Michael Caine

Michael Caine

Michael Caine
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 14.3.1933

Doğum Yeri: Londra, İngiltere

İngiliz oyuncu ve yapımcı.

Asıl adı Sir Maurice Joseph Micklewhite, Jr.'dır. Caine, Londra'nın güneyinde Rotherhithe'da doğdu. Annesi Ellen Frances Marie (Burchell), babası ise Maurice Micklewhite idi. Babası balık pazarı bekçisiydi idi. Caine Ulusal Servis'in emriyle Kore Savaşı'na gitmek zorunda kalmış, ülkesine döndükten sonra bir tiyatroda asistan sahne yönetmeni olarak çalışmaya başlamıştı.

Caine aktris Patricia Haines ile 1955-1958 yılları arasında evli kalmıştır.Çiftin Dominique adında bir kızı vardır.. Caine daha sonra aktris ve model Shakira Baksh ile 8 Ocak 1973'de evlenmiştir. Çiftin Natasha isiminde bir kızı vardır.

Michael Caine menajerinin ısrarıyla soy adını Caine olarak değiştirmişti, Caine ismi 1954 yapımı The Caine Mutiny filminden alınmıştı.

1963 yılında rol aldığı Zulu filmi ile tanınmaya başladı. Daha sonra The Ipcress File (Ani Tehlike) filminde Harry Palmer'ı canlandırdı. Funeral in Berlin (Berlin'de Cenaze) (1966), Billion-Dollar Brain (Milyonluk Beyin) (1967), Bullet to Beijing (1995) ve Midnight in St. Petersburg (Saint Petersburg Gecesi) (1996) filmlerinde de Palmer'ı canlandırdı. Ardından 1966 yılı yapımı Alfie filmi ona ilk Oscar adaylığını getirdi. O yıl aynı zamanda Shirley MacLaine ile birlikte Gambit filminde yer aldı. 1967 yılında yapılan Altın Küre Ödülleri'ne iki dalda aday olmuştu; Alfie ile En İyi Aktör-Drama ve Gambit ile En İyi Aktör Müzikal/Komedi. Sonraki yıllarda ise 2005 yılında çekilen Batman Başlıyor, 2006 yılında çekilen Prestij, 2008 yılında çekilen Dark Knight, 2010 yılında çekilen Başlangıç, 2012 yılında çekilen The Dark Knight Rises olmak üzere genelikle Christopher Nolan filmlerinde rol almıştır. 2014 yılında 'Yıldızlararası' filminde rol almıştır.

Filmografi

2020 Tenet
2020 Come Away
2019 Medieval
2018 King of Thieves
2018 Cüce Dedektif Şerlok (Seslendirme)
2017 Son Macera
2017 Dunkirk (Seslendirme)
2017 Davetsiz Misafir
2016 Sihirbazlar Çetesi 2
2015 Son Cadı Avcısı
2015 GivingTales (Video Game)
2015 Gençlik
2014 Yıldızlararası
2014 Kingsman: Gizli Servis
2014 Eliza Graves
2013 Son Aşk
2013 Sihirbazlar Çetesi
2012 Kara Şövalye Yükseliyor
2012 Gizemli Adaya Yolculuk
2011 Sevimli Cüceler Cino ve Jülyet (Seslendirme)
2011 Arabalar 2 (Seslendirme)
2010 Baslangıç
2009 Harry Brown
2008 Kara Şövalye
2008 Is Anybody There?
2007 Ölümcül Oyun
2007 Flawless
2006 Son Umut
2006 Prestij
2005 Tatlı Cadı
2005 Fırtınalı Hayatlar
2005 Batman Begins (Video Game)
2005 Batman Başlıyor
2004 Around the Bend
2003 The Actors
2003 Secondhand Lions
2003 Quicksand
2003 İnsanlık Suçu
2002 Sessiz Amerikalı
2002 On the Set Gag Reel (Video short)
2002 Avanak Ajan – Altınkuş
2001 Last Orders
2000 Yüzleşme
2000 Shiner
2000 Güzel Dedektif
2000 Düşlerin Efendisi
1999 The Debtors
1999 Tanrı'nın Eseri, Şeytanın Parçası
1998 Yıldızların Sesi
1998 Shadow Run
1998 Curtain Call
1996 Kan ve Şarap
1994 Ölümcül Topraklarda
1992 Oyunun Oyunu
1992 Muppetlar'dan Noel Şarkısı
1992 Blue Ice
1990 Mr. Destiny
1990 Bullseye!
1990 A Shock to the System
1988 Without a Clue
1988 Kirli, Çürük ve Adi
1987 Jaws: The Revenge
1987 Dördüncü Protokol
1987 Aşk Tuzağı
1986 Yarımay Sokağı
1986 The Whistle Blower
1986 Sweet Liberty
1986 Mona Lisa
1986 Hannah ve Kızkardeşleri
1985 Water
1985 The Holcroft Covenant
1984 Blame It on Rio
1983 The Jigsaw Man
1983 The Honorary Consul
1983 Educating Rita
1982 Deathtrap
1981 Zafere Kaçış
1981 Kesik el
1980 Dressed to Kill
1980 Ada
1979 Poseydon'a Dönüş
1979 Ashanti
1978 The Swarm
1978 Kaliforniya Süiti
1977 Silver Bears
1977 A Bridge Too Far
1976 Kartal Kondu
1976 Harry and Walter Go to New York
1975 The Wilby Conspiracy
1975 The Romantic Englishwoman
1975 The Man Who Would Be King
1975 Peeper
1974 The Marseille Contract
1974 The Black Windmill
1972 Pulp
1972 Kanlı Şaka
1972 Gizli İlişkiler
1971 Kidnapped
1971 İntikam Kılıcı
1971 Alçaklar
1970 Simon Simon (Short)
1970 Kahramanlar Alayı
1969 İtalyan Usulü Soygun
1969 Göklerde Vuruşanlar
1969 Çirkin Oyun
1968 Ölüme Doğru
1968 Büyücü
1967 Milyonluk Beyin
1967 Korkunç İtiraf
1967 Erkeklere Dayanamam
1966 The Wrong Box
1966 Harika Hırsız
1966 Cehennem Dönüşü
1966 Alfie
1965 Ani Tehlike
1964 Canlı Kafa Avcıları
1963 Sahte Polisler
1962 Solo for Sparrow
1961 The Day the Earth Caught Fire
1960 Foxhole in Cairo
1960 Enayiler Krali Bahriyede
1959 Danger Within
1958 Satılık Kadınların İntikamı
1958 Meçhul Ajan
1958 İki Yüzlü Casus
1958 Blind Spot
1958 Anahtar
1958 A Woman of Mystery
1957 The Steel Bayonet
1957 How to Murder a Rich Uncle
1956 Sailor Beware
1956 7 Fedai

Televizyon

2003 Freedom: A History of Us (Belgesel Dizi - Seslendirme)
1997 Mandela and de Klerk (TV Filmi)
1997 20,000 Leagues Under the Sea (Mini Dizi)
1996 Midnight in Saint Petersburg (TV Filmi)
1995 Bullet to Beijing (TV Filmi)
1994 World War II: When Lions Roared (TV Filmi)
1990 Jekyll & Hyde (TV Filmi)
1988 Jack the Ripper (Mini Dizi)
1970 Laugh-In
1969 ITV Saturday Night Theatre
1969 Male of the Species (TV Filmi)
1964 ITV Play of the Week
1964 Hamlet at Elsinore (TV Filmi)
1963 First Night
1962 The Edgar Wallace Mystery Theatre
1962 The Arthur Haynes Show
1962 Drama 61-67
1962 BBC Sunday-Night Play
1961 The Younger Generation
1961 Storyboard
1961 Armchair Theatre
1961 The Compartment (TV Filmi)
1961 Walk a Crooked Mile (Mini Dizi)
1960 No Wreath for the General
1960 Knight Errant Limited
1960 Golden Girl
1960 Deadline Midnight
1959 Television Playwright
1959 William Tell
1959 Dixon of Dock Green
1958 The Vise
1958 Navy Log
1958 BBC Sunday-Night Theatre
1957 Mister Charlesworth
1957 Escape
1957 Blood Money (TV Filmi)
1956 The Crime of the Century
1956 The Adventures of Sir Lancelot
1946 Morning Departure (TV Filmi)

Yapımcı

2017 Benim Jenerasyonum (Belgesel)
2013 Öteki
2001 Forever After
1992 Blue Ice
1987 Dördüncü Protokol
1972 Pulp
1971 Alçaklar

Ödülleri

1984 Altın Küre Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal veya Komedi), Educating Rita
1984 BAFTA Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Educating Rita
1986 Akademi Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Hannah and Her Sisters
1989 Altın Küre Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu, Jack The Ripper
1999 Akademi Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, The Cider House Rules
1999 Altın Küre Ödülleri - En İyi Erkek Oyuncu (Müzikal veya Komedi), Little Voice
1999 SAG Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sinema), The Cider House Rules

Görev Aldığı Yapımlar

Michael Caine Fotoğrafları

Michael Caine Haberleri