Mary Vernieu

Oyuncu Seçimi

Doğum Tarihi: 22.6.1949

Doğum Yeri: New Jersey, ABD


Mary Louise 'Meryl' Streep, Film, televizyon ve tiyatro alanlarında çalışmış ABDli oyuncu. Modern zamanların en yetenekli ve saygıdeğer oyuncularından biri olarak kabul edilmektedir.

Streep profesyonel kariyerine 1971 yılında The Playboy of Seville isimli oyun ile başladı. Ekranda ise ilk kez 1977 yapımı televizyon filmi The Deadliest Season ile göründü. Aynı yıl ilk kez bir sinema filminde, Julia isimli filmde yer aldı. Sonraki yıl yer aldığı The Deer Hunter (1978) ona ilk Oscar (Akademi Ödülü) adaylığını, bir sonraki yıl yer aldığı Kramer vs. Kramer (1979) ise ilk Akademi ödülünü kendisine getirdi. Streep bundan üç yıl sonra Sophie's Choice (1982) ile En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü alacaktı. Streep, 16 Akademi Ödülü adaylığı ve 25 Altın Küre adaylığı (yedisini kazandı) ile tarihte bu iki ödüle de en fazla aday gösterilen oyuncudur. Çalışmaları ile ayrıca iki Emmy ödülü, iki Screen Actors Guild Awards, Cannes Film Festival ödülü, bir BAFTA ödülü, ve bir Tony Award adaylığı almıştır.

Filmografisi
 
2000'ler

  • Yapay Zeka (film), 2001
  • Adaptation, 2002
  • The Hours, 2002
  • Stuck on You, 2003
  • The Manchurian Candidate, 2004
  • Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, 2004
  • Prime, 2005
  • A Prairie Home Companion, 2006
  • The Music of Regret, 2006
  • The Devil Wears Prada, 2006
  • The Ant Bully, 2006
  • Dark Matter, 2007
  • Evening, 2007
  • Rendition, 2007
  • Lions for Lambs, 2007
  • Mamma Mia!, 2008
  • Doubt, 2008
  • Julie & Julia, 2009
  • Fantastic Mr. Fox, 2009
  • It's Complicated, 2009

1990'lar
  • Postcards from the Edge, 1990
  • Defending Your Life, 1991
  • Death Becomes Her, 1992
  • The House of the Spirits, 1993
  • The River Wild, 1994
  • The Bridges of Madison County, 1995
  • Before and After, 1996
  • Marvin's Room, 1996
  • Dancing at Lughnasa, 1998
  • One True Thing, 1998
  • Chrysanthemum, 1999
  • Music of the Heart, 1999

1980'ler
  • The French Lieutenant's Woman, 1981
  • Still of the Night, 1982
  • Sophie's Choice, 1982
  • Silkwood, 1983
  • Falling in Love, 1984
  • Plenty, 1985
  • Out of Africa, 1985
  • Heartburn, 1986
  • Ironweed, 1987
  • A Cry in the Dark, 1988
  • She-Devil, 1989

1970'ler
  • Julia, 1977
  • The Deer Hunter, 1978
  • Manhattan, 1979
  • The Seduction of Joe Tynan, 1979
  • Kramer vs. Kramer, 1979

BAFTA Ödülleri
  • The French Lieutenant's Woman, En İyi Kadın Oyuncu, 1981

Akademi Ödülleri
  • Sophie's Choice,En İyi Kadın Oyuncu, 1982
  • Kramer vs. Kramer, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, 1979

Görev Aldığı Yapımlar

Mary Vernieu Haberleri