Matthew McConaughey

Matthew McConaughey

Matthew McConaughey
Oyuncu, Seslendirme, Yapımcı

Doğum Tarihi: 7.11.1960

Doğum Yeri: Texas, ABD

ABD'li oyuncu.

Tam adı Matthew David McConaughey'dir. McConaughey, Mary Kathleen 'Kay'in (kızlık soyadı; McCabe) üç oğlundan biri olarak, Uvalde, Teksas'ta dünyaya geldi. Annesi bir öğretmen, babası James Donald McConaughey ise akaryakıt istasyonu sahibi idi, babası iş hayatına atılmadan önce Green Bay Packers futbol takımının bir oyuncusuydu. McConaughey, İrlandalı kökene sahiptir. McConaughey'nin annesi ve babası boşandıktan sonra birkaç kez yeniden evlendiler. McConaughey bunu 'Aşk ama istikrarsız bir ilişki' olarak yorumladı.

McConaughey oyunculuk kariyerine 1991 yılında başladı. Richard Linklater'in 1993 yapımı Dazed and Confused filminde rol alana kadar öğrenci filmlerinde ve bir takım televizyon yapımlarında oynadı. Bu sırada country şarkıcısı Trisha Yearwood'un 'Walkaway Joe' klibinde, Unsolved Mysteries televizyon dizisinde ve Angels in the Outfield, Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, Boys on the Side filmlerinde görünmesi tanınmaya başlamasını sağladı. Daha sonra John Grisham'ın aynı adlı romanından uyarlama olan 1996 yapımı A Time to Kill filminde avukat 'Jake Brigance' rolüyle büyük bir çıkış yakaladı.

Bundan sonra McConaughey birçok filmde önemli roller almaya başladı; Contact, Amistad, The Newton Boys, Edtv ve U-571. 2000'li yılların başlarında romantik komedi filmlerinin aranılan oyuncusu oldu. The Wedding Planner ve How to Lose a Guy in 10 Days filmleri eleştirmenlerce başarılı bulundu. Bu dönemde düşük bütçeli Tiptoes filminde bir itfaiyeciyi, Two For The Money filminde bir kumarbazı, Frailty filminde ise bir seri katili canlandırdı.

McConaughey 2005 yılında 130 milyon dolar bütçeli Sahara filminde Steve Zahn ve Penélope Cruz'un karşısında başrol oynadı. Aynı yıl People dergisi tarafından 2005 yılı için 'Yaşayan En Seksi Adam' seçildi.

2006 yılında yine bir romantik komedi olan Failure to Launch filminde Sarah Jessica Parker ile birlikte rol aldı. Film eleştirmenlerce başarılı bulundu. 2008 yılında Ben Stiller'ın Tropik Fırtına: Al Bakalım filminde bir menajeri canlandırdı. 2009 yılında Thomas Magnum rolüyle Magnum, P.I. filminde rol almak üzere anlaştı. 2013 yılında True Detective adlı dizide başrol oynamıştır.

Özel yaşamı

McConaughey'nin genç insanlara yardım etmek üzere kurulmuş JK Livin Foundation vakfı bulunmaktadır. Bu vakıf aktörün JK Livin Company adlı yapım şirketinin bir uzantısıdır. JK Livin kelimesinin açılımı Just Keep Livin yani Yaşamaya Devam Et demektir. Sanatçı film setlerinden arta kalan zamanda vakfın ve şirketin işleriyle meşgul olmaktadır.

McConaughey, 24 Ekim 1999 tarihinde polis tarafından tutuklanmıştır. Komşuların gürültüden şikayeti üzerine evine gelen polisler, aktörü marihuana almış durumda çıplak olarak dans edip, arkadaşı aktör Cole Hauser ile birlikte bongo çalarken bulmuşlardır. Polise direnen aktör hakkında, uyuşturucu suçlamaları düşmüş ama gürültü çıkarmak suçundan 50 $ cezaya çarptırılmıştır.

McConaughey, tam bir hayvanseverdir. Kedi, köpek, hamster gibi hayvanların bakımı ile uğraşmaktadır. New Orleans'a Katrina kasırgası sonrası yiyecek yardımında bulunmuştur. 2006 yılında Sherman Oaks/Kaliforniya'da bir kediyi boyayan ve yakmaya çalışan gençlerden kurtarmıştır.

McConaughey aktrisler Sandra Bullock, Kate Hudson, Ashley Judd, Salli Richardson ve Penelope Cruz ile birliktelik yaşamıştır.

McConaughey ve Brezilyalı Süpermodel kız arkadaşı Camila Alves'in, 7 Temmuz 2008 tarihinde Los Angeles'ta Levi Alves adında bir oğlu dünyaya gelmiştir.

Filmografi

2021 Sing 2 (Seslendirme)
2020 The Gentlemen
2019 Between Two Ferns: The Movie
2019 The Beach Bum
2019 Serenity
2018 White Boy Rick
2017 Kara Kule
2016 The Sea of Trees
2016 Free State of Jones
2016 Kubo and the Two Strings (Seslendirme)
2016 Şarkını Söyle (Seslendirme)
2016 Gold
2014 Interstellar
2013 Dallas Buyers Club
2013 The Wolf of Wall Street
2012 Mud
2012 Magic Mike
2012 The Paperboy
2011 The Lincoln Lawyer
2011 Bernie
2011 Killer Joe
2009 Ghosts of Girlfriends Past
2008 Fool's Gold
2008 Tropic Thunder
2008 Surfer, Dude
2006 Failure to Launch
2006 We Are Marshall
2005 Sahara
2005 Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (Belgesel – Anlatıcı)
2005 Two for the Money
2003 How to Lose a Guy in 10 Days
2003 Tiptoes
2002 Frailty
2002 Thirteen Conversations About One Thing
2002 Reign of Fire
2001 The Wedding Planner
2000 U-571
1999 EDtv
1998 The Newton Boys
1998 Making Sandwiches (Kısa Film)
1998 The Rebel (Kısa Film)
1997 Contact
1997 Amistad
1996 Lone Star
1996 A Time to Kill
1996 Larger than Life
1996 Scorpion Spring
1995 Boys on the Side
1995 Glory Daze
1994 Angels in the Outfield
1994 Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation
1993 My Boyfriend's Back
1993 Dazed and Confused
1992 Chicano Chariots (Kısa Film)

Televizyon

2015 Saturday Night Live
2014 True Detective
2010 Eastbound & Down
2003 Saturday Night Live
2003 Freedom: A History of US
2000 Sex and the City
1999 King of the Hill (Seslendirme)
1992 Unsolved Mysteries

Yönetmen

1998 The Rebel (Kısa Film)
1992 Chicano Chariots

Yapımcı

2016 Gold
2009 Addicted to Facebook (Kısa Film)
2008 Surfer, Dude
2005 Sahara

Televizyon

2019 True Detective

Senaryo

1998 The Rebel (Kısa Film)

Müzik Videoları

2012 Synthesizers
1996 Key West Intermezzo (I Saw You First)
1992 Walkaway Joe

Görev Aldığı Yapımlar

Matthew McConaughey Fotoğrafları

Matthew McConaughey Haberleri