Hüseyin Peyda

Hüseyin Peyda

Hüseyin Peyda
Oyuncu

Doğum Tarihi: 27.1.1920

Ölüm Tarihi: 30.7.1990

Doğum Yeri: Şanlıurfa, Türkiye


Yeşilçam'ın en önemli oyuncularından biridir. En önemli özelliği olarak görülen oldukça açık renkli gözleri ile tanınan Peyda, filmlerinin çoğunda kötü adam karakterlerini canlandırdı. Bir çok filmde Cüneyt Arkın ile beraber oynadı. Film çevrelerinde, oynadığı filmlerden elde ettiği kazancını kendi yönettiği filmlere yatıran gerçek bir sinema sevdalısı olarak tanındı.
 
Filmografisi
 
Oynadığı Diziler

  • Hedef, 1989
  • Fosforlu, 1989
  • Kurtlar Geceyi Sever, 1988 
  • Her Şey Güzeldi, 1988
  • Küçüksün Yavrum, 1988
  • Bu Talihimin Canına Okuyacağım, 1988
  • Yaşamak Haram Oldu, 1987
  • Sultanoğlu, 1986
  • Üç Halka 25, 1986
  • Sarhoş, 1986
  • Kısrak, 1986
  • Ölüm Vuruşu, 1986
  • Hekimoğlu, 1986
  • Kara Şimşek, 1985
  • Katiller de Ağlar, 1985
  • Tapılacak Kadın, 1985
  • Kaplanlar, 1985
  • Suçlu Gençlik, 1985
  • Kartal Bey, 1984
  • Kartallar Yüksekten Uçar, 1984


Oynadığı Filmler
  • Ağlama Yarim, 1984
  • Kanun Kanundur, 1984
  • İntikam Benim, 1983
  • Yıldızlar da Kayar, 1983
  • Çöl, 1983
  • Yaktı Beni, 1983
  • Yıkılan Gurur, 1983
  • Vahşi Kan, 1983
  • Erkekçe, 1983
  • En Büyük Yumruk, 1983
  • Beyaz Ölüm, 1983
  • Kurban, 1983
  • Dünyayı Kurtaran Adam, 1982
  • Gurbet Kuşları, 1982
  • Ağlayan Gülmedi mi, 1982
  • Bizim Mahalle, 1982
  • Kelepçe, 1982
  • Düşkünüm Sana, 1982
  • Son Savaşçı, 1982
  • Kanije Kalesi, 1982
  • Leyla ile Mecnun, 1982
  • Umut Dilencisi, 1982
  • Milcan, 1981
  • Sevdalım, 1981
  • Yılanı Öldürseler, 1981
  • İki Damla Gözyaşı, 1980
  • Havar, 1980
  • Ayrılık Kolay Değil, 1980
  • Rüzgar, 1980
  • Çile, 1980
  • Senin Olmaya Geldim, 1980
  • Perişanım, 1980
  • Hazal, 1979
  • Fakir, 1979
  • Gazeteci, 1979
  • Üç Sevgilim, 1979
  • Ayağında Kundura, 1978 
  •  Düzen, 1978
  • Derviş Bey, 1978
  • Aldırma Gönül, 1978
  • Toprağın Oğlu, 1978
  • Derbeder, 1977
  • Dila Hanım, 1977
  • Hakanlar Çarpışıyor, 1977
  • Kurban Olayım, 1976
  • Bıktım Her Gün Ölmekten, 1976
  • Babanın Oğlu, 1975
  • Kara Çarşaflı Gelin, 1975
  • Köprü, 1975
  • Dayı, 1974
  • Bırakın Yaşayalım, 1974
  • Mevlana (Gönüller Sultanı Mevlana), 1973
  • Hamsi Nuri, 1973
  • Rabia (İlk Kadın Evliya), 1973
  • Vurma Zalim Vurma, 1972
  • Ölmeyen Adam, 1971
  • Kabadayı, 1968
  • Sefiller, 1967
  • Killing Ölüler Konuşmaz, 1967
  • Killing Uçan Adam`a Karşı, 1967
  • Son Kurban, 1967
  • Nemli Dudaklar, 1967
  • Killing İstanbul`da, 1967
  • Bir Annenin Gözyaşları, 1967
  • Ali`yi Gördüm Ali`yi, 1967
  • Kovboy Ali, 1966
  • Halime`yi Samanlıkta Vurdular, 1966
  • Anası Yiğit Doğurmuş, 1966
  • Veysel Garani, 1965
  • Öfke Dağları Sardı, 1965
  • Kasımpaşalı Recep, 1965
  • Hazreti Eyüb`ün Sabrı, 1965
  • Gizli Emir, 1965
  • Zımba Gibi Delikanlı, 1964
  • Izdırap Çocukları, 1964
  • Kızgın Delikanlı, 1964
  • Perişan, 1963
  • Çapkın Hırsız, 1963
  • Kadınlar Hep Aynıdır, 1963
  • Aşk Yarışı, 1962
  • Mor Sevda, 1961
  • Kaderime Ağlarım, 1960
  • Aşk Hırsızı, 1960
  • Kaderim Böyle mi?, 1959
  • Ölüm Dönemeci, 1959
  • Dar Sokaklar, 1958
  • Mavi Boncuk, 1958
  • Üç Garipler, 1957
  • Gelen Ağlar Giden Ağlar, 1956
  • Bu Nasıl Aşk, 1955
  • Yolculuk Var, 1954
  • Kubilay, 1952
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1951
  • Söyleyin Anama Ağlamasın, 1950


Yönettiği Filmler
  • Havar, 1980
  • Yazık Oldu Ali`ye, 1972
  • Vurma Zalim Vurma, 1972
  • Valizdeki Ceset, 1972
  • Yiğitlerin Kaderi, 1972
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1969 
  • Kanlı Oba, 1968
  • Yahya Peygamber, 1965
  • Veysel Garani, 1965
  • Çapkın Hırsız, 1963
  • Perişan, 1963
  • Mor Sevda, 1961
  • Aşk Hırsızı, 1960
  • Dar Sokaklar, 1958
  • Gelen Ağlar Giden Ağlar, 1956
  • Bu Nasıl Aşk, 1955
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1951
  • Söyleyin Anama Ağlamasın, 1950

Senaryosunu Yazdığı Filmler
  • Havar, 1980
  • Valizdeki Ceset, 1972
  • Vurma Zalim Vurma, 1972
  • Yiğitlerin Kaderi, 1972
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1969
  • Çapkın Hırsız, 1963
  • Perişan, 1963
  • Mor Sevda, 1961
  • Kaderime Ağlarım, 1960
  • Kaderim Böyle mi?, 1959
  • Dar Sokaklar, 1958
  • Gelen Ağlar Giden Ağlar, 1956
  • Bu Nasıl Aşk, 1955
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1951
  • Söyleyin Anama Ağlamasın, 1950

 
Yapımcılığını üstlendiği filmler
  • Kubilay, 1952
  • Kanlı Feryad, 1951
  • Mezarımı Taştan Oyun, 1951
  • Söyleyin Anama Ağlamasın, 1950

Aldığı Ödüller
  • 14. Antalya Altın Portakal Film Festivali En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Kara Çarşaflı Gelin)

 
 

Görev Aldığı Yapımlar

Hüseyin Peyda Fotoğrafları

Hüseyin Peyda Haberleri