Ian Holm

Ian Holm

Ian Holm
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 12.9.1931

Doğum Yeri: Goodmayes, England, İngiltere

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin ilk ve üçüncü filmlerinde hobbit Bilbo Baggins, Chariots of Fire filminde antrenör Sam Mussabini, Beşinci Element filminde Vito Cornelius ve Yaratık filminde androit Ash rolleri ile tanınmaktadır.

Kariyeri

Holm, televizyon ve sinemada etki yaratmadan önce Royal Shakespeare Company'nin yerleşik bir oyuncusuydu. 1965'te Wars of the Roses oyunlarının BBC adaptasyonunda III. Richard'ı canlandırdı. Oh! What a Lovely War (1969) , Nicholas and Alexandra (1971) , Mary, Queen of Scots (1971) ve Young Winston (1972) filmlerindeki küçük rollerle isim yaptı. 1967'de The Homecoming'deki Lenny rolüyle 'Bir Oyunda En İyi Aktör' dalında Tony Ödülü kazandı. 1977'de mini dizi Jesus of Nazareth'te saddusi Zerah'ı canlandıran Holm; sonraki yıl oğlu Barnaby'nin de George Llewelyn Davies'i oynadığı BBC dizisi The Lost Boys'da J. M. Barrie karakterini oynadı.

Holm'un ilk büyük film rolü olan androit Ash (Yaratık, 1979) karakteri büyük etki yarattı. Chariots of Fire (1981) filmindeki Sam Mussabini karakteri, Holm'a Cannes Film Festivali'nde özel bir ödül ve Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Yardımcı Aktör' ödülünü kazandırdı. Chariots ile İngiltere'de 'En İyi Yardımcı Aktör' dalında BAFTA Ödülü kazandı. 1980'lerde çeşitli filmlerde oynadı: Time Bandits (1981) , Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984) , Terry Gilliam'ın Brazil ve Dreamchild (1985) .

Holm, 1997'de oynadığı iki büyük rolle profilini genişletti: Beşinci Element filminde rahip Vito Cornelius ve The Sweet Hereafter filminde avukat. 2001'de From Hell filminde fizikçi Sir William Withey Gull'u canlandırdı. Gişe rekorları kıran Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği'nde Bilbo Baggins karakterini oynadı. Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filminde de rol aldı ve bir Screen Actors Guild Ödülü kazandı.


Filmografisi

1960'lar
  • The Bofors Gun, 1968
  • The Fixer, 1968
  • A Midsummer Night's Dream, 1968
  • Oh! What A Lovely War, 1969
1970'ler
  • A Severed Head, 1970
  • Nicholas and Alexandra, 1971
  • Mary, Queen of Scots, 1971
  • Young Winston, 1972
  • The Homecoming, 1973
  • Napoleon and Love (TV), 1974
  • Juggernaut, 1974
  • Robin and Marian, 1976
  • Shout at the Devil, 1976
  • The Man in the Iron Mask, 1977
  • March or Die, 1977
  • Jesus of Nazareth, 1977
  • Les Misérables, 1978
  • The Lost Boys (TV), 1978
  • Holocaust (TV), 1978
  • All Quiet on the Western Front, 1979
  • Alien, 1979
  • S.O.S. Titanic, 1979
1980'ler
  • Chariots of Fire, 1981
  • Time Bandits, 1981
  • The Return of the Soldier, 1982
  • Inside the Third Reich, 1982
  • Laughterhouse, 1984
  • Greystoke - The Legend of Tarzan, Lord of the Apes, 1984
  • Terror in the Aisles, 1984
  • Dreamchild, 1985
  • Wetherby, 1985
  • Brazil, 1985
  • Dance with a Stranger, 1985
  • Mr and Mrs Edgehill, 1985
  • Game Set and Match (TV), 1988
  • Another Woman, 1988
  • Henry V, 1989
1990'lar
  • Hamlet, 1990
  • Naked Lunch, 1991
  • Kafka, 1991
  • Blue Ice, 1992
  • The Hour of the Pig, 1993
  • Mary Shelley's Frankenstein, 1994
  • The Madness of King George, 1994
  • Big Night, 1996
  • Loch Ness, 1996
  • Night Falls on Manhattan, 1997
  • The Sweet Hereafter, 1997
  • The Fifth Element, 1997
  • A Life Less Ordinary, 1997
  • Incognito, 1997
  • King Lear, 1998
  • Animal Farm, 1999
  • Shergar, 1999
  • eXistenZ, 1999
  • Simon Magus, 1999
  • The Match, 1999
2000'ler
  • Joe Gould's Secret, 2000
  • Esther Kahn, 2000
  • Beautiful Joe, 2000
  • Bless the Child, 2000
  • From Hell, 2001
  • The Emperor's New Clothes, 2001
  • The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring, 2001
  • The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003
  • Yarından Sonra, 2004
  • Garden State, 2004
  • The Aviator, 2004
  • Strangers with Candy, 2005
  • Chromophobia, 2005
  • Lord of War, 2005
  • Renaissance, 2006
  • O Jerusalem, 2006
  • Ratatouille, 2007

Görev Aldığı Yapımlar

Ian Holm Fotoğrafları

Ian Holm Haberleri