Hülya Avşar

Hülya Avşar

Hülya Avşar
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 10.10.1963

Doğum Yeri: Balıkesir, Türkiye

Kürt asıllı Türk sinema ve dizi oyuncusu, şarkıcı ve sunucu.

Emral ve Celal Avşar'ın ilk çocuğu olarak Edremit-Balıkesir'de dünyaya geldi. Ailesi tarafından Kürtçe 'malakan curri' diye çağırılırdı. Bu söz 'sarışın' anlamına gelmektedir. Anne tarafından Balıkesirli olan Avşar'ın baba tarafı Hasköy, Ardahanlıdır. Hülya Avşar, Avşar-Pirebat Kürt aşiretine mensuptur. Babası Celal Kürt ve annesi Emral ise Türk kökenli bir aileye mensuptur.

Bulvar Gazetesi'nin düzenlediği Kâinat Güzellik Yarışması'nda birinci seçildi (1982), fakat evlendiği ortaya çıkınca tacı geri alındı. 1983 yılı Avşar'ın yaşamında dönüm noktasıydı. Kariyerine Fikret Hakan ve Salih Güney ile başrolü paylaştığı Haram filmle başladı.

Kariyerine müzik eğitimi aldıktan sonra müzikaller, altı albüm ve bir single ile devam etti. 1995 yılının son günlerinde yayınladığı Yarası Saklım adlı albümüyle döneme damgasını vurdu. 'Bu Gece Uzun Olacak' adlı parçası, şarkının çıkış klibiydi. Klip, Hülya Avşar'ın popo sallama sahnesi başta olmak üzere daha pek çok sahnesi ile bir kült haline geldi. Klip, feministlerin tepkisini topladı, ancak ikinci klip 'Yürü Ya Kulum' oldukça feminist ve erkek karşıtı bir klip oldu. Albümden üçüncü klip bir Suat Suna şarkısı olan 'Sensiz Kaldım' parçasına çekildi. Şarkı oldukça beğenildi ve pek çok kişi tarafından Avşar'ın söylediği en iyi şarkı olarak görüldü. Hülya Avşar artık 90'ların en çok konuşulan isimlerden biri haline gelmişti.

1998 yılında yayınladığı Hayat Böyle albümüyle müzik sahnesindeki yerini sağlamlaştırdı. 'Aradın mı?' adlı Serdar Ortaç parçasıyla o yıl her yerde dinlendi. Şarkının klibinin de beğenilmesi üzerine, 'Aradın mı?', Hülya Avşar'ın 'Bu Gece Uzun Olacak'tan sonra en çok bilinen şarkısı oldu. Albümden ikinci klip 'Ah Be Güzelim' parçasına çekildi. Sanatçı, bu şarkıyla da başarı sağladı.

2000 yılında Kral TV tarafından düzenlenen yılın müzik ödüllerinde en iyi kadın şarkıcı ödülüne layık görüldü. Hülya Avşar, Günaydın'da köşe yazarlığı yaptıktan sonra, Show TV'de Hülya Avşar Show'u yaptı. Avşar, TV şovuyla aynı anda sergilediği tek kişilik tiyatro oyunundan başka, reklam filmlerinde oynadı ve hâlâ Hülya adlı aylık derginin editörlüğünü yapmaktadır.

2001 yılında kendi adını taşıyan Hülya Avşar by H markasını kurmuştur. Kendisinin de üzerinden çıkarmadığı siyah-beyaz düz basic t-shirtler web sitesi www.byh.com.tr üzerinden satışa sunulmaktadır. Spora ve tenise tutkunluğuyla bilinen Avşar'ın 2001 yılından bu yana kendi adını taşıyan Hülya Cup tenis turnuvası düzenleyerek buradan elde ettiği gelirle eğitime destek vererek çocuklara burs ve tenis imkanı kazandırmaktadır.

İlk evliliğini 1979'da Mehmet Tecirli ile yaptı ve iki yıl evli kaldı. Kaya Çilingiroğlu ile olan evliliğinden Zehra (1998) isminde bir kız çocuğu sahibidir. Çift, 2005 yılında boşandı. Kendisi sıkı bir Beşiktaş taraftarıdır. Kaya Çilingiroğlu'ndan boşandıktan sonra bir süre iş adamı Sadettin Saran ile beraber olmuştur. Annesi Emral Avşar, 6 Şubat 2009'da kanserden hayatını kaybetmiştir. 24-25 Ağustos 2009 tarihlerinde Milliyet'te yayımlanan röportajında Kürt açılımı hakkında görüşlerini bildirmesiyle hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 'Halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği' gerekçesiyle soruşturma açıldı. Soruşturmayı yürüten savcı, Avşar hakkında takipsizlik kararı verdi.

Filmografi

2018 Selfie
2016 Oryantalya
2013 Max Maceraları: Dinoterra (Seslendirme)
2013 Ana (Kısa Film)
2011 8 Ülke 8 Yönetmen ve Sinan
2011 72. Koğuş
2007 Bir İhtimal Daha Var
2005 İki Genç Kız
2005 Hababam Sınıfı Askerde
2004 Kalbin Zamanı
2002 Yeşil Işık
1999 Salkım Hanımın Taneleri
1998 Hülya
1998 Melodram
1995 Bir Kadının Anatomisi
1993 Hasan Boğuldu
1993 Berlin in Berlin
1990 Benim Sinemalarım
1989 Öğretmen Zeynep
1989 Fotoğraflar
1989 Fazilet
1988 Aşıksın
1987 Yarın Yarın
1987 Bir Kırık Bebek
1987 Çil Horoz
1987 Geri Dön
1987 Alamancının Karısı
1987 Ziyaret
1986 Uzun Bir Gece
1986 Dağlı Güvercin
1986 Üç Halka 25
1986 Kısrak
1986 Aşk Hikayemiz
1986 Alın Yazım
1986 Sevda Ateşi
1986 Mavi Melek
1985 Tele Kızlar
1985 Ölüm Yolu
1985 Mavi Mavi
1985 Sekreter
1985 Tapılacak Kadın
1985 Suçlu Gençlik
1985 Paranın Esiri
1984 Karanfilli Naciye
1984 Tutku
1984 Ömrümün Tek Gecesi
1984 Yabancı
1984 Kaptan
1984 Güneş Doğarken
1984 Ayşem
1984 Nefret
1983 Kahır
1983 Haram
1983 Çelik Mezar

Televizyon

2015 Muhteşem Yüzyıl: Kösem
2011 Pis Yedili
2011 Kara Cumartesi
2006 Kadın Severse
2004 Zümrüt
2004 Kadın İsterse
2000 Savunma
1999 Ah Bir Zengin Olsam
1996 Süper Yıldız
1993 Sevginin Gücü
1982 İntibah

Müzik Albümleri

2013 Aşk Büyükse
2011 Geçmiş Olsun (single)
2009 Kişiye Özel-HauteCouture
2002 Aşıklar Delidir
2000 Sevdim (single)
1998 Hayat Böyle
1995 Yarası Saklım
1993 Dost musun Düşman mı?
1991 Hülya Gibi
1990 Hatırlar mısın?
1988 Her Şey Gönlünce Olsun

Video klipleri

Hatırlar mısın?
Hülya Gibi
Nasılsın Bugün
Hata
Yalan Dünya
Agora Meyhanesi
Dost musun Düşman mı?
Sensiz Kaldım
Yürü Ya Kulum
Bu Gece Uzun Olacak
Sevdim
Aradın mı
Ah Be Güzelim
Yar Senin Derdin Ne?
Sonsuza Dek
Geçmiş Olsun
Bana Bir Koca Lazım
Sana Sakladım

Ödülleri

1993 Moskova Film Şenliği - En İyi Kadın Oyuncu, Berlin in Berlin
1989 11. Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu, Fazilet

Görev Aldığı Yapımlar

Hülya Avşar Fotoğrafları

Hülya Avşar Haberleri