods of Egypt
2015 The Daughter
2015 Minions (Seslendirme)
2015 Holding the Man
2015 Who Do You Think You Are? (TV Dizisi)
2013 The Best Offer
2013 The Book Thief (Belgesel – Anlatıcı)
2011 Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides
2011 Green Lantern (Seslendirme)
2011 The Eye of the Storm
2010 Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (Seslendirme)
2010 The King's Speech (Ayrıca Yapımcı)
2010 Lowdown (Seslendirme)
2010 The Warrior's Way
2009 Bran Nue Dae
2008 $9.99 (Seslendirme)
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End
2007 Elizabeth: The Golden Age
2006 Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
2006 Candy
2005 Munich
2004 The Life and Death of Peter Sellers
2003 Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl
2003 Swimming Upstream
2003 Ned Kelly
2003 Finding Nemo (Seslendirme)
2003 Intolerable Cruelty
2003 Harvie Krumpet (Seslendirme)
2002 Frida
2002 The Banger Sisters
2001 The Tailor of Panama
2001 Lantana
2000 Quills
2000 The Magic Pudding (Seslendirme)
1999 Mystery Men
1999 House on Haunted Hill
1998 A Little Bit of Soul
1998 Elizabeth
1998 Les Misérables
1998 Shakespeare in Love
1997 Frontier (Mini Dizi)
1997 Oscar and Lucinda (Seslendirme)
1996 Shine
1996 Mercury (TV Dizisi)
1996 Children of the Revolution
1995 Dad and Dave: On Our Selection
1987 Twelfth Night
1982 Starstruck
1981 Hoodwink
1981 Menotti (TV Dizisi)
1979 Consumer Capers (TV Dizisi)

Ödülleri

2013 Helpmann Awards - Bir Müzikal DFilmde En İyi Erkek Oyuncu, A Funny Thing Happened on the Way to the Forum
2011 Helpmann Awards - Bir Film En İyi Erkek Oyuncu, The Diary of a Madman
2004 Altın Küre Ödülleri - Bir TV Dizisi veya Filminde En İyi Erkek Oyuncu, The Life and Death of Peter Sellers
1996 Akademi Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Shine
1996 AACTA Ödülleri - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Shine
1996 BAFTA Ödülleri - En İyi Erkek Başrol Oyuncusu, Shine
1996 Altın Küre Ödülleri - Bir Drama Filminde En İyi Erkek Oyuncu, Shine

Görev Aldığı Yapımlar

Geoffrey Rush Fotoğrafları

Geoffrey Rush Haberleri