Marlene Dietrich

Marlene Dietrich

Marlene Dietrich
Oyuncu

Doğum Tarihi: 27.12.1901

Ölüm Tarihi: 6.5.1992

Doğum Yeri: Almanya

Alman asıllı sinema oyuncusu ve şarkıcıdır.

Uzun kariyerine kabare şarkıcısı olarak başlayan Dietrich, 1920'lerde Berlin'de film endüstrisine adım atarak 1930'larda Hollywood'da parlamıştır.Kadınlarda maskülen giyimin öncüsü olarak kabul edilmiştir.II.Dünya Savaşı sırasında askerlere moral vermek için cephelerde şarkı da söyleyen Dietrich'in, 50 ve 60'larda yükselen bir kariyeri olmuş, zamanının en önemli ikonlarından biri haline gelmiştir.
Oscar adayı olan Dietrich, Amerikan Film Enstitüsü'nün listesine göre gelmiş geçmiş en önemli 9. kadın oyuncudur.

İki ayrı dilde çekilen The Blue Angel / Der blaue Engel filmi, Marlene Dietrich için bir dönüm noktasıdır. Filmde canlandırdığı Lola-Lola karakteri onun, uluslararası bir film yıldızı olarak tanınmasını sağlamıştır.

Filmografi
1922: So sind die Männer (Der kleine Napoléon) - Georg Jacoby
1922: Tragödie der Liebe - Joe May
1923: Der Mensch am Wege - Wilhelm Dieterle
1923: Der Sprung ins Leben - Johannes Guter
1925: Eine Dubarry von heute - Alexander Korda
1925: Manon Lescaut - Arthur Robinson
1926: Der Juxbaron - Willi Wolff
1926: Der Tänzer meiner Frau - Alexander Korda
1926: Kopf hoch, Charly! - Willi Wolff
1926: Madame wünscht keine Kinder - Alexander Korda
1927: Prinzessin Olala - Robert Land
1927: Sein größter Bluff - Harry Piel
1927: Café Elektric - Gustav Ucicky
1928: Ich küsse Ihre Hand, Madame - Robert Land
1929: Das Schiff der verlorenen Menschen - Maurice Tourneur
1929: Die Frau, nach der man sich sehnt - Kurt Bernhardt
1930: Gefahren der Brautzeit - Fred Sauer
1930: Der blaue Engel - Josef von Sternberg
1930: Morocco - Josef von Sternberg sa Gary Cooperom
1931: X27 (Dishonored) - Josef von Sternberg
1932: Shanghai Express - Josef von Sternberg
1932: Blonde Venus - Josef von Sternberg
1933: Song of Songs - Rouben Mamoulian
1934: The Scarlett Empress - Josef von Sternberg
1935: The Devil is a Woman - Josef von Sternberg
1936: The Garden of Allah - Richard Boleslawski
1936: Desire - Frank Borzage
1937: Angel - Ernst Lubitsch
1937: Tatjana - Jaques Feyder
1939: Destry rides again - George Marshall
1940: The Seven Sinners - Tay Garnett
1941: The Flame of New Orleans - René Clair
1941: Manpower - Raoul Walsh
1942: The Spoilers - Ray Enright
1942: Pittsburgh - Lewis Seiler
1942: The Lady is willing - Mitchel Leisen
1944: Follow the Boys - Edward E. Sutherland
1944: Kismet - William Dieterle
1946: Martin Roumagnac - Georges Lacombe
1947: Golden Earrings - Mitchell Leisen
1948: A Foreign Affair - Billy Wilder
1949: Jigsaw - Fletcher Markle
1950: Stage Fright - Alfred Hitchcock
1951: No Highway in the Sky - Henry Koster
1952: Rancho Notorious - Fritz Lang
1956: Around the World in Eighty Days - Michael Anderson
1957: The Monte Carlo Story - Samuel A. Taylor i Giulio Machi
1958: Touch of Evil - Orson Welles
1958: Witness for the Prosecution - Billy Wilder
1961: Judgement at Nuremberg - Stanley Kramer
1962: The Black Fox, The True Story Of Adolf Hitler - Louis C. Stoumen
1964: Paris when it Sizzles - Richard Quine
1972: I wish you Love - Clark Jones
1978: Schöner Gigolo, armer Gigolo - David Hemmings sa David Bowieem
1984: Marlene - Maximilian Schell

Görev Aldığı Yapımlar

Marlene Dietrich Fotoğrafları

Marlene Dietrich Haberleri