Helen Mirren

Helen Mirren

Helen Mirren
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 26.7.1945

Doğum Yeri: Londra, İngiltere

Rus asıllı İngiliz tiyatro, film ve televizyon oyuncusu. 

Tam adı Dame Helen Mirren, asıl adı Ilyena Vasilievna Mironov'dur. Babası Vasiliy Petrovich Mironov Rus kökenli, annesi Kathleen Alexandrina Eva Matilda İngiliz kökenliydi. Mirren'ın baba tarafından büyükbabası Pyotr Vassilievich Mironov, bir Rus soylusu, Çarlık albayı ve diplomattı. 1917 Rus Devrimi sırasında Britanya'ya bir silah anlaşmasının müzakeresi için gelen Mironov, ailesi ile birlikte buraya yerleşti. Mirren'ın büyük-büyük babalarından Rus mareşali Mikhail Kamenski, Napolyon Savaşları kahramanlarından biridir.

Babası kendisini Basil olarak tanımlamış ve aile ismini 1950'li yıllarda Mirren olarak değiştirmiştir. Mirren ailenin üç çocuğundan ikincisidir. Katherine isminde kendinden iki yaş büyük bir ablası ve adı büyükbabasından gelen Peter Basil isminde bir erkek kardeşi daha vardır.

18 yaşında iken National Youth Theatre seçmelerine katıldı ve kabul edildi. 20 yaşında iken Old Vic tiyatrosunda oynanan, NYT yapımı Antony and Cleopatra oyununda Kleopatra'yı canlandırdı.

NYT ile yaptığı çalışmalardan sonra Mirren Royal Shakespeare Company (RSC)'de çalışmaya başladı. Burada Trevor Nunn'un 1966 uyarlaması The Revenger's Tragedyde Castiza, 1967'de All's Well That Ends Wellde Diana, 1968 yılında Troilus and Cressidada Cressida ve As You Like Itde Phebe karakterlerini canlandırdı. 1970'de The Two Gentlemen of Verona oyununda Julia, Gorky'nin Aldwych'de oynanan Enemies oyununda Tatiana ve 1971 yılında The Other Place'de oynanan Miss Julie oyununda başrol karakterini canlandırdı.

Filmografi

2018 Winchester
2018 The Nutcracker and the Four Realms
2018 Berlin, I Love You
2018 Anna
2017 Cries from Syria (Belgesel – Anlatıcı)
2017 The Fate of the Furious
2017 The Leisure Seeker
2016 Collateral Beauty
2015 Woman in Gold
2015 Unity (Belgesel – Anlatıcı)
2015 Eye in the Sky
2015 Trumbo
2014 The Hundred-Foot Journey
2013 Monsters University (Seslendirme)
2013 RED 2
2012 The Door
2012 Hitchcock
2011 Arthur
2010 Tanya Kirbuk
2010 Love Ranch
2010 The Tempest
2010 Brighton Rock
2010 RED
2010 Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole (Seslendirme)
2010 The Debt
2009 State of Play
2009 The Last Station
2008 Inkheart
2007 National Treasure: Book of Secrets
2006 The Queen
2005 The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Seslendirme)
2005 Shadowboxer
2004 The Clearing
2004 Raising Helen
2003 Calendar Girls
2001 The Pledge
2001 No Such Thing
2001 Happy Birthday (Ayrıca Yönetmen)
2001 Last Orders
2001 Gosford Park
2000 Greenfingers
1999 Teaching Mrs. Tingle
1998 Sidoglio Smithee
1998 The Prince of Egypt (Seslendirme)
1997 Critical Care
1996 Some Mother's Son (Ayrıca Yapımcı)
1995 The Snow Queen (Seslendirme)
1994 The Madness of King George
1994 Children of God (Belgesel - Anlatıcı)
1993 The Hawk
1993 Royal Deceit
1991 Where Angels Fear to Tread
1990 Bethune: The Making of a Hero
1990 The Comfort of Strangers
1989 When the Whales Came
1989 The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
1988 Pascali's Island
1986 The Mosquito Coast
1985 Heavenly Pursuits
1985 Coming Through
1985 White Nights
1984 Cal
1981 Excalibur
1980 Hussy
1980 The Fiendish Plot of Dr. Fu Manchu
1980 The Long Good Friday
1979 Caligula
1976 Hamlet
1973 O Lucky Man!
1972 Savage Messiah
1972 Miss Julie
1970 Red Hot Shot
1969 Age of Consent
1968 A Midsummer Night's Dream
1967 Herostratus
1966 Press for Time

Televizyon

2017 World War One Remembered: Passchendaele (Mini Dizi)
2015 Documentary Now!
2013 Phil Spector (TV Filmi)
2012 Glee
2011 Saturday Night Live
2010 Saturday Night Live
2005 Third Watch
2005 Elizabeth I (Mini Dizi)
2003 The Roman Spring of Mrs. Stone (TV Filmi)
2002 Door to Door (TV Filmi)
2002 Georgetown (TV Filmi)
1999 The Passion of Ayn Rand (TV Filmi)
1998 Tracey Takes On...
1996 Losing Chase (TV Filmi)
1991 Prime Suspect
1989 Red King, White Knight (TV Filmi)
1987 Faerie Tale Theatre
1985 The Twilight Zone
1982 Cymbeline
1979 ITV Playhouse
1979 S.O.S. Titanic (TV Filmi)
1978 As You Like It
1977 The Country Wife
1975 Caesar and Claretta (TV Filmi)

Görev Aldığı Yapımlar

Helen Mirren Fotoğrafları

Helen Mirren Haberleri