Lady Gaga

Lady Gaga

Lady Gaga
Oyuncu

Doğum Tarihi: 28.3.1986

Doğum Yeri: New York, ABD

ABD'li şarkıcı, şarkı yazarı ve oyuncu. 

Tam adı Stefani Joanne Angelina Germanotta'dır. Gençlik yıllarında şarkılar yazdı, açık mikrofon toplantılarında çaldı ve lise oyunlarında performans sergiledi. Ayrıca müzik kariyerine odaklanmak için eğitimini yarıda bırakmadan önce CAP21'da öğrenim gördü. Anlaşma yaptığı Def Jam Recordings'ten çıkarıldıktan sonra Sony/ATV Music Publishing'de şarkı yazarı olarak görev aldı. Orada Gaga'nın vokal yeteneklerini beğenen şarkıcı Akon, 2007'de Gaga'nın Interscope Records ve kendi şirketi KonLive Distribution ile ortak bir anlaşma imzalamasına yardımcı oldu. Gaga, 2008'de yayımladığı ilk stüdyo albümü The Fame ve albümden çıkan 'Just Dance' ve 'Poker Face' gibi dünya genelindeki listelerde bir numara olan single'lar ile ünlendi. Ardından 2009'da yayımladığı The Fame Monster adlı EP, benzer başarılar yakaladı ve 'Bad Romance', 'Telephone' ve 'Alejandro' single'larına yer verdi.

Gaga'nın ikinci albümü Born This Way, 2011'de yayımlandı ve ilk haftasında bir milyonun üzerinde satış yaptığı ABD dâhil yirmiden fazla ülkede listelerin zirvesinde yer aldı. Albüme adını veren şarkı, bir haftadan kısa süre içerisinde bir milyondan fazla indirilerek iTunes'ta en hızlı satan şarkı oldu. 2013'te yayımladığı üçüncü albümü Artpop, ABD listelerinde bir numara oldu ve 'Applause' single'ına yer verdi. 2014'te Tony Bennett ile birlikte yayımladığı Cheek to Cheek adlı caz albümü, Gaga'nın ABD'de art arda bir numara olan üçüncü albümü oldu. 

Aktris olarak ilk kez 2001 yılında yayınlanan Soprano Ailesi isimli dizide rol aldı. 2008 yılına kadar herhangi bir çalışmada yer almayan Gaga, 2009 yılında Noisemakers on Noisevox isimli dizide rol aldı. Bu arada bazı bölümlerinin senarist, yapımcı ve yönetmenliğini üstlendiği kısa videolar çekti ve rol aldı.

Sinema filmi olarak ise ilk kez Siyah Giyen Adamlar 3 filminde yer aldı. American Horror Story: Hotel dizisindeki performansıyla 2016'da En İyi Kadın Oyuncu Altın Küre Ödülü aldı. Beşinci stüdyo albümü Joanne (2016) ile 2010'larda ABD'de bir numarada yer almış dört albümü olan ilk kadın oldu.

Ocak 2016 itibarıyla dünya genelinde 27 milyon albüm ve 146 milyon single satışı gerçekleştiren Gaga, tüm zamanların en çok satan sanatçılarından biridir. Başarıları arasında pek çok Guinness Dünya Rekoru, üç Brit Ödülü, altı Grammy Ödülü ve Songwriters Hall of Fame ile Council of Fashion Designers of America tarafından verilen ödüller bulunmaktadır. Gaga, Billboard'un Yılın Sanatçısı listelerinde ve Forbes'un güç ve kazanç sıralamalarında yer almaktadır. 2012'de VH1'ın Müzikteki En Büyük Kadınlar listesinde dördüncü sırada yer aldı, 2013'te Time'ın son on yılın en etkili insanları ile ilgili düzenlediği okuyucu anketinde ikinci oldu ve 2015'te Billboard tarafından Yılın Kadını seçildi. Mesleğinin yanı sıra aralarında LGBT hakları ile gençlerin güçlendirilmesi ve zorbalıkla mücadele amacıyla kurduğu kâr amacı gütmeyen Born This Way Foundation'ın bulunduğu çeşitli hayırseverlik ve sosyal aktivizm çalışmaları yürütmektedir.

Filmografi

2018 Lady Gaga feat. Bradley Cooper: Shallow (A Star Is Born) (Short)
2018 Lady Gaga: Joanne - Piano Version (Kısa Video)
2018 Bir Yıldız Doğuyor
2017 Lady Gaga: John Wayne (Kısa Video)
2016 Lady Gaga: Perfect Illusion (Kısa Video)
2016 Lady Gaga: Million Reasons (Kısa Video)
2015 Lady Gaga: I Want Your Love (Kısa Video)
2014 Muppets Aranıyor
2014 Lady Gaga: G.U.Y. (Kısa Video)
2014 Lady Gaga & Tony Bennett (Video)
2014 Günah Şehri: Uğruna Öldürülecek Kadın
2013 Ustura Dönüyor
2013 Lady Gaga: Dope, Live Version (Kısa Video)
2013 Lady Gaga: Applause (Kısa Video)
2013 Lady Gaga Feat R.Kelly: Do What You Want (Kısa Video)
2012 Siyah Giyen Adamlar 3
2012 Lady Gaga Feat. DJ White Shadow: Cake Like Lady Gaga (Kısa Video)
2011 The Lonely Island Feat. Lady Gaga & Justin Timberlake: 3-Way (The Golden Rule) (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: You and I (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: The Edge of Glory (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Marry the Night (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Judas (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Google Chrome (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Born This Way (Kısa Video)
2010 Lady Gaga: Alejandro (Kısa Video)
2010 Lady Gaga Feat. Beyoncé: Telephone (Kısa Video)
2009 The Midway State Feat. Lady Gaga: Don't Give Up (Kısa Video)
2009 Lady Gaga: Paparazzi (Kısa Video)
2009 Lady Gaga: LoveGame (Kısa Video)
2009 Lady Gaga: Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) (Kısa Video)
2009 Lady Gaga: Bad Romance (Kısa Video)
2009 Beyoncé Feat. Lady Gaga: Video Phone (Kısa Video)
2008 Lady Gaga: Poker Face (Kısa Video)
2008 Lady Gaga: Beautiful, Dirty, Rich (Kısa Video)
2008 Lady Gaga Feat. Colby O'Donis: Just Dance (Kısa Video)

Televizyon

2016 American Horror Story
2012 Simpson Ailesi (Seslendirme)
2001 Soprano Ailesi
2009 Noisemakers on Noisevox

Yönetmen Olarak

2014 Lady Gaga: G.U.Y. (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Google Chrome (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Marry the Night (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: You and I (Kısa Video)

Televizyon

2011 A Very Gaga Thanksgiving (Belgesel)

Senarist Olarak

2014 Lady Gaga: G.U.Y. (Kısa Video)
2013 Lady Gaga: Applause (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Marry the Night (Kısa Video)
2010 Lady Gaga Feat. Beyoncé: Telephone (Kısa Video)
2009 Lady Gaga: Paparazzi (Kısa Video)

Yapımcı Olarak

2018 Lady Gaga: Joanne - Piano Version (Kısa Video)
2017 Gaga: Five Foot Two (Belgesel)
2016 Lady Gaga: Perfect Illusion (Kısa Video)
2016 Lady Gaga: Million Reasons (Kısa Video)
2013 Lady Gaga: Applause (Kısa Video)
2012 Lady Gaga Feat. DJ White Shadow: Cake Like Lady Gaga (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: You and I (Kısa Video)
2011 Lady Gaga: Judas (Kısa Video)

Televizyon

2014 Great Performences
2013 Lady Gaga & the Muppets' Holiday Spectacular
2011 A Very Gaga Thanksgiving
2011 Lady Gaga Presents: The Monster Ball Tour at Madison Square Garden (Belgesel)

Görev Aldığı Yapımlar

Lady Gaga Fotoğrafları

Lady Gaga Haberleri