Marcello Mastroianni

Marcello Mastroianni

Marcello Mastroianni
Oyuncu

Doğum Tarihi: 28.9.1924

Ölüm Tarihi: 19.12.1996

Doğum Yeri: İtalya

İtalyan oyuncu.

Ciociaria’nın küçük bir köyü olan Fontana Liri’de doğan Mastroianni Torino ve Roma’da büyüdü. 1938-1943 yılları arasında birçok tiyatro oyununda küçük roller aldı. II. Dünya Savaşı sırasında çalışmaları kesintiye uğradı, bir Nazi hapishanesinde bir süre kaldı ama kaçmayı başararak Venedik’te saklandı.
Savaştan sonra Centro Universitario Teatrale' de çalışmaya başladı. Orada tanıştığı yönetmen Luchino Visconti, yönettiği bir oyunda (İhtiras Tramvayı) Mastroianni’ye rol verdi. Bu oyun sırasında Federico Fellini’nin eşi olan oyuncu Giulietta Masina ile tanışması kariyerinde önemli bir dönüm noktası oldu.
1945’te oyunculuk dersleri alarak sinema endüstrisinde çalışmaya başladı. İlk filmi olan ve Victor Hugo'nun romanından uyarlanan I miserabili / Sefiller, 1948 yılında gösterime çıktı.

1955 yılına kadar filmlerde küçük ve ikinci dereceden roller üstlendi. Ama her türlü role uyabilme kapasitesi ile kısa zamanda baş rollere çıkmaya ve ünlü yönetmenlerle çalışmaya başladı. Vicconti’nin Beyaz Geceler filminde başrolü üstlendi. 1960’ta çevrilen, Federico Fellini’nin yönetmenliğini yaptığı ve kısa zamanda kült film haline gelen La dolce vita (Tatlı Hayat), ömrünün sonuna kadar peşini bırakmayacak olan Latin Âşık yakıştırmasının doğmasına neden oldu. Ama Marcello, komediden politik filmlere ve dramlara her türlü rolde inandırıcı portreler çizdi.

İtalya’nın hemen hemen bütün büyük yönetmenlerinin filmlerinde yer alan oyuncu, 1985’ten itibaren daha çok yabancı yönetmenlerle çalışmaya başladı. Yunanlı Theo Angelopoulos, Rus Nikita Mikhalkov, Fransız Bertrand Blier ve Agnès Varda ABDli Robert Altman, İspanyol Raoul Ruiz, Portekizli Manoel de Oliveira ile filmler yaptı.

Marcello Mastroianni pankreas kanseri sonucu 19 Aralık 1996’da Noel’den beş gün önce Paris’te öldü.

Filmografi

1997 Dünyanın Başlangıcına Yolculuk
1996 Trois vies et une seule mort
1995 Sostiene Pereira
1995 Bulutların Ötesinde
1995 101 Gece
1994 Hazır Giyim
1993 Un, deux, trois, soleil
1993 De eso no se habla
1992 Used People
1992 Cin cin
1991 Leyleğin Geciken Adımı
1991 Le voleur d'enfants
1990 Verso sera
1990 Herkesin Keyfi Yerinde
1989 Splendor
1989 Che ora è?
1988 Miss Arizona
1987 Siyah Gözler
1987 NEM (Kısa Film)
1987 Intervista
1986 Ginger ve Fred
1986 Arıcı
1985 Maccheroni
1985 Le due vite di Mattia Pascal
1985 I soliti ignoti vent'anni dopo
1984 IV. Henry
1983 Storia di Piera
1983 Il generale dell'armata morta
1983 Gabriela, Cravo e Canela
1982 Varennes Gecesi
1982 The Last Horror Film
1982 Oltre la porta
1981 Ten
1981 Fantasma d'amore
1980 La terrazza
1980 Kadınlar Kenti
1979 L'ingorgo
1979 Giallo napoletano
1978 Kan Davası
1978 Ciao maschio
1978 Aşkımız Bir Günahtı
1977 Özel Bir Gün
1977 Kadın Delisi
1977 Doppio delitto
1976 Todo modo
1976 Signore e signori, buonanotte
1976 Culastrisce nobile veneziano
1975 La pupa del gangster
1975 La donna della domenica
1975 Eski Merdivenler
1975 Divina creatura
1974 Touche pas à la femme blanche
1974 Allonsanfàn
1973 Salut l'artiste
1973 Rappresaglia
1973 Mordi e fuggi
1973 La grande bouffe
1973 Kocam Hamile
1972 Ne?
1972 Çılgın Fahişe
1971 Scipione detto anche l'africano
1971 Permette? Rocco Papaleo
1971 Acı Günler
1970 Sonuncu Leo
1970 Güneş Çiçeği
1970 Giuochi particolari
1970 Dramma della gelosia (tutti i particolari in cronaca)
1970 Benimle Evlenir misin?
1968 Tehlikeli Arzular
1968 L'uomo dei cinque palloni
1968 Diamonds for Breakfast
1967 Yabancı
1967 İtalyan Usulü Hayal
1966 Spara forte, più forte... non capisco!
1966 Parola - Zehir
1966 Io, io, io.... e gli altri
1965 Onuncu Kurban
1965 Oggi, domani, dopodomani
1965 Kazanova 70
1964 İtalyan Usulü Aşk
1963 Sekiz Buçuk
1963 I compagni
1963 Dün, Bugün, Yarın
1962 Gizli Hayat
1962 Cronaca familiare
1961 L'assassino
1961 Italyan Nikahı
1961 Gece
1961 Fantasmi a Roma
1960 Tatlı Hayat
1960 Adua e le compagne
1960 Acı Nikah
1959 Tutti innamorati
1959 Il marito bello: Il nemico di mia moglie
1959 Ferdinando I° re di Napoli
1959 Asi Kız
1958 Un ettaro di cielo
1958 Toto Gangster
1958 Portofino Aşıkları
1958 Amore e guai
1957 Padri e figli...
1957 La ragazza della salina
1957 Il momento più bello
1957 Il medico e lo stregone
1957 Beyaz Geceler
1956 İlk Günah
1956 Il bigamo
1955 Tam Tam
1955 Değirmenci Güzeli
1954 Tempi nostri - Zibaldone n. 2
1954 Peccato che sia una canaglia
1954 La schiava del peccato
1954 La principessa delle Canarie
1954 Giorni d'amore
1954 Cronache di poveri amanti
1954 Casa Ricordi
1953 Non è mai troppo tardi
1953 Lulù
1953 La valigia dei sogni
1953 Il viale della speranza
1953 Febbre di vivere
1952 Tragico ritorno
1952 Sensualità
1952 Penne nere
1952 Le ragazze di Piazza di Spagna
1952 La muta di Portici
1952 I grandi peccatori (L'eterna catena)
1952 Gli eroi della domenica
1951 Parigi è sempre Parigi
1951 A Tale of Five Cities
1950 Vita da cani
1950 Domenica d'agosto
1950 Cuori sul mare
1950 Contro la legge
1950 Atto di accusa
1949 Vertigine d'amore
1949 Vent'anni
1948 Tempesta su Parigi
1948 Caccia all'uomo
1944 I bambini ci guardano
1942 Una storia d'amore
1939 Marionette

Televizyon

1994 A che punto è la notte (TV Filmi)
1988 Piazza Navona
1978 Le mani sporche (Mini Dizi)
1972 1870 (TV Filmi)
1971 Laugh-In

Yapımcı

1967 Yabancı
1966 Spara forte, più forte... non capisco!
1950 Contro la legge

Görev Aldığı Yapımlar

Marcello Mastroianni Fotoğrafları

Marcello Mastroianni Haberleri