James Cameron

James Cameron

James Cameron
Kurgu, Oyuncu, Senarist, Yapımcı, Yönetmen

Doğum Tarihi: 16.8.1954

Doğum Yeri: Ontario, Kanada

Kanadalı oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmen.

Titanik, Terminator, Aliens ve Avatar gibi ödüllü Hollywood filmleriyle tanınmıştır. 

Film kariyerine senaristlikle başlayan Cameron yönetmenliğe daha sonra kısa metraj bir bilim kurgu olan Xenegenesis adındaki kısa film ile başladı. Gördüğü bir rüyadan etkilenen James Cameron Terminator'ü çekmeye o zaman karar verdi fakat henüz tecrübesiz olduğu düşünülerek senaryosunu yazdığı Terminator için yapımcı şirketlerden ilk başlarde beklediği ilgiyi göremedi. Sonunda amacına ulaştı ve kült statüsüne ulaşacak olan bu filmi çekebildi. Filmin devamı da ilk filmin gişe başarısının sonucu çekildi ve o da bir öncekini aratmadı. Bu filmin başarısı üzerine bilimkurgu örnekleri vermeye devam etti ve Aliens, Abyss gibi yapımları çekti.

1997 yılında ise adını tüm dünyaya duyurdu ve rekorlar kıran Titanik filminin senarist, yapımcı ve yönetmenliğini üstlendi. Rekorlara imza atan filmi Titanik onun En İyi Yönetmen dahil (11 Oscar) o yılki neredeyse tüm ödülleri kazanmasını sağladı. Yine kendi filmi olan Avatar 6. haftasında Titanik'in elinde tuttuğu rekoru kırdı. Bir bakıma James Cameron kendi rekorunu kırarak çıtayı biraz daha yükseltti. Bir süre belgesel çekimlerine ağırlık veren Cameron, Avatar ile yeniden beyaz perdeye döndü. Filmin yapımında Fusion Camera System teknolojisini kullandı.

Filmografi

Yönetmen

2027 Avatar 5
2025 Avatar 4
2023 Avatar 3
2021 Avatar 2
2009 Avatar
2005 Sualtı Yaratıkları (Belgesel)
2003 Ghosts of the Abyss (Belgesel)
1997 Titanik
1996 T2 3-D: Battle Across Time (Kısa Film)
1994 Gerçek Yalanlar
1991 Terminator 2: Mahşer Günü
1989 Abyss
1988 Martini Ranch: Reach (Kısa Video)
1986 Yaratığın Dönüşü
1984 Yok Edici
1981 Piranha Part Two: The Spawning
1978 Xenogenesis (Kısa Film)

Televizyon

2016 Toruk: The First Flight (TV Filmi)
2002 Expedition: Bismarck (Belgesel)
2002 Dark Angel
2001 Earthship.TV (TV Filmi)

Yapımcı

2027 Avatar 5
2025 Avatar 4
2023 Avatar 3
2021 Avatar 2
2019 Terminatör: Kara Kader
2019 Alita: Savaş Meleği
2018 The Game Changers (Belgesel)
2017 What Would the Ocean Say? (Kısa Belgesel)
2015 Beyond Glory
2014 Deepsea Challenge 3D (Belgesel)
2012 Uzak Dünyalar
2011 Sanctum
2009 Avatar
2005 Sualtı Yaratıkları (Belgesel)
2003 Volcanoes of the Deep Sea (Kısa Belgesel)
2003 Ghosts of the Abyss (Belgesel)
2012 Solaris
1998 Titanic Explorer (Belgesel Video Oyunu)
1997 Titanik
1995 Tuhaf Günler
1994 Gerçek Yalanlar
1991 Kırılma Noktası
1991 Terminator 2: Mahşer Günü
1978 Xenogenesis (Kısa Film)

Televizyon

2018 Story of Science Fiction (Mini Belgesel Dizi)
2017 Atlantis Rising (Belgesel)
2017 Titanic: 20 Years Later with James Cameron (Belgesel)
2016 Toruk: The First Flight (TV Filmi)
2016 Years of Living Dangerously (Belgesel Dizi)
2012 Titanic: The Final Word with James Cameron (Belgesel)
2007 The Lost Tomb of Jesus (Belgesel)
2006 The Exodus Decoded (Belgesel)
2005 Titanic Adventure (Belgesel)
2005 Last Mysteries of the Titanic (Belgesel)
2002 Expedition: Bismarck (Belgesel)
2002 Dark Angel

Senaryo

2027 Avatar 5
2025 Avatar 4
2023 Avatar 3
2021 Avatar 2
2019 Terminatör: Kara Kader
2019 Alita: Savaş Meleği
2016 BigHead Terminator 2: Judgment Day (Kısa Video)
2016 Terminator 2 Remake with Joseph Baena: Bad to the Bone (Kısa Film)
2015 Terminatör: Genisys
2012 Terminator: Termination (Kısa Film)
2011 The Terminator (Kısa Film)
2010 Terminator 2: Alternate Cut (Kısa Film)
2009 Avatar
2008 Terminator 2: Judgment Day (Kısa Film)
2006 RoboCop vs Terminator (Kısa Video)
2003 Terminatör 3 - Makinelerin Yükselişi
1997 Titanik
1996 T2 3-D: Battle Across Time (Kısa Film)
1995 Tuhaf Günler
1994 Gerçek Yalanlar
1992 Teomineiteowa hyeongsa ompaeng-i
1991 Terminator (Kısa Film)
1991 Terminator 2: Mahşer Günü
1989 Abyss
1988 Martini Ranch: Reach (Kısa Video)
1986 Yaratığın Dönüşü
1985 Rambo-İlk Kan 2
1984 Yokedici
1981 Piranha Part Two: The Spawning
1978 Xenogenesis (Kısa Film)

Televizyon

2016 Toruk: The First Flight (TV Filmi)
2009 Terminator Salvation: The Machinima Series
2009 Terminator: The Sarah Connor Chronicles
2009 Terminator Salvation: TechCom (Mini Dizi)
2002 The 74th Annual Academy Awards
2002 Dark Angel

Video Oyunları

2015 Terminator Genisys: Revolution
2013 Aliens: Colonial Marines
2010 Terminator Salvation
2009 Terminator Salvation
2004 Terminator 3: Redemption
2003 Terminator 3: Rise of the Machines
2002 The Terminator: Dawn of Fate
1996 Terminator: SkyNET
1995 True Lies
1993 The Terminator
1993 The Terminator: Rampage
1993 Terminator 2: Judgement Day
1993 RoboCop vs. The Terminator
1992 The Terminator
1992 The Terminator
1992 The Terminator 2029
1991 Terminator 2: Judgment Day
1991 The Terminator
1991 Terminator 2: The Arcade Game

Oyuncu

2018 Rolex Celebrates the Art of Storytelling (Kısa Video)
2000 Duets
1999 Seksi Peri
1997 Titanik
1995 Your Studio and You (Kısa Film)

Televizyon

2010 Saturday Night Live
2006 Entourage
1998 Mad About You

Görev Aldığı Yapımlar

James Cameron Fotoğrafları

James Cameron Haberleri