Julianne Moore

Julianne Moore

Julianne Moore
Oyuncu

Doğum Tarihi: 3.12.1960

Doğum Yeri: Fayetteville, ABD

ABD'li aktris. Asıl adı Julie Anne Smith'tir. 

Babası Peter Moore Smith isminde bir askeri yargıçtır. Bu nedenle çocukluğu sürekli yer değiştirerek geçmiştir. Annesi Anne Smith, bir psikiyatristtir. Valerie isminde bir kız kardeşi, Peter Moore Smith III isminde yazar bir erkek kardeşi vardır. 

Boston Üniversitesi'nin Sahne Sanatları Bölümü’nden (School of the Performing Arts) mezun olan Moore Manhattan'da, aralarında Caryl Churchill'in Money and Ice Cream with Hot Fudge adlı oyunun da bulunduğu birçok Broadway oyununda oyuncu olarak yer aldı. The Edge of Night gibi TV dizilerinde de görünen Moore, As the World Turns adlı dizideki rolüyle Emmy ödülünün sahibi oldu. Film kariyerine 1990 yapımı Tales From the Darkside: The Movie ile başladı. 

1992 yılında The Hand That Rocks the Cradle adlı filmde oynadıktan sonra, kendisi için dönüm noktası olan The Fugitive(Kaçak) filminde baş gösterdi. Bu filmde Harrison Ford ve Tommy Lee Jones gibi ünlü oyuncuların yanında oynama şansını elde etti. Daha sonra 1995 yılında Hugh Grant ile başrollerini paylaştığı, romantik komedi olan Nine Months'da (Dokuz Ay) yer aldı.Aynı yıl Sylvester Stallone ile Antonio Banderas'ın de rol aldığı Assassins filminde oynadı. 1996 yılında ünlü oyuncu Anthony Hopkins'in yer aldığı, ünlü ressam Pablo Picasso'nun hayatını konu alan Surviving Picasso adlı filmde yer aldı. Steven Spielberg'in Jurassic Park: The Lost World filminde paleontolojist bir kadını canlandırdı. Bunun dışında The Myth of Fingerprints filminde oynayan Moore, 1997 yılında Boogie Nights filmiyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu dalında Oscar'a aday gösterildi.

Coen kardeşlerin 1998 yapımı The Big Lebowski filminde zengin bir adamın histerik kızını canlandıran Julianne Moore daha sonra Alfred Hitchcock'un unutulmaz filmi Psycho nun yeni versiyonunda, Marion Crane rolünde yer aldı. 1999 yılında bir Robert Altman filmi olan Cookie's Fortune ve bir Oscar Wilde uyarlaması An Ideal Husband'da Rupert Everett ile oynayan Moore aynı yıl The End of the Affair filmi ile En İyi Aktris dalında Oscar'a aday gösterildi. 2000 yılında Ridley Scott'un yönettiği ve Kuzuların Sessizliği'nin devamı niteliğindeki Hannibal isimli filmde Anthony Hopkins'le başrolleri paylaştı. 2003 yılında The Hours ve Far from Heaven filmlerinde rol aldı. O yılın Oscar ödüllerinde En İyi Yardımcı Aktris ve En İyi Aktris dalında ödüle aday olarak aynı yılda iki kez ödüle aday gösterilme başarısını yakalayan 9 oyuncudan biri oldu.Far from Heaven filmi ile Venedik Film Festivali'nde En İyi Aktris ödülü (Volpi Cup) kazandı. 

21 Kasım 1983 ile 12 Ekim 1985 tarihleri arasında Sundar Chakravarthy,3 Mayıs 1986 - 25 Ağustos 1995 tarihleri arasında John Gould Rubin ile evli kalmıştır. 23 Ağustos 2003'de Bart Freundlich ile evlenmiştir. Çiftin iki çocuğu vardır.

Filmografisi

2017 Suburbicon
2017 Wonderstruck
2017 Kingsman: The Golden Circle
2015 Maggie's Plan
2015 Freeheld
2015 The Hunger Games: Mockingjay – Part 2
2014 Non-Stop
2014 Maps to the Stars
2014 Still Alice
2014 The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
2014 Seventh Son
2013 Don Jon
2013 The English Teacher
2013 Carrie
2012 Being Flynn
2012 What Maisie Knew
2011 Crazy, Stupid, Love
2010 The Kids Are All Right
2010 Shelter
2009 The Private Lives of Pippa Lee
2009 A Single Man
2009 Chloe
2008 Eagle Eye
2008 Blindness
2007 Next
2007 Savage Grace
2007 I'm Not There
2006 Freedomland
2006 Children of Men
2005 Trust the Man
2005 The Prize Winner of Defiance, Ohio
2005 The Naked Brothers Band: The Movie
2004 Marie and Bruce (Ayrıca yapımcı)
2004 Laws of Attraction
2004 The Forgotten
2002 Far from Heaven
2002 The Hours
2001 Hannibal
2001 Evolution
2001 World Traveler
2001 The Shipping News
2000 Not I (Kısa Film)
2000 Ladies Man
1999 Cookie's Fortune
1999 An Ideal Husband
1999 A Map of the World
1999 The End of the Affair
1999 Magnolia
1998 The Big Lebowski
1998 Psycho
1997 The Lost World: Jurassic Park
1997 The Myth of Fingerprints
1997 Boogie Nights
1997 Chicago Cab
1996 Surviving Picasso
1995 Safe
1995 Roommates
1995 Nine Months
1995 Assassins
1994 Vanya on 42nd Street
1993 Body of Evidence
1993 Benny & Joon
1993 The Fugitive
1993 Short Cuts
1992 The Hand That Rocks the Cradle
1992 The Gun in Betty Lou's Handbag
1990 Tales from the Darkside: The Movie

Televizyon

2016 Inside Amy Schumer
2016 Difficult People
2012 Game Change (TV Filmi)
2009 30 Rock
1998 Saturday Night Live
1991 The Last to Go (TV Filmi)
1991 Cast a Deadly Spell (TV Filmi)
1990 B.L. Stryker
1989 Money, Power, Murder (TV Filmi)
1987 I'll Take Manhattan (Mini Dizi)
1985 As the World Turns
1984 The Edge of Night

Görev Aldığı Yapımlar

Julianne Moore Fotoğrafları

Julianne Moore İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler