Ian McKellen

Ian McKellen

Ian McKellen
Oyuncu, Senarist, Seslendirme

Doğum Tarihi: 25.5.1939

Doğum Yeri: Lancashire, İngiltere

İngiliz oyuncu.

Tam adı Murray Ian McKellen'dır. Altı kez Laurence Oliver Ödülü, birer kez Tony, Altın Küre, SAG ve BIF Ödülü, iki kez Satürn Ödülü, dört kez Drama Desk Ödülü ve iki kez Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülü sahibi olmuştur. İki kez Akademi Ödülleri adaylığı, dört BAFTA adaylığı ve beş Primetime Emmy Ödülleri adaylığı bulunmaktadır.

McKellen'in çalışma alanı çeşitliliği Shakespearci ve modern tiyatrodan popüler fantezi ve bilim kurguya kadar genişlemektedir. En çok bilinen rolleri Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit film serilerindeki Gandalf ve X-Men film serilerindeki Magneto ile tanınır.

McKellen'a 1979 yılında Britanya İmparatorluk Nişanı unvanlarından 'Komutan (Commander - CBE) unvanı verildi. 1991 yılında tiyatroya yaptığı katkılar dolayısıyla Kraliçe II. Elizabeth tarafından şövalye ilan edilmiş ve 2008 yılında yine kraliçe tarafından Order of the Companions of Honour üyesi yapılmıştır. 1988 yılında eşcinsel olduğunu açıklamış ve LGBT sosyal hareketlerinin görünen yüzü olmuştur.

Yüzüklerin Efendisi üçlemesinde ve Hobbit filminin kadrosunda Gandalf'ı canlandırdı. X-Men film serilerinde metallere hükmeden Magneto olarak rol aldı. 1988 yılında BBC radyosunda eşcinsel olduğunu açıklamıştı. Bu açıklamadan sonra, eşcinsellerin haklarını savunmaya başladı ve İngiltere’deki eşcinsellerin toplum içinde eşitliği için faaliyete geçen Stonewall Group’u kurdu.
Üniversite'de 20'yi aşkın tiyatro oyununda rol aldı. 1990'da 'Sir' unvanı kazandı.

Filmografisi

2019 Cats
2019 Sahtekar
2018 National Theatre Live: King Lear
2018 All Is True
2017 Edmund the Magnificent (Kısa Film – Anlatıcı)
2017 Güzel ve Çirkin
2017 Animal Crackers (Seslendirme)
2016 The Roof (Kısa Film)
2015 Mr. Holmes ve Müthiş Sırrı
2014 George Ezra: Listen to the Man (Kısa Video)
2014 X-Men: Geçmiş Günler Gelecek
2014 Miss in Her Teens
2014 Hobbit: Beş Ordunun Savaşı
2013 The Egg Trick (Kısa Film)
2013 Wolverine
2013 Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları
2012 Hobbit: Beklenmedik Yolculuk
2011 Claude et Claudette (Kısa Film – Seslendirme)
2011 Lady Grey London (Kısa Film)
2010 Small-Time Revolutionary (Kısa Film – Seslendirme)
2010 E'gad, Zombies! (Kısa Film – Anlatıcı)
2010 A Lost and Found Box of Human Sensation (Kısa Film – Anlatıcı)
2009 The Academy Part 2: First Impressions (Video)
2009 The Academy (Kısa Film)
2007 For the Love of God (Kısa Film)
2007 Altın Pusula (Seslendirme)
2007 Yıldız Tozu (Anlatıcı)
2006 Fare Şehri (Seslendirme)
2006 Doogal'ın Sihirli Yolculuğu (Seslendirme)
2006 Displaced (Seslendirme)
2006 X-men: Son Direniş
2006 Da Vinci Şifresi
2005 The Magic Roundabout (Seslendirme)
2005 Eighteen (Seslendirme)
2005 Hiç Olmadı
2005 Asylum
2003 Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü
2003 X-Men 2
2003 Emile
2002 Yüzüklerin Efendisi: İki Kule
2001 Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği
2000 Cirque du Soleil: Journey of Man (Kısa Film – Anlatıcı)
2000 X-Men
1998 Ölümcül Sır
1998 Gods and Monsters
1997 Swept from the Sea
1997 Bent
1995 Richard III
1995 Restorasyon
1995 Jack & Sarah
1994 To Die For (Anlatıcı)
1994 The Shadow
1994 I'll Do Anything
1993 The Ballad of Little Jo
1993 Son Muhteşem Kahraman
1993 Six Degrees of Separation
1989 Skandal
1988 Pet Shop Boys: Heart (Kısa Video)
1985 Zina
1985 Bolluk
1983 Kan Çanağı
1981 Priest of Love
1969 Alfred the Great
1969 The Promise
1969 A Touch of Love

Televizyon

2018 Family Guy (Seslendirme)
2016 Vicious
2016 National Theatre Live: No Man's Land (TV Filmi)
2015 Artsnight
2015 The Dresser (TV Filmi)
2013 Theater Talk
2013 The Five(ish) Doctors Reboot (TV Filmi)
2012 Doctor Who (Seslendirme)
2012 The Academy: Special (TV Filmi)
2009 The Prisoner (Mini Dizi)
2008 Great Performances
2008 King Lear (TV Filmi)
2006 Extras
2005 Coronation Street
2004 Arena (Belgesel Dizi - Anlatıcı)
2004 Churchill (Belgesel Dizi – Anlatıcı)
2003 Simpson Ailesi (Seslendirme)
1999 David Copperfield (Mini Dizi)
1996 Rasputin (TV Filmi)
1995 Live from the Lilydrome
1995 Cold Comfort Farm (TV Filmi)
1993 Ve Orkesta Durmadan Çaldı (TV Filmi)
1993 Tales of the City (Mini Dizi)
1990 Theatre Night
1989 Countdown to War (TV Filmi)
1988 Windmills of the Gods (Mini Dizi)
1983 Walter & June (TV Filmi)
1982 Walter (TV Filmi)
1982 The Scarlet Pimpernel (TV Filmi)
1980 Play for Today
1980 Armchair Thriller
1979 BBC2 Playhouse
1979 A Performance of Macbeth (TV Filmi)
1978 Jackanory
1974 Late Night Drama
1973 BBC Play of the Month
1972 ITV Saturday Night Theatre
1972 Country Matters
1970 Solo
1970 Hamlet (TV Filmi)
1970 The Tragedy of King Richard II (TV Filmi)
1970 Edward II (TV Filmi)
1966 David Copperfield
1965 The Wednesday Play
1965 Sunday Out of Season (TV Filmi)
1964 The Indian Tales of Rudyard Kipling

Video Oyunları (Seslendirme)

2006 The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth II - The Rise of the Witch-king
2004 The Lord of the Rings: The Third Age
2004 The Lord of the Rings: The Battle for Middle-Earth
2003 The Lord of the Rings: The Return of the King
2002 The Lord of the Rings: The Two Towers

Yapımcı

1995 Richard III

Senaryo

1995 Richard III

Televizyon

1982 Ian McKellen: Acting Shakespeare (Belgesel)

Görev Aldığı Yapımlar

Ian McKellen Fotoğrafları

Ian McKellen Haberleri