Jane Fonda

Jane Fonda

Jane Fonda
Oyuncu

Doğum Tarihi: 21.12.1937

Doğum Yeri: New York, ABD

ABD'li sinema ve dizi oyuncusu.

Henry Fonda'nın kızı olan Jane Fonda, Actor's Studio'da öğrenim görüp, kısa bir süre sahneye çıktıktan sonra, 1960'ta sinemaya geçti. Peşpeşe oynadığı filmlerle, Cat Ballou (1965), Son Gerçek ya da Atları da Vururlar (They Shoot Horses, Don't They, 1969) gibi, kısa sürede dönemin en iyi kadın oyuncuları arasında sayılmaya başlanıp, 1971'de Fahişe (Klute), 1978'de Eve Dönüş (Coming Home) adlı filmlerle iki kez Akademi Ödülleri'ne adını En İyi Kadın Oyuncu sıfatıyla yazdırmayı başarmıştır.

Kadın hakları için çalışıp, Vietnam Savaşı'na karşı çıkarak ve azınlık topluluklarının haklarının korunması için çalışarak toplumsal alanda da etkili olup, bir yandan da sinema oyunculuğunu sürdürdü: Agnes of God (1982), Stanley ve Iris (Stanley and Iris, 1990) filmlerinden bazıları. Stanley ve Iris filminden sonra Fonda, sinema filmi çekmeme kararı almış, ancak 2005 yılında sinemaya Vay Kaynanam Vay filmiyle dönüş yapmıştır. Filmin gişe açısından elde ettiği başarı Fonda'yı rahatlatmıştır. Filmden sonra Fonda pek çok reklam filmi teklifi almış ve aralarından L'Oréal firmasını seçmiştir. 2007 yılında Georgia Yasası filminde rol almıştır. Fonda'nın son projesi, Broadway'a 46 yıl aradan sonra dönüş projesi olan 33 Varyasyon adlı oyundur. Oyunda besteci Ludwig Van Beethoven'ın 33 Varyasyon adlı eseri üzerine araştırma yapan müzikolog Katharine Brandt rolünü canlandırmıştır.

Filmografi

2018 Book Club
2017 Our Souls at Night
2015 Youth
2015 Fathers and Daughters
2014 Better Living Through Chemistry
2014 This Is Where I Leave You
2013 The Butler
2012 All Together
2012 Peace, Love & Misunderstanding
2007 Georgia Rule
2005 Monster-in-Law
2003 V-Day: Until the Violence Stops (Belgesel)
2002 Searching for Debra Winger (Belgesel)
1990 Stanley & Iris
1990 The Earth Day Special (Belgesel)
1989 Old Gringo
1986 The Morning After
1985 Agnes of God
1981 On Golden Pond
1981 Rollover
1980 9 to 5
1979 The China Syndrome
1979 The Electric Horseman
1978 Coming Home
1978 Comes a Horseman
1978 California Suite
1977 Fun with Dick and Jane
1977 Julia
1976 The Blue Bird
1974 Introduction to the Enemy
1973 Steelyard Blues
1973 A Doll's House
1972 Tout Va Bien
1972 Letter to Jane
1972 F.T.A. (Belgesel)
1971 Klute
1969 They Shoot Horses, Don't They?
1968 Spirits of the Dead
1968 Barbarella
1967 Hurry Sundown
1967 Barefoot in the Park
1966 The Chase
1966 The Game Is Over
1966 Any Wednesday
1965 Cat Ballou
1964 Joy House
1964 Circle of Love
1963 In the Cool of the Day
1963 Sunday in New York
1962 Walk on the Wild Side
1962 The Chapman Report
1962 Period of Adjustment
1960 Tall Story

Televizyon

2017 Elena of Avalor (Seslendirme)
2016 Elena and the Secret of Avalor
2015 Grace and Frankie
2014 The Simpsons (Seslendirme)
2012 The Newsroom
1984 The Dollmaker
1982 9 to 5
1961 A String of Beads

Görev Aldığı Yapımlar

Jane Fonda Fotoğrafları

Jane Fonda Haberleri