Gülse Birsel

Gülse Birsel

Gülse Birsel
Oyuncu, Senarist

Doğum Tarihi: 11.3.1971

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk oyuncu, senarist ve gazeteci.

Gülse Birsel, 11 Mart 1971'de Gültekin ve Semiha Şener çiftinin üçüncü çocuğu olarak İstanbul'da doğdu. Babası avukat, annesi ev hanımıdır. Adını annesinin ve babasının adlarının ilk hecelerinden almaktadır. Kendisinden on beş yaş büyük Bozkurt adlı bir ağabeyi ve on üç yaş büyük Dilek adlı bir ablası vardır. Ağabeyi göz doktoru ve eski bir millî voleybolcudur. Ortaöğrenimini Beyoğlu Anadolu Lisesi'nde tamamladı. Lise son sınıfa kadar meslek olarak oyunculuğu seçmeyi düşünüyordu. Ancak ailesinin isteğiyle Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nde öğrenim gördü. Daha sonra 1994-1996 yılları arasında Columbia Üniversitesi'nde sinema yüksek lisansı yaptı.

Kariyeri

Gülse Birsel, üniversite ikinci sınıftayken Aktüel dergisinde işe başladı. 1996'da Türkiye'ye dönen Birsel, üç ay boyunca atv'de sabah bülteninin dış haberlerini yazdı. Bir yıl sonra Esquire dergisinin yayın yönetmenliğine getirildi. Bunun ardından Harper's Bazaar dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Daha sonra 2001-2002 yıllarında Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Yine bu dönemde FHM, Gezi, Harper's Bazaar ve House Beautiful dergilerinde genel koordinatör olarak çalıştı. Mart 2002'de atv'de ekrana gelmeye başlayan g.a.g. adlı programla televizyona adım attı. Mart 2003'te bazı g.a.g. metinleri ile köşe yazılarını Gayet Ciddiyim adıyla kitaplaştırdı. Mart 2004'e kadar g.a.g.'ın sunuculuğunu ve metin yazarlığını üstlendi.

Mart 2003'te Levent Özdilek ile birlikte başrolünde yer aldığı Eyvah! Eski Kocam adlı atv dizisi, ilk bölümünün ardından yayından kaldırıldı. Şubat 2004'te atv'de başlayan Avrupa Yakası adlı dizinin senaristliğini ve başrol oyunculuğunu üstlendi. Kendisine dizide Gazanfer Özcan, Hümeyra ve Ata Demirer gibi oyuncular eşlik etti. Mayıs 2004'te ikinci kitabı Hâlâ Ciddiyim yayımlandı. 2005 yapımı Hırsız Var! adlı film ile sinemaya adım attı. Ağustos 2005'te üçüncü kitabı Yolculuk Nereye Hemşerim? piyasaya çıktı. Nisan 2008'de İstanbul'dan geçen 2008 Yaz Olimpiyatları meşalesini taşıdı. 2009 yapımı 7 Kocalı Hürmüz filmiyle ikinci kez sinemada boy göstedi.

Avrupa Yakası, Haziran 2009'da ekrana veda etti. Birsel'in dördüncü kitabı Velev ki Ciddiyim! Aralık 2009'da, beşinci kitabı Yazlık ise Haziran 2011'de yayımlandı. Ocak 2012'de Kanal D'de başlayan ve dört sezon devam eden Yalan Dünya adlı dizinin senaristliğini ve başrol oyunculuğunu üstlendi. Kendisine dizide Altan Erkekli, Füsun Demirel ve Olgun Şimşek gibi oyuncular eşlik etti. Mart 2013'te Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığına başladı. 2015'te TV8'de ekrana gelen Komedi Türkiye adlı yarışma programında jürilik yaptı. Altıncı kitabı Memleketi Ben Kurtaracağım! Kasım 2015'te piyasaya çıktı.

Kişisel yaşamı

Gülse Birsel, Fransa'nın Cannes şehrinde Ayşe Arman aracılığıyla tanıştığı Salah Birsel'in akrabası olan gazeteci ve televizyoncu Murat Birsel ile bir yıl sonra Ağustos 1999'da evlendi. Anne olmaya uygun biri olmadığını ifade eden Birsel'in çocuğu bulunmamaktadır. Eşiyle birlikte Nişantaşı'nda yaşamaktadır. Ağustos 2014'te annesi Semiha Şener'i kaybetti.

Filmografi

2017 Aile Arasında (Ayrıca Senarist)
2004 Hırsız Var!

Televizyon

2015 Komedi Türkiye
2011 Yalan Dünya (Ayrıca Senarist)
2009 Ah Kalbim
2009 7 Kocalı Hürmüz
2004 Avrupa Yakası (Ayrıca Senarist)
2003 Eyvah Eski Kocam

Kitapları

2015 Memleketi Ben Kurtaracağım!
2011 Yazlık
2009 Velev ki Ciddiyim!
2005 Yolculuk Nereye Hemşerim?
2004 Hâlâ Ciddiyim
2003 Gayet Ciddiyim

Ödülleri

2015 Türkiye Gençlik Ödülü - En İyi Senarist, Yalan Dünya,
2015 CEFTUS Ödülü - Jüri Özel Ödülü, 
2013 Woman to Watch Ödülü - Sanat Lideri
2013 Elle Style Ödülü - Yılın Kadın Oyuncusu, Yalan Dünya
2012 Altın Kelebek Ödülü - En İyi Senarist, Yalan Dünya
2012 Antalya Televizyon Ödülü - En İyi Komedi Dizisi Yardımcı Kadın Oyuncu, Yalan Dünya
2006 Altın Kelebek Ödülü - En İyi Kadın Komedi Oyuncusu, Avrupa Yakası
2005 Altın Kelebek Ödülü - En İyi Kadın Komedi Oyuncusu, Avrupa Yakası

Görev Aldığı Yapımlar

Gülse Birsel Fotoğrafları

Gülse Birsel İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler