Hiner Saleem

Hiner Saleem

Hiner Saleem
Senarist, Yönetmen

Doğum Tarihi: 9.3.1964

Doğum Yeri: Akrah, Irak

Iraklı Kürt senarist ve yönetmen.

Hüner Salim veya Hiner Salim adıyla tanınmaktadır.

Irak Kürdistanı'ndaki Akrah kasabasında doğan Salim, Irak'ı 17 yaşında terk etmiş, İtalya'da öğrenim görmüş ve üniversitede okumuştur. Daha sonra ise, hâlen yaşamakta olduğu, Fransa'ya taşınmıştır. 1992 yılında, Körfez Savaşı sonrası, Iraklı Kürtlerin yaşam şartlarını çekmiştir ki bu çekimi Venedik Film Festivali'nde gösterilmiştir. 1998 yılında ilk filmi olan Vive la marie ... et la liberation du Kurdistan' tamamlamış, ikinci filmi olan Passeurs de rêves ise 2000 yılında gösterime girmiştir. Üçüncü filmi olan 2003'te gösterilen Votka Limon Venedik Film Festivali'nde San Marco Ödülü'nü almıştır. 2005 yılında dönemin Fransa Kültür Bakanı Renaud Donnedieu de Vabres'den 'Chevalier des Arts et Lettres' (Sanat ve Edebiyat Şövalyesi ünvanını almıştır. Le Fusil de mon père 'Babamın Tüfeği' isimli hatıralarını içeren kitabı ise 2004 yılında Fransızca ve İngilizce olarak basılmıştır. 2007 yılında ise Tamburlar Vadisi (Dol) adlı filmi çekmiştir. Filmde ünlü Kürt rock şarkıcısı Ciwan Haco da rol almıştır. 2014 yılında ise Kürtlerin ilk vahşi batı filmi olan Tatlı Biber Diyarım (My Sweet Pepperland) filmi gösterime girmiştir. Filmin başrolünde Golşifte Farahani yer almaktadır.

Filmografi

2016 Dar Elbise
2013 My Sweet Pepper Land
2011 Si tu meurs, je te tue
2007 Dol
2007 Beneath the Rooftops of Paris
2005 Sıfır Kilometre
2003 Vodka Lemon
2001 Absolitude
2000 Beyond Our Dreams
1997 Vive la mariée... et la libération du Kurdistan

Görev Aldığı Yapımlar

Hiner Saleem Fotoğrafları

Hiner Saleem Haberleri

Portreler