İpek Bilgin

İpek Bilgin

İpek Bilgin
Oyuncu

Doğum Tarihi: 24.3.1956

Doğum Yeri: İstanbul, Türkiye

Türk tiyatro oyuncusu, yönetmeni, oyuncu çalıştırıcısı ve çevirmen.

Tam adı Fatma İpek Bilgin'dir. Tiyatrocu Çağ Çalışkur’un annesidir. Esasen tiyatrocu olan İpek Bilgin, tiyatronun yanı sıra birçok sinema filmi ve televizyon dizisinde de oynamıştır. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev yapmıştır. Geç başladığı televizyon dizilerindeki kariyeri, ülke çapında tanınmasını sağlamış ve hayranlık kazandırmıştır.

Çevirmenlik de yapan İpek Bilgin, tiyatro hakkında yazılan Eric Morris ve Joan Hotchkis'in Rol Yapmayın Lütfen kitabı ile Eric Morris'in Fütursuz Oyunculuk Oyunculukta İşçilik Süreci kitabını İngilizceden çevirerek Türkçeye kazandırmıştır.

2000 yılında verilen 48. Sanat Kurumu Tiyatro Ödüllerinde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Aylin Damcıoğlu ile paylaşmıştır.

Oyuncu ayrıca 1978 ve 1979 yıllarında Sevgin Yeter Bana / Sevda Sona Ermesin ve Kara Sevda Yüzünden / Hiçbir Çiçek Açmasın adlı iki adet 45'lik çıkarmıştır.

Filmografi

2018 Bir Aşk İki Hayat
2016 İstanbul Kırmızısı
2013 Meryem
2013 Kelebeğin Rüyası
2012 Karnaval
2012 Hükümet Kadın
2006 Çinliler Geliyor
2006 Hokkabaz
2004 2 Genç Kız

Televizyon

2018 İstanbul'lu Gelin
2015 Analar ve Anneler
2015 Maral
2013 20 Dakika
2012 Koyu Kırmızı
2010 Ezel
2007 Bıçak Sırtı
2010 Yaprak Dökümü
2006 Hırsız Polis

Tiyatro

Oyuncu

2014 Kalp Düğümü
2012 Uğrak Yeri
2011 Festen
2009 Pornografi
2008 Vur Yağmala Yeniden (Aşk İçin Her Şeyi Yaparım Ama Bunu Yapamam)
2008 Vur Yağmala Yeniden (Ana)
2007 Savaş İkinci Perdede Çıkacak
2004 Sıradan Bir Gün
1998 Geyikler Lanetler
1996 Gılgameş
1991 Çamaşır Hane
1988 Sıla (oyun)
1988 Buzcu Geliyor
1983 Karar Kimin

Yönetmen

2005 İkinci Caddenin Mahkumu
2004 Peynirli Yumurta

Görev Aldığı Yapımlar

İpek Bilgin Fotoğrafları

İpek Bilgin Haberleri