Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal

Jake Gyllenhaal
Oyuncu, Yapımcı

Doğum Tarihi: 19.12.1980

Doğum Yeri: Kaliforniya, ABD

Yahudi asıllı ABD'li oyuncu. Tam adı Jacob Benjamin Gyllenhaal'dür.

Yönetmen Stephen Gyllenhaal ve senarist Naomi Achs'in oğlu, oyuncu Maggie Gyllenhaal'ün de kardeşidir. İlk rolünü on yaşında oynayan oyuncu, ilk başrol deneyimini 1999 yılında, henüz on dokuz yaşındayken Ekim Düşü filminde canlandırmıştır. Oyuncu, 2001 yılında oynadığı Donnie Darko filmiyle çıkış yapmıştır. 2004 yılında oynadığı, Küresel Soğuma'yı ele alan Yarından Sonra filminin küresel çaptaki başarısından sonra ününü katlayan oyuncu, 2005 yılında ABD Deniz Piyadeleri için çekilen Jarhead filminde oynamış ve aynı yıl Brokeback Dağı filminde Jack Twist'i canlandırmıştır.

Hayatı

Gyllenhaal, Los Angeles, Kaliforniya'da, yönetmen Stephen Gyllenhaal ile senarist Naomi Foner'in (kızlık soyadı Achs) oğlu olarak 1980 yılında dünyaya gelmiştir. Oyuncu Maggie Gyllenhaal'ın da kardeşi olan oyuncu, ablası ile birlikte Donnie Darko filminde oynamıştır. Babası Swedenborgian mezhebine bağlı bir Hıristiyan olan oyuncunun sülalesindeki ilk tanınmış kişi, büyük büyük büyükbabası Leonard Gyllenhaal'dür. Annesi New York'lu bir Yahudidir.

Akademi Ödülü adaylığı olan ve BAFTA ödülü sahibi ABD'li aktör, Brokeback Dağı filmindeki rolü ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalındaki ödüle aday gösterilmiştir.

İlk olarak 1991 Billy Crystal ile City Slickers filminde görülmüştür. Ailesi bir süre filmlerde yer almasını yasakladı, çünkü evden uzak kalmasını istemiyorlardı. Bu yasaklama 1993 yılında kardeşi Maggie Gyllenhaal ile oynadığı A Dangerous Woman filmi ile son buldu.

Gyllenhaal, 1998 yılında Harvard-Westlake Okulu'ndan mezun oldu. Sonra Columbia Üniversitesi'ne başladı. Burada doğu dinleri ve felsefe çalıştı. İki yıl sonra okula sinema kariyeri için ara verdi. İlk başrolü Ekim Düşü filmidir. Film, Gyllenhaal'ün çıkış filmi olarak nitelendirilir.

Oyunculuk Kariyeri

Bu başarıdan sonra Gyllenhaal'ün başrolde olduğu 'Highway' isimli film geldi. Ancak ne film ne de oyuncu beğenildi. Jennifer Aniston'la oynadığı 'The Good Girl' filmi ile daha çok beğenildi.

'Moonlight Mile' filminde Dustin Hoffman ve Susan Sarandon ile birlikte oynadı.

Örümcek Adam'da Tobey Maguire sırtını incittiği için başrolü oynayacaktı ancak Tobey Maguire iyileşti ve Jake de 2004'te başka bir gişe filmi Yarından Sonra'da Dennis Quaid ile birlikte onun oğlu rolünde oynamaya karar verdi.

2005 yılında oyuncu üç filmde yer aldı: Proof, Jarhead ve Brokeback Dağı. Proof'ta Gwyneth Paltrow ve Anthony Hopkins ile başroldeydi. Jarhead'de ise bir Amerikan askerini oynadı.

Jake'in asıl çıkışı Brokeback Dağı'yla oldu. Bu filmde 1960'larda Heath Ledger'in oynadığı kovboy karakteri ile büyük bir aşk yaşayan kovboyu oynadı. Film üç Akademi Ödülü, dört Altın Küre ve dört BAFTA Ödülü kazandı. Jake Gyllenhaal burdaki rolü ile Oscar'a aday olmuş olsa da ödülü George Clooney aldı. 2006 Akademi Ödülleri'nden sonra oyunculuk kariyerindeki gelişmeler doğrultusunda akademi tarafından akademiye üye olması için davet edildi.

Jake'e Heath Ledger ile olan romantik sahneleri sorulduğunda 'etkilenmediğim bir kadınla oynamak gibiydi' cevabını verdi. Biseksüel olduğu yolundaki dedikodulara da 'insanların bana yakıştırdıkları her şeye açığım. Bir erkeğe karşı şimdiye kadar hiçbir şey hissetmedim. Hissetseydim de bundan korkmazdım' şeklinde yanıt verdi.

Gyllenhaal David Fincher'ın yönettiği, gerçek bir öyküye dayanan Zodiac isimli filmde Robert Graysmith karakterini canlandırdı. Bu filmden sonra ise 2007 yapımı Rendition filminde Reese Witherspoon ile birlikte rol aldı. Ayrıca 2010 yapımı (Prince of Persia Sands of Time) Pers Prens Zamanın Kumları Destan rolündeki Gyllenhaal, video oyunu uyarlamasından yola çıkılarak yapılan son filmidir. Pers Prensi, büyük bir macera, bolca komedi, biraz aşk ve bolca şaşırtıcı özel efekt sunuyor.

Özel hayatı

Jake ailesi ile birçok film yaptı. Kardeşi Maggie ile iki filmde rol aldı. Maggie'nin nişanlısı aktör Peter Sarsgaard ile Jarhead isimli filminde birlikte oynadı. Vaftiz annesi Jamie Lee Curtis, vaftiz babası ise Paul Newman'dır. Kendisi de Heath Ledger ve Michelle Williams'ın kızlarının vaftiz babasıdır.

En bilinen ilişkileri oyuncu Kirsten Dunst ve Reese Witherspoon ile yaşadığı ilişkilerdir. Kirsten ile Jake'in aktris kardeşi Maggie sayesinde tanışmışlar, 2002'de başlayan ilişki inişli çıkışlı olarak 2004'e kadar sürmüştür. Daha sonra adı Natalie Portman ve Gretchen Bleiler gibi birçok ünlüyle anılmıştır.

En uzun süreli ilişkisini ise Rendition Yargısız İnfaz filminde tanışıp sevgili olduğu Reese Witherspoon ile yaşamıştır. Çiftin üç senelik birlikteliklerinden sonra evleneceklerine kesin gözüyle bakılırken Reese Witherspoon tarafından ayrıldıkları açıklanmıştır.

Aktif olarak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gençlerin oy vermesi için çeşitli kampanyalarda çalışmış, kendisi başkan adayı John Kerry'i desteklemiştir. Çevre sorunlarıyla ilgilenir ve her yıl Mozambik ormanlarına ağaç diker. Boş zamanlarında yemek yapmayı ve ağaç işleriyle uğraşmayı sever.

Filmografi
2017 Stronger
2017 Life
2017 Okja
2017 Wildlife 
2017 The Sisters Brothers
2016 Demolition
2016 Nocturnal Animals
2015 Accidental Love
2015 Southpaw
2015 Everest
2014 Nightcrawler
2013 Prisoners
2013 Enemy
2012 End of Watch
2011 Source Code
2010 Prince of Persia: The Sands of Time
2010 Love & Other Drugs
2009 Brothers
2007 Zodiac
2007 Rendition
2005 The Man Who Walked Between the Towers (Anlatıcı)
2005 Brokeback Mountain
2005 Proof
2005 Jarhead
2004 Jiminy Glick in Lalawood
2004 The Day After Tomorrow
2002 Highway
2002 The Good Girl
2002 Moonlight Mile
2001 Donnie Darko
2001 Bubble Boy
2001 Lovely and Amazing
1999 October Sky
1998 Homegrown
1993 Josh and S.A.M.
1993 A Dangerous Woman
1991 City Slickers

Televizyon

2016 Inside Amy Schumer
2011 Man vs. Wild
2007 Saturday Night Live
1994 Homicide: Life on the Street

Tiyatro

2002 This is Our Youth
2012 If There Is I Haven't Found It Yet
2014 Constellations
2015 Little Shop of Horrors
2016 Sunday in the Park with George
Müzik Videoları

2014 Run
2012 Time to Dance
2010 Giving Up the Gun
2009 Blame It

Ödülleri

2002 Young Hollywood Awards - En İyi Çıkış Yapan Erkek Oyuncu
2003 Chlotrudis Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Donnie Darko
2005 National Board of Review - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Brokeback Dağı
2006 MTV Film Ödülleri - En İyi Performans, Brokeback Dağı
2006 MTV Film Ödülleri - En İyi Öpücük, Brokeback Dağı
2006 BAFTA - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Brokeback Dağı
2006 Amy Macdonald 'I Well Wud' Awards - Fittest Celebrity, Brokeback Dağı
2006 National Arts Awards - Young Artist Award for Artistic Excellence
2008 Palm Springs Film Festival - Achievement-Actor Award

Görev Aldığı Yapımlar

Jake Gyllenhaal Fotoğrafları

Jake Gyllenhaal İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler