Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Van Damme

Jean-Claude Van Damme
Oyuncu, Senarist

Doğum Tarihi: 18.10.1960

Doğum Yeri: Sint-Agatha Berchem, Belçika

Belçikalı sporcu ve aktör.

Tam adı Jean-Claude Camille Francois Van Varenberg'dir. Küçük yaşlarda bale ve Shotokan stili karate yapmaya başladı. 18 ve 19 yaşında Avrupa orta siklet karate şampiyonu oldu. Kendini çelimsiz ve güçsüz bulduğu için Vücut Geliştirme idmanlarına başladı. Sonraki yıllarda Kickboks, Muay Thai ve Full Contact'a ağırlık verirken esneklik ve karate idmanlarını da aksatmadı. 99 kilodayken resmi olmayan bir Vücut Geliştirme organizasyonunda Mr. Belgium ünvanını aldı. Aktör aynı zamanda 3 çocuk babasıdır; Kristopher (1987), Bianca (1990) ve Nicholas (1995).

Aksiyon filmlerinin ünlü aktörü Jean-Claude Van Damme 1981’de ailesinin maddi ve manevi desteğini esirgemesine rağmen Los Angeles’a geldi. Formunu korumak ve idmanlarını aksatmamak adına anlaştığı bir spor salonunun ücretsiz temizliğini ve işletmesini yapıyordu. O sıralarda kısa süreli taksi şoförlüğü, gece kulüplerinde korumalık, pizzacılık gibi günlük işler yaptı. 1983 yılında Fransız yapımı ‘Rue Barbare’ adlı filmde figuran bir polis rolü aldı. 1984 yılında Breaking adlı break-dance filminde figüranlık yaptı. Aynı yıl Monaco Forever adlı 40 dakikalık bir kısa parodi filmde 5 dakikalık kısa rolüyle eşcinsel bir karateciyi canlandırdı. Bu filmden sonra film çevirmek için Hong Kong’a gitti, ancak istediği başarıyı elde edemeyince şansını Hollywood’da denemeye karar verdi. Ünlü aksiyon starlarından ufak roller almak için yardım istedi. Tek verilen şans The Predator filmindeki yaratık kostümünü giymek oldu. Deneme çekimleri sırasında Jean-Claude Van Damme ile yapımcı arasında problem çıkınca rolü iptal oldu. Bazı fitness ve Uzak Doğu sporları dergilerine pozlar verdi. O sıralarda (aktörün söylediğine göre) İngilizce öğrenmek için Taş Devri'ni izliyordu. 1986'da No Retreat No Surrender filminde oynadı. Rolü kısaydı ve kötü adam karakterindeydi ancak bu bazı çevrelerce onun fark edilmesini sağladı. 1988’de ufak bütçeli sıradan bir ajan filmi olan Black Eagle'da oynadı. Ancak yine de bu filmler aktörün beklediği çıkışı yapmasına yetmemişti.

Bir gün Cannon Films'in sahiplerinden Menahem Golan'ın ofisini arayıp randevu ister. Defalarca randevu alıp atlatılan aktör Menahem Golan'ı dışarda görmeye çalışır. Bir gün restoranta öğlen yemeğinden tam çıkarken Jean Claude onun önünü keser ve başının üstüne bir tekme atar. Menahem Golan bu ilginç ve etkileyici tanışma vesilesiyle Van Damme'ı uluslararası aksiyon starı yapacak rolü Bloodsport adlı film projesiyle birlikte başlatır. Filmin kısa sürede tüm dünyadaki gişe başarısından sonra Van Damme aksiyon / macera filmlerinin en çok aranılan isimlerinden biri oldu. 1989 yılında yakın çekim planları ve değişik kamera açıları ile dikkatleri çeken Cyberpunk-bilimkurgu filmi olan ‘Cyborg’de oynadı. Filmin bir sahnesinde gözüne gelen plastik bıçak sonucunda kör olan oyuncuya 485.000 dolar tazminat ödemek zorunda kalan Van Damme konu hakkında çok üzgün olduğunu her fırsatta dile getiriyor. Cannon Film şirketiyle 3 filmlik bir anlaşmaya imza atmış olan aktör bu sözleşmenin son filmi olan Kickboxer için senaryosunu beğenmesem de hikâyeyi daha iyi bir hale getirmek için kendimden bir şeyler katmak ve oynamak zorundaydım diyor. Cannon film şirketi altın çağını yaşamasına rağmen kalitesini günden güne düşüren ikinci sınıf filmlere imza atmaya başlamıştı ve bu rollerin birçoğunu Jean Claude'a teklif etmişlerdi. Ancak aktör senaryoların ve rollerin öncekilere oranla önemsiz ve anlamsız olduğunu belirterek Cannon şirketi ile bağlarını koparttı.

Universal Studios'la yaptığı 6 filmlik anlaşma ile daha nitelikli ve daha büyük bütçeli projelerden önemli paralar kazanmaya başladı. Daha sonra senaryolarına katkıda bulunduğu ‘Lionheart’ Death Warrent ve ‘Double Impact’ Universal Soldier gibi aksiyon filmlerinde kariyerinin altın çağını devam ettirdi.

Filmografi

Oyuncu Olarak

2018 Kickboxer: Retaliation
2018 Black Water
2017 Kill 'Em All
2016 Kung Fu Panda 3 (Seslendirme)
2016 Kickboxer: Vengeance
2015 Pound of Flesh
2015 Jian Bing Man
2014 Welcome to the Jungle
2014 Swelter
2014 Full Love
2013 Enemies Closer
2012 Rzhevsky versus Napoleon
2012 Dragon Eyes
2012 The Expendables 2
2012 Universal Soldier: Day of Reckoning
2012 Six Bullets
2012 U.F.O.
2011 Kung Fu Panda 2 (Seslendirme)
2011 Assassination Games
2011 Beur sur la ville
2009 Universal Soldier: Regeneration
2008 The Shepherd: Border Patrol
2008 JCVD
2007 Until Death
2006 The Hard Corps
2006 Second in Command
2006 The Exam
2004 Wake of Death
2004 Narco
2003 In Hell
2002 Derailed
2001 The Order
2001 Replicant
1999 Universal Soldier: The Return
1999 Inferno
1998 Knock Off
1998 Legionnaire
1997 Double Team
1996 The Quest
1996 Maximum Risk
1995 Sudden Death
1994 Timecop
1994 Street Fighter
1993 Last Action Hero
1993 Nowhere to Run
1993 Hard Target
1992 Universal Soldier
1991 Double Impact
1990 Death Warrant
1990 Lionheart
1989 Cyborg
1989 Kickboxer
1988 Bloodsport
1988 Black Eagle
1986 No Retreat, No Surrender
1984 Monaco Forever
1984 Breakin'
1979 Woman Between Wolf and Dog

Televizyon

2016 Jean-Claude Van Johnson
2011 Jean Claude Van Damme: Behind Closed Doors
2011 Les Anges Gardiens
2009 Robot Chicken
2004 Las Vegas
1996 Friends

Müzik Videoları

2015 The Hum
2008 Ya Lyublyu Ego
2003 Kiss My Eyes
1999 Crush 'Em
1995 Something There
1994 Time Won't Let Me
1994 Straight to My Feet
1992 Body Count's in the House

Video Oyunu

1995 Street Fighter: The Movie

Senarist Olarak

2014 Full Love
2001 The Order
1998 Legionnaire
1996 The Quest
1991 Double Impact
1990 Lionheart
1989 Kickboxer

Yapımcı Olarak

2014 Full Love
2008 JCVD
1999 Universal Soldier: The Return
1999 Inferno
1998 Legionnaire
1991 Double Impact

Yönetmen Olarak

2014 Full Love
1996 The Quest

Görev Aldığı Yapımlar

Jean-Claude Van Damme Fotoğrafları

Jean-Claude Van Damme Haberleri