John Turturro

John Turturro

John Turturro
Oyuncu, Senarist, Seslendirme, Yönetmen

Doğum Tarihi: 28.2.1957

Doğum Yeri: Brooklyn, New York, ABD

To Live and Die in L.A. (1985) , The Color of Money (1986) , Five Corners (1987) , Men of Respect (1991) , Barton Fink (1991) , Şike (1994) , Monday Night Mayhem (1999) , Gizli Pencere (2004) , The Bronx is Burning (2007) gibi filmlerdeki oyunculuğunun yanı sıra Spike Lee ve Coen Kardeşler ile yaptığı pek çok çalışma ile tanınmıştır. Altmıştan fazla filmde rol almış olan oyuncu, davranışlarında ve görünüşünde ciddi değişiklikler yapabilmektedir.

Biyografisi

İlk Yılları

Turturro Brooklyn, New York'ta doğru. Annesi Katherine II. Dünya Savaşı'nda görev almış amatör bir jazz şarkıcısı, babası Nicholas Turturro ise altı yaşındayken İtalya'dan göç eden, D-Day sırasında donanma hizmetinde bulunan bir marangoz ve inşaat işçisiydi. Roman Katolik olarak yetiştirilen Turturro altı yaşındayken ailesi ile birlikte Queens'in Rosedale mahallesine taşındı. New Paltz'teki New York Eyalet Üniversitesi'nde drama bölümünde okudu ve güzel sanatlar yüksek lisans derecesini Yale School of Drama'da aldı. Sinemada ilk defa Martin Scorsese'nin Kızgın Boğa (1980) filminde figüran olarak rol aldı.

Kariyeri

Turturro 1983'te, Eugene O'Neill Theatre Center'daki Oyun Yazarları Konferansı'nda, John Patrick Shanley'nin Danny and the Deep Blue Sea oyununda başrol oynadı. Ertesi yıl bir off-Broadway prodüksiyonunda tekrarladığı bu rolle Obie Ödülü kazandı. Turturro'nun Five Corners filmindeki performansını çok beğenen Spike Lee onu Do the Right Thing'in kadrosuna aldı. Turturro'nun ünlü yönetmenle olan uzun işbirliği bu film ile başladı ve İki Kadın Arasında (1990) , Orman Ateşi (1991) , Clockers (1995) , Girl 6 (1996) , He Got Game (1998) , Summer of Sam (1999) ve She Hate Me (2004) ile devam etti.

Hem komedi hem de dramda oynayabilen çok yönli bi royuncu olan Turturro, Coen Kardeşler ile de Miller's Crossing (1990) , Barton Fink (1991) , The Big Lebowski (1998) ve Neredesin Be Birader? (2000) filmlerinde birlikte çalıştı. Asabiyim'de Jack Nicholson'ın oldukça rahatsız hastası ve Gizli Pencere'de Johnny Depp'in düşmanı rollerini oynadı. Monk dizisine Adrian Monk'un tuhaf kardeşi Ambrose Monk rolüyle konuk oldu. Turturro henüz ünlü bir isim değilken, Woody Allen'ın Hannah and Her Sisters filminde cameo görüntüsü ile yer aldı. Monk'taki konuk oyuncu rolüyle Emmy Ödülü kazandı. Ayrıca Screen Actors Guild, Cannes Film Festivali, Altın Küre gibi pek çok sinema organizasyonuda ödüllere aday gösterildi ve kazandı. Turturro Academy Ödülleri'ne henüz hiç aday gösterilmedi.Turturro yapım ve yönetimini üstlendiği Illuminata (1999) filminde eşi Katherine Borowitz ile birlikte rol aldı. 2005 yılında ise senaryosunu da yazdığı Romance and Cigarettes filmini yönetti. Son dönemde Robert De Niro'nun The Good Shepherd filminde C.I.A. yöneticisi Edward Wilson (Matt Damon) 'ın sağ kolu rolünde ve Michael Bay'in Transformers filminde sinsi ajan Simmons rolünde oynadı.

Özel Yaşamı

Turturro'nun iki erkek kardeşinden Nicholas Turturro kendisi gibi aktör, Ralph Turturro ise orta öğretimde sanat öğretmenidir. Aktris Aida Turturro ise kuzenidir. Amedeo ve Diego adında iki çocuğu olan aktörün akrtis olan eşi Katherine Borowitz Yahudi'dir.

Filmografisi

2000'ler

  • Transformers: Revenge of the Fallen, 2009
  • What Just Happened?, 2008
  • Nutcracker: The Untold Story, 2008
  • Miracle at St. Anna, 2008
  • Transformers, 2007
  • Romance and Cigarettes, 2007
  • Margot at the Wedding, 2007
  • Slipstream, 2007
  • The Good Shepherd, 2006
  • Quelques jours en septembre, 2006
  • She Hate Me, 2004
  • Gizli Pencere, 2004
  • Fear X, 2003
  • Asabiyim, 2003
  • Opopomoz, 2003
  • Collateral Damage, 2002
  • Monday Night Mayhem, 2002
  • Kazara Zengin, 2002
  • The Luzhin Defence, 2001
  • Thirteen Conversations About One Thing, 2001
  • Neredesin Be Birader? , 2000
  • The Man Who Cried, 2000
  • Company Man, 2000

1990'lar

  • Summer of Sam, 1999
  • Cradle Will Rock, 1999
  • Illuminata, 1998
  • Rounders, 1998
  • He Got Game, 1998
  • The Big Lebowski, 1998
  • La Tregua, 1997
  • The Last Bet, 1997
  • Girl 6, 1996
  • Box of Moon Light, 1996
  • Unstrung Heroes, 1995
  • Clockers, 1995
  • Şike, 1994
  • Fearless, 1993
  • Mac, 1992
  • Brain Donors, 1992
  • Men of Respect, 1991
  • Orman Ateşi, 1991
  • Barton Fink, 1991
  • State of Grace, 1990
  • İki Kadın Arasında, 1990
  • Miller's Crossing, 1990

1980'ler

  • Do the Right Thing, 1989
  • Five Corners, 1987
  • The Sicilian, 1987
  • The Color of Money, 1986
  • Desperately Seeking Susan, 1985
  • Hannah and Her Sisters, 1985
  • To Live and Die in L.A., 1985
  • Kızgın Boğa, 1980

Televizyon

  • Miami Vice, bölüm 1x16, 1985
  • Monk, 2004-2005
  • The Bronx is Burning, 2007
  • Flight of the Conchords, 2007

Görev Aldığı Yapımlar

John Turturro Fotoğrafları

John Turturro Haberleri