Goran Bregovic

Goran Bregovic

Goran Bregovic
Müzik, Oyuncu

Doğum Tarihi: 22.3.1950

Doğum Yeri: Saraybosna

Bosnalı Sırp-Hırvat besteci, gitarist ve şarkıcı.

1950 yılında Sırp bir anne ve Hırvat babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 16 yaşındayken konservatuvardaki klasik keman eğitimini bırakarak Yugoslavya'nın en başarılı gruplarından sayılan Bijelo Dugme, (Beyaz Düğme) adında bir rock grubu kurdu.

Film müziğine ilk olarak 1978'de Mica Milosevic'in Nije Nego filmiyle başladı. Bregovic'in en renkli ortaklığı yönetmen Emir Kusturica ile gerçekleşti, 1989'da Dom Za Vesanje, 1993'de Arizona Dream, 1995'de Cannes Film Festival'ini kazanan Underground ve 1998'de Crna Macka gibi Emir Kusturica filmlerinin müziklerini yaparak Kusturica ve Bregovic çok başarılı bir ikili haline geldi. Sanatçı Türkiye'de İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır illerinde de konserler vermiştir. Sanatçının parçalarından bazıları Sezen Aksu, Oya-Bora ve Candan Erçetin gibi Türk müzisyenler tarafından Türkçe sözlerle seslendirilmiştir.

Diskografi
Solo Albümleri
Goran Bregović (1976)
Dom za vešanje (Film Müziği) (1988)
Kuduz (Film Müziği) (1989)
Les Temps des Gitans - Kuduz (Film Müziği) (1990)
Arizona Dream (Film Müziği) (1993)
La reine Margot (Film Müziği) (1994)
Underground (Film Müziği) (1995)
P.S. (Derleme/ Seçki) (1996)
Silence of the Balkans (Canlı Performans/ Konser) (1997)
Protopsálti (Πρωτοψάλτη)- Paradéchtika (Παραδέχτηκα) (1998)
Ederlezi (Derleme/ Seçki) (1998)
Kayah & Bregović (2000)
Thessaloniki - Yannena with Two Canvas Shoes with George Dalaras (1999)
Songbook (Derleme/ Seçki) (2000)
Tales and Songs from Weddings and Funerals (2002)
Goran Bregovic's Karmen with a Happy End (2007)
Alkohol (2008)
Mustafa (Film Müziği) (2008)
Champagne for the Gypsies (2012)

Bijelo Dugme Albümleri
Kad bi Bio Bijelo Dugme(1974)
Şta bi Dao da si na Mom Mjestu (1975)
Iz Sve Snage(Derleme/ Seçki) (1975)
Eto! Bas Hocu! (1976)
Koncert kod Hajducke Cesme (Canlı Performans/ Konser) (1977)
Bitanga i Princeza (1979)
Dozivjeti Stotu (1980)
Singl Ploce 1974 - 1975 (Derleme/ Seçki) (1982)
Singl Ploce 1976 - 1980 (Derleme/ Seçki) (1982)
Uspavanka za Radmilu M. (1983)
Bijelo Dugme (1984)
Pljuni i Zapjevaj Moja Jugoslavijo (1986)
Ciribiribela (1988)
Nakon Svih Ovih Godina (Derleme/ Seçki) (1990)
Ima Neka Tajna Veza (Derleme/ Seçki) (1994)

Film Müzikleri
Mustafa (2008)
Underground (film) (1995)
Arizona dream (film) (1993)
Çingeneler Zamanı [1988]

Görev Aldığı Yapımlar

Goran Bregovic Fotoğrafları

Goran Bregovic İle İlgili Haberler

Portreler