Harrison Ford

Harrison Ford

Harrison Ford
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 13.7.1942

Doğum Yeri: Chicago, ABD

ABD'li oyuncu.

En çok orijinal Yıldız Savaşları üçlemesindeki esprili uzay pilotu Han Solo ve Indiana Jones serisinde canlandırdığı maceracı, azimli arkeolog, Indiana Jones rolleri ile tanınır. Ayrıca Ridley Scott'un 1982 tarihli kült bilim-kurgu filmi Bıçak Sırtı, Andrew Davis'in efsane TV dizisi The Fugitive'den uyarladığı Kaçak filmi ve yine yüksek gişe hasılatı kazanmış Air Force One, Tanık, Presumed Innocent ve Gizli Gerçekler gibi filmlerde rol almıştır. Gişeyi altüst eden the Extra-Terrestrial'daki küçük rolü filmin son kurgusunda silinmiştir.

1997 yılında Empire sinema dergisinin düzenlediği 'Tüm Zamanların En Büyük 100 Film Yıldızı' listesinde 1 numaraya oturmuştur. Eylül 2006'da, Ford'un rol aldığı filmlerin gişe hasılatı ABD'de yaklaşık olarak 3.1 milyar, dünya çapında ise 6 milyar dolar civarındadır. Bu rakamlar Harrison Ford'u, Tom Hanks'in ardından tüm zamanların en fazla gişe yapan 2. aktörü konumuna getirmiştir. Yine Empire dergisinin yaptığı 'Tüm Zamanların En Seksi 100 Film Yıldızı' listesinde 15. sırada yer aldı. 1998 yılında 'People' dergisi tarafından yaşayan en seksi adam seçildi.

Hayatı

13 Temmuz 1942'de radyo oyuncusu Dorothy Nidelman ve oyunculuk da yapan reklam ajansı yöneticisi Christopher Ford'un oğlu olarak Illionis, Chicago'da dünyaya geldi. Babası Alman ve İrlanda kökenli bir Katolik, annesi ise Belarus kökenli Aşkenazi'dir. Harrison küçüklüğünde izciydi. Maine East High School'da kızlar tarafından pasif ve başarısız bulunan Ford, WMTH-FM adlı radyoda çalıştı.

Ford'un anne tarafından büyükannesi ve dedesi Anna Lifschutz ve Harry Nidelman Belarus kökenli, baba tarafından büyükannesi ve dedesi olan Florence Veronica Niehaus ve John Fitzgerald Ford, Alman kökenli İrlandalı Katoliktir.'

Üyesi olduğu Boy Scouts of America’da başarılı olan Ford, 1960 yılında Park Ridge, Illinois'teki Maine East High School okulundan mezun oldu. Üniversite eğitimi için Wisconsin'deki Ripon College okuluna gitti. Burada Sigma Nu isimli derneğe katılan Ford, kızlarla tanışabilme umudu adına okuldaki drama derslerine de katılıyordu. Brothers Gross isimli folk müzik yapan grupta da yer alan Harrison, eğitimini tamamlayamadan şehirden ayrıldı.

Kariyeri

1964 senesinde Los Angeles şehrine gelen Ford, Columbia Pictures'in 'Genç Yetenekler' isimli programında küçük roller canlandırıyor ve haftada 150 dolar maaş alıyordu. Bunları takiben ilk eşi olan Mary Marquardt ile evlendi. Sonra da ilk sinema filmi olan Dead Heat on a Merry-Go-Round'da rol aldı. Bu filmden sonra da Luv adlı yapımda rol aldı. A Time for Killing adlı western türü filmde başrolü almadan önce, ilk oğlu Benjamin Ford doğdu. Universal Studios'un Gunsmoke, Ironside, The Virginian, The F.B.I., Love, American Style, Ave Kung Fu TV dizilerinde oynayan Ford, sinema filmlerinde oynayamadığı için sıkkındı. İkinci oğlu Willard Ford 1969 yılında dünyaya gelince marangozluk yapmaya başladı.Aktör bu sebeple The Doors'un konserlerinde çalıştı.

George Lucas evinin tamiri için Ford'u çağırınca aktöre de şans doğdu. Zira çıkış yapabileceği bir film arayan Ford, Akademi Ödülleri'ne aday olan American Grafitti filminde rol alınca sinemaya geri döndü. 1974 yılında The Godfather filmleri ile tanınan Francis Ford Coppola, Konuşma adlı yeni filminde başrolleri Gene Hackman ile Harrison Ford'a verdi.

Harrison Ford'un oynadığı filmler içerisinde kendi performansını en çok beğendiği yapım The Mosquito Coast adlı filmdir. En sevdiği ise Indiana Jones serisindeki karakteri.

Önemli Rolleri

Bob Falfa

American Graffiti filmi Ford için büyük bir şans oldu. Bu film ile Lucas ile tanışan aktör Yıldız Savaşları'ndaki rolünde önünü açmış oldu. Ayrıca bu filmden sonra Francis Ford Coppola ile çalışarak sükse yaptı.

Han Solo

Ford'un Han Solo'yu canlandırması aslında şans eseri oldu. George Lucas rol için Nick Nolte, Christopher Walken, Al Pacino, Richard Reyfuss, William Katt veya Billy Dee Williams (sonradan Lando Calrissian adlı karakteri canlandırdı) gibi isimleri düşünüyordu. Ancak Lucas tarafından oyuncu seçmelerinde sadece diyalogları okuması için işe alınan Ford diyalogları belli bir alaycılık ile okuyunca rolü kendisi aldı.

Film hasılat rekorları kırınca Ford da bir süperstar oldu. İki devam filminde de rolü tekrarlayan Ford, Yıldız Savaşları: Bölüm V - İmparator filminde Lucas'a karakterini öldürmesini söyledi. Lucas da bu teklifi hiç düşünmeden reddetti.

Indiana Jones Serisi

Ford bu rolü de şans eseri aldı. İlk başta Indiana Jones rolü için Dennis Quaid, Kurt Russell, Jeff Bridges, Powers Boothe ve Tom Selleck ile görüşülüyordu. Sonunda da Tom Selleck'te karar kılındı. Ancak aktörün o dönem Magnum P.I. dizisinde oynaması ve kast ekibinin Selleck'in bir kadının karşısında rahat görünmeyeceğini düşünmesi yüzünden başka seçeneklere gidildi. Steven Spielberg rolü Ford'a vermek istese de aktörle Yıldız Savaşları filmlerinde çalışan Lucas kendini tekrarlamak istemiyordu. Ancak baskılara dayanamayan Lucas rolü Ford'a verdi. Ford rolü almasıyla berbaber 4 bölüm çekti. Çektiği filmler:Raiders Of The Lost Ark,Temple Of Doom,Last Crusade ve Kingdom Of The Crystal Skull'dur.

Rick Deckard

Yönetmenliğini Ridley Scott'un yaptığı bu bilim-kurgu filmi Blade Runner vizyona ilk girdiğinde eleştirmenler tarafından küçümsendi ve gişede istenen başarıyı elde edemedi. Yıllar sonra ise kült statüsüne ulaştı. Harrison Ford ise filmde Rick Deckard adlı replicant avcısı polis karakteridir. Ford, filmi çok karanlık ve kasvetli bir fantastik film olarak görüyor.

Dr. Richard Kimble

Andrew Davis'in aynı adlı TV dizisinden uyarladığı bu filmde Harrison Ford, karısını öldürmekle suçlanan Richard Kimble adlı karaktere hayat veriyor. Burada Ford'a, filmdeki rolü ile Akademi Ödülü kazanan Tommy Lee Jones eşlik ediyor.

Diğer İşleri

Aktör 1985 yılında Peter Weir'in Tanık filminde canlandırdığı John Book rolü ile Oscar'a aday oldu. The Mosquito Coast (1986), ve Roman Polanski'nin Frantic (1988) adlı yapımlarda yeteneğini sergiledi. Ardından da Mike Nichols'un romantik draması Working Girl (1988)'te rol aldı. 2002'de Ford, Kaptan Alexei Vostrikov rolü ile National Geographic filmi K-19: The Widowmaker'da yer aldı.

Ford, 90'larda Alan J. Pakula (Presumed Innocent ve The Devil's Own), Sidney Pollack (Sabrina), Robert Zemeckis (Gizli Gerçekler) gibi yönetmenlerle çalışmıştır.

Reddettiği roller

Harrison, 2004 yılında Syriana adlı yapımda rol alması için yapılan teklifi geri çevirdi. Rolü kabul eden George Clooney ise Akademi Ödülü ve Altın Küre Ödülü kazandı. Ford ayrıca Oscar kazanan Trafik filmini ve David Cronenberg'in yönettiği Şiddetin Tarihçesi ve Mel Gibson'ın rol aldığı, bir Roland Emmerich yapımı olan Vatansever filmlerindeki rolleri de reddetti.

Kişisel Hayatı

Ford, babasını 1999'da, annesini ise 2004 yılında kaybetti. 1964 yılında evlendiği Mary Marquardt ile 1979 yılında yolları ayrıldı. E.T. filminin senaristi olan Melissa Mathison ile 1983'te evlendi. Eşinin senaryosunu yazdığı Kundun filmi nedeni ile Tibet'e girişi yasaklandı. 1987’de üçüncü oğlu Malcolm Ford, 1990’da ise tek kızı Georgia Ford dünyaya geldi. Yüklü bir tazminat ile Mathison'dan da ayrılan Ford, 2004 yılından beri Calista Flockhart ile beraber. 2010'da ise Flockhart ile evlendi. Flockhart ile Wyomin'de kendi yaptığı bir çiftlikte yaşıyor. Yaptığı bir araba kazası yüzünden çenesinde yara izi var. Ayrıca sinema kariyerinin başlarında geçirdiği bir kazadan dolayı takma diş takıyor.

Ford tam bir demokrat ve Bill Clinton ile yakın arkadaş. ABD'de silah kontrolüne destek veriyor. 2000 yılında evinin yakınlarında bulunan bir dağda neredeyse susuzluktan yaşama veda etmek üzere olan 20 yaşındaki Sarah George'ı helikopteriyle kurtardı. 2001 yılında en zengin aktör olarak Guinnes Rekorlar Kitabı'na girdi.

Profesyonel arkeologlara yardım için çalışan Ford, çevre konusunda da oldukça bilinçli olduğu için, hayvanları koruma konusundaki en prestijli ödül olan Indianapolis Prize ödülünü kazandı. Boş zamanlarında, hobi olarak ustabaşılık yapıyor.

Harrison Ford 6 Mart 2015 tarihinde 2. Dünya Savaşı'ndan kalma tek pervaneli bir uçakla kaza yaptı. Santa Monica Havaalanı'ndan kalkan uçak yaklaşık 1 kilometre sonra Penmar adlı golf alanına düştü. Ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan Ford'un hayati tehlikesi bulunmadığı belirtildi. Amerikan Federal Havacılık Dairesi sözcüsü Patrick Jones düzenlediği basın toplantısında kazanın mekanik arıza kaynaklı olduğunu söyledi.

Filmografi

2021 Indiana Jones 5
2020 Call of the Wild
2019 Evcil Hayvanların Gizli Yaşamı 2 (Seslendirme)
2017 Blade Runner 2049: Biçak Sirti
2015 Star Wars: Güç Uyanıyor
2015 Ölümsüz Aşk
2014 Cehennem Melekleri 3
2013 Paranoya
2013 Uzay Oyunları
2013 Anchorman 2: Efsane Devam Ediyor
2013 42
2011 Star Wars: Episode IV: A New Hope - Deleted Scenes (Kısa Video)
2011 Kovboylar ve Uzaylılar
2010 Sınırda Yaşayanlar
2010 Sabah Neşesi
2009 Crossing Over
2008 Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı
2006 Firewall
2004 Water to Wine (Kısa Video)
2003 Hollywood Polisleri
2002 K-19 - Tehlikeli Saatler
2000 Gizli Gerçek
1999 Gerçeğin Peşinde
1998 Altı Gün Yedi Gece
1997 Sessiz Düşman
1997 Air Force One
1995 Sabrina
1995 Indiana Jones and the Temple of the Forbidden Eye Ride (Kısa Film - Seslendirme)
1994 Jimmy Hollywood
1994 Açık Tehlike
1993 Kaçak
1992 Tehlikeli Oyunlar
1991 Kendini Arayan Adam
1990 Süphe Altında
1989 Indiana Jones Son Macera
1988 Çılgın
1988 Çalışa Kız
1986 Sivrisinek Sahili
1985 Tanık
1984 Kamçılı Adam
1983 Yıldız Savaşlari: Jedi'nin Dönüşü
1983 Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi: Deleted Scenes (Kısa Video)
1982 Ölüm Takibi
1981 Kutsal Hazine Avcıları
1980 Yıldız Savaşları: İmparator
1980 Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back: Deleted Scenes (Kısa Video)
1979 The Frisco Kid
1979 More American Graffiti
1979 Kıymaet
1979 Hanover Street
1978 Force 10 from Navarone
1977 Yıldız Savaşları
1977 Heroes
1974 Konuşma
1973 Gençlik Yılları
1970 Zabriskie Point
1970 Getting Straight
1968 Journey to Shiloh
1967 Uzun Takip
1967 Evlenmek İstiyorum
1966 Çapkın Gangster

Televizyon

2015 The Late Show with Stephen Colbert
2014 Nature Is Speaking (Mini Dizi - Seslendirme)
1997 Frontline (Belgesel Dizi)
1993 The Young Indiana Jones Chronicles
1978 The Star Wars Holiday Special (TV Filmi)
1977 The Possessed (TV Filmi)
1976 Dynasty (TV Filmi)
1975 Judgment: The Court Martial of Lieutenant William Calley (TV Filmi)
1974 Petrocelli
1974 Kung Fu
1973 Gunsmoke
1971 Dan August
1970 The Intruders (TV Filmi)
1969 The F.B.I.
1969 My Friend Tony
1969 Love, American Style
1968 The Mod Squad
1967 Ironside
1967 The Virginian

Video Oyunları

2016 Lego Star Wars: The Force Awakens (Seslendirme)
1998 The Emperor's New Clothes: An All-Star Illustrated Retelling of the Classic Fairy Tale (Sesli Kitap)

Görev Aldığı Yapımlar

Harrison Ford Fotoğrafları

Harrison Ford Haberleri