Halit Refiğ

Halit Refiğ
Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 5.3.1934

Ölüm Tarihi: 11.10.2009

Doğum Yeri: İzmir, Türkiye


1934’te İzmir’de dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesinde tamamladı. Robert Kolej Mühendislik Bölümü'nde okudu. Okul bittikten sonra askerliğini yedek subay olarak Kore'de yaptı. Bu sırada amatörce 8mm filmler çekti. 1956'da, Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları 'Sinema', 'Kim' isimli dergilerde, 'Yeni Sabah' ve 'Akşam' gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. Atıf Yılmaz’ın 'Yaşamak Hakkımdır' isimli filmin asistanlığını yaparak sinema alanındaki ilk çalışmasını gerçekleştirdi.

1960’ta ilk film olan “Yasak Aşk”ı çekti. 1963’te Şehirdeki Yabancı, 1964’te Gurbet Kuşları, Haremde Dört Kadın, Bir Türk'e Gönül Verdim filmlerini çekti ve bu filmlerle Moskova, Yeni Delhi ve Sorrento Film Festivallerinde çeşitli ödüller kazandı. 1964 yılında Gurbet Kuşları ile Antalya Altın Portakal Film Festivalinde En İyi Yönetmen Ödülünü aldı. 70’li yıllarda Türk sinemasının bunalıma girmesiyle Televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı ve Sinema Kursları'nda öğretmen olarak görev aldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaya başladı.

1975’te TRT Kurumu adına çektiği 'Aşk-ı Memnu' ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı 'Yorgun Savaşçı' adlı filmin yakıldığı ilan edildi. Bu film, 1993'te televizyonlarda gösterildi. 1976 ‘da ABD'de Wisconsin Üniversitesi'nde, 1984 yılında Ohio Denison Üniversitesi'nde eğitim çalışmalarına katıldı. Öğrencileri ile birlikte 'The Intercessors', 'In the Wilderness' adlı filmleri gerçekleştirdi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler verdi.

'Teyzem', 'Hanım', Karılar Koğuşu, 'İki Yabancı', 'Köpekler Adası' gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Yurt dışındaki festivallerde filmleri için özel bölümler ayrıldı, çeşitli konferans, seminer v.b. toplantılara konuşmacı olarak katıldı. Yaşamı ve filmleri üzerine detaylı söyleşilerin yer aldığı 'Düşlerden Düşüncelere adlı bir kitap vardır (İbrahim Türk, Kabalcı yayınları, 2001) .

Safra kanalında tümör tedavisi gördüğü hastanede 11 Ekim 2009'da 75 yaşında İstanbul'da öldü. İstanbul Zincirlikuyu mezarlığına defnedildi.

Filmografi

Filmleri - Yönetmen

1960'lar

  • Seviştiğimiz Günler, 1961
  • Yasak Aşk, 1961
  • Şehirdeki Yabancı, 1962
  • Gençlik Hülyaları, 1962
  • Şafak Bekçileri, 1963
  • Gurbet Kuşları, 1964
  • Şehrazat, 1964
  • Evcilik Oyunu, 1964
  • İstanbul'un Kızları, 1964
  • Canım Sana Feda, 1965
  • Güneşe Giden Yol, 1965
  • Haremde Dört Kadın (Film), 1965
  • Kırık Hayatlar, 1965
  • Aslan Pençesi, 1966
  • Erkek Ve Dişi, 1966
  • Üç Korkusuz Arkadaş, 1966
  • Karakolda Ayna Var, 1966
  • Can Yoldaşları, 1966
  • Kız Kolunda Damga Var, 1967
  • Bir Türk'e Gönül Verdim, 1969
  • Yaşamak Ne Güzel Şey, 1969

1970'ler
  • Atsız Cengaver, 1970
  • Sevmek Ve Ölmek Zamanı, 1971
  • Ali Cengiz Oyunu, 1971
  • Çöl Kartalı, 1972
  • Acı Zafer, 1972
  • Aşk Fırtınası, 1972
  • Fatma Bacı, 1972
  • Kızın Varsa Derdin Var, 1973
  • Cennetin Kapısı, 1973
  • Sultan Gelin, 1973
  • Vurun Kahpeye, 1973
  • Yedi Evlat İki Damat, 1973
  • Aşk-ı Memnu, (dizi), 1975
  • Arabulucular, The Intercessors, 1977
  • Yaşam Kavgası, 1978
  • Yorgun Savaşçı, 1979

1980'ler
  • Leyla İle Mecnun, 1982
  • O Kadın, 1982
  • Beyaz Ölüm, 1983
  • İhtiras Fırtınası, 1983
  • Alev Alev, 1984
  • Ölüm Yolu, 1985
  • Paramparça, 1985
  • Son Darbe (2), 1985
  • Kıskıvrak, 1986
  • Teyzem, 1986
  • Yarın Ağlayacağım, 1986
  • Kızımın Kanı, 1987
  • Kurtar Beni, 1987
  • Kızım Ve Ben, 1988
  • Hanım, 1988
  • Karılar Koğuşu, 1989

1990'lar
  • İki Yabancı, 1990
  • Zirvedekiler, 1993
  • Köpekler Adası, 1996
  • Affet Bizi Hocam, 1998
  • Kerem, 1999

2000'ler
  • Affet Beni Hocam, 2000
  • Zeynep Öğretmen, 2000
  • Gelinlik Kız, 2000
  • Sara ile Musa, 2000
  • Midasın Düşü, 2000
  • Gençlik, 2000

Filmleri - Yapımcı
  • Yaşamak Hakkımdır, 1958
  • İstanbul'un Kızları, 1964
  • Canım Sana Feda, 1965
  • İki Yabancı, 1990

Filmleri - Senaryo

  • Yaşamak Hakkımdır, 1958
  • Ala Geyik, 1959
  • Karacaoğlan'ın Kara Sevdası, 1959
  • Suçlu, 1960
  • Mahallenin Sevgilisi, 1960
  • Ölüm Peşimizde, 1960
  • Kırık Çanaklar, 1960
  • Avare Mustafa, 1961
  • Seviştiğimiz Günler, 1961
  • Yasak Aşk, 1961
  • Güneş Doğmasın, 1961
  • Şafak Bekçileri, 1963
  • Yavaş Gel Güzelim, 1963
  • İstanbul'un Kızları, 1964
  • Şehrazat, 1964
  • Gurbet Kuşları, 1964
  • Güneşe Giden Yol, 1965
  • Kırık Hayatlar, 1965
  • Haremde Dört Kadın, 1965
  • Yasak Sokaklar, 1965
  • Karakolda Ayna Var, 1966
  • Aslan Pençesi, 1966
  • Can Yoldaşları, 1966
  • Üç Korkusuz Arkadaş, 1966
  • Erkek ve Dişi, 1966
  • Kanlı Hayat, 1967
  • Kız Kolunda Damga Var, 1967
  • Aslan Yürekli Kabadayı, 1967
  • Yaprak Dökümü, 1967
  • Son Gece, 1967
  • Bir Türk'e Gönül Verdim, 1969
  • Yaşamak Ne Güzel Şey, 1969
  • Atsız Cengaver, 1970
  • Ali Cengiz Oyunu, 1971
  • Acı Zafer, 1972
  • Aşk Fırtınası, 1972
  • Çöl Kartalı, 1972
  • Sultan Gelin, 1973
  • Aşk-ı Memnu, 1975
  • Yaşam Kavgası, 1978
  • Son Darbe (2), 1985
  • Kurtar Beni, 1987
  • Arkadaşım Şeytan, 1988
  • Hanım, 1988
  • Karılar Koğuşu, 1989
  • İki Yabancı, 1990
  • Köpekler Adası, 1996
  • Kerem, 1999
  • Cumbadan Rumbaya, 2005

Eserleri
  • Şehirdeki Yabancı, 1962
  • Gülsüm Ana, 1982

Filmleri - Yönetmen Yardımcısı
  • Kırık Çanaklar, 1960
  • Şoför Nebahat, 1960
  • Mahallenin Sevgilisi, 1960
  • Suçlu, 1960
  • Yaşamak Hakkımdır, 1958

Filmleri - Danışman
  • Yorgun Savaşçı, 1993

Ödüller
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Film Ödülü, Gurbet Kuşları, 1964
  • Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yönetmen Ödülü, Gurbet Kuşları, 1964

Görev Aldığı Yapımlar

Halit Refiğ Fotoğrafları

Halit Refiğ Haberleri