Jafar Panahi

Jafar Panahi

Jafar Panahi
Görüntü Yönetmeni, Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 11.7.1960

Doğum Yeri: Miyane, İran

İranlı yapımcı, senarist ve yönetmen.

İran Yeni Dalgası'nın en etkili isimlerindendir. 2009'da Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı ilan edilmesinin ardından çıkan olaylarda sokaklarda Besic milislerince öldürülen insanların anısına düzenlenen törene gittiğinde tutuklanmasının ardından serbest bırakıldı. Ancak birkaç ay sonra evinde tutuklanan Cafer Penahi, bir daha serbest bırakılmadı. Yetkililer hiçbir zaman suçunun ne olduğunu açıklamadı ve 2010 Cannes Film Festivali'ne günler kala avukatı ve ailesini görmek için açlık grevine başladığını duyurdu. Cannes Film Festivali'nde Fransa Kültür Bakanı Frédéric Mitterrand ve Fransa Dış İşleri Bakanı Bernard Kouchner'in, hapishaneden gönderdiği mektubu festivalin açılışında okumasıyla beraber sonunda on ayın ardından avukatıyla görüşme hakkı buldu. İddialara göre İslam devrimi ile iş başına gelen İran'ın hakim rejimi İran İslam Cumhuriyeti'nin aleyhine bir film yapma çabalarındaymış. Ancak Cannes Film Festivali'ne gönderdiği mektupta 'Şimdiye kadar rejimin aleyhine film yapmadım.' cümleleri bulunmaktadır. Ayrıca söz konusu mektupta şu cümleler de yer almaktadır: 'Burada birçok suçsuz tutuklanıp sesleri hiçbir yere ulaşmayan insanlar var'. Uluslararası Af Örgütü, Cannes Film Festivali'ndeki Cafer Penahi'nin boş koltuğunu rejimin susturma deliliği olarak nitelendirmiştir.

2011 yılında Cannes film Festivaline bir kez daha davet aldı lâkin Cafer Panahi'nin film yapması, 'ulusal güvenliğe karşı işlenen suçlara' ilişkin hüküm gereği tam 20 sene boyunca yasaklanmıştı. Keza ev hapsi cezasına çarptırıldı. Fakat Penahi Avrupa'dan birçok ödüller almaya devam etti. Bunun nedeni Pehaninin alışagelmişin dışında davranmasıydı; örneğin 'Bu bir film değil' filmi bir kekin içine saklanan USB bellek ile İran'dan Fransa'ya kaçırıldı. Film festivalde yayımlandı. Son olarak Berlin Film Festivali'nden Altın Ayı Ödülü'nü kazanan 2015 yapımı Taksi Tahran filmi bir taksinin içine yerleştirilmiş kamerayla, aracı kullanan Penahi'nin Tahran’ı turlamasını kaydediyor. Taksiye binen farklı müşteriler, şoför ile açık ve samimi bir şekilde sorunlarını, endişelerini ve görüşlerini paylaşıyor.

Filmografi

Yönetmen

2018 Üç Hayat
2016 Où en êtes-vous Jafar Panahi? (Kısa Belgesel)
2015 Taksi Tahran
2013 Pardé
2011 In film nist (Belgesel)
2010 The Accordion (Kısa Film)
2007 Untying the Knot (Kısa Film)
2007 Persian Carpet (Belgesel)
2006 Offside
2003 Talaye sorkh
2000 Daire
1997 Ardekoul (Kısa Belgesel)
1997 Ayna
1995 Beyaz Balon
1992 Akharin emtehan (Kısa Film)
1992 Doust (Kısa Film)
1991 Kish (Kısa Film)
1988 Yaralı Başlar (Kısa Belgesel)

Senaryo

2018 Üç Hayat
2015 Taksi Tahran
2013 Pardé
2011 In film nist (Belgesel)
2010 The Accordion (Kısa Film)
2006 Offside
2000 Daire
1997 Ardekoul (Kısa Belgesel)
1997 Ayna
1995 Beyaz Balon

Yapımcı

2018 Üç Hayat
2015 Taksi Tahran
2013 Pardé
2011 In film nist (Belgesel)
2006 Offside
2003 Talaye sorkh
2000 Daire
1997 Ayna

Görev Aldığı Yapımlar

  • Üç Hayat, Se Rokh / 3 Faces, 2018, Yönetmen, Senarist, Yapımcı, Oyuncu
  • Taksi Tahran, Taxi, 2015, Yönetmen, Senarist, Oyuncu, Yapımcı
  • Perde, Parde, 2013, Yönetmen, Senarist, Oyuncu, Yapımcı
  • Bu Bir Film Değil, In film nist, 2011, Senarist, Yönetmen, Oyuncu, Yapımcı, Görüntü Yönetmeni
  • Offside, 2006, Yönetmen, Senarist, Yapımcı
  • Daire, Dayereh, 2002, Yönetmen, Yapımcı
  • Beyaz Balon, White Balloon / Badkonake sefid, 1995, Yönetmen, Senarist

Jafar Panahi Fotoğrafları

Jafar Panahi Haberleri