Ian McKellen

Ian McKellen

Ian McKellen
Oyuncu, Senarist, Seslendirme

Doğum Tarihi: 25.5.1939

Doğum Yeri: Lancashire, İngiltere

İngiliz oyuncu. Tam adı Murray Ian McKellen'dır. Altı kez Laurence Oliver Ödülleri, birer kez Tony Ödülleri, Altın Küre Ödülleri, SAG Ödülleri, BIF Ödülleri, iki kez Satürn Ödülleri, dört kez Drama Desk Ödülleri ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri sahibi olmuştur. İki kez Akademi Ödülleri adaylığı, dört BAFTA adaylığı ve beş Primetime Emmy Ödülleri adaylığı bulunmaktadır.

McKellen'in çalışma alanı çeşitliliği Shakespearci ve modern tiyatrodan popüler fantezi ve bilim kurguya kadar genişlemektedir. En çok bilinen rolleri Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film serilerindeki Gandalf ve X-Men film serilerindeki Magneto ile tanınır.

McKellen'a 1979 yılında Britanya İmparatorluk Nişanı unvanlarından 'Komutan (Commander - CBE) unvanı verildi. 1991 yılında tiyatroya yaptığı katkılar dolayısıyla Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiş ve 2008 yılında yine kraliçe tarafından Order of the Companions of Honour üyesi yapılmıştır. 1988 yılında eşcinsel olduğunu açıklamış ve LGBT sosyal hareketlerinin görünen yüzü olmuştur.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde ve Hobbit filminin kadrosunda Gandalf'ı canlandırdı. X-Men film serilerinde metallere hükmeden Magneto olarak rol aldı. 1988 yılında BBC radyosunda eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra, eşcinsellerin haklarını savunmaya başladı ve İngiltere’deki eşcinsellerin toplum içinde eşitliği için faaliyete geçen Stonewall Group’u kurdu.
Üniversite'de 20'yi aşkın tiyatro oyununda rol aldı. 1990'da 'Sir' unvanı kazandı.

Filmografisi

1969 The Promise
1969 Alfred the Great
1969 A Touch of Love
1981 Priest of Love
1982 The Scarlet Pimpernel
1983 The Keep
1985 Plenty
1985 Zina
1989 Scandal
1993 Six Degrees of Separation
1993 The Ballad of Little Jo
1993 Last Action Hero
1993 And the Band Played On
1994 To Die For
1994 The Shadow
1994 I'll Do Anything
1995 Restoration
1995 Richard III
1995 Jack and Sarah
1995 Cold Comfort Farm
1997 Swept from the Sea
1997 Bent
1998 Gods and Monsters
1998 Apt Pupil
2000 X-Men
2000 Cirque du Soleil: Journey of Man
2001 The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2003 Emile
2003 X2
2004 Eighteen
2005 Geçmişin Peşinde
2005 Tutku Çemberi
2005 Doogal'ın Sihirli Yolculuğu (Seslendirme)
2006 Fare Şehri
2006 X-Men: Son Direniş
2006 Da Vinci Şifresi
2007 Stardust
2007 Altın Pusula
2012 Hobbit: Beklenmedik Yolculuk
2013 Wolverine
2014 Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları
2014 Miss in Her Teens
2014 X-Men: Geçmiş Günler Gelecek
2014 Hobbit: Beş Ordunun Savaşı
2015 Mr. Holmes
2017 Animal Crackers Horatio P. Huntington (Seslendirme)
2017 Beauty and the Beast

Görev Aldığı Yapımlar

Ian McKellen Fotoğrafları

Ian McKellen İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler