Michael Gambon

Michael Gambon

Michael Gambon
Oyuncu, Seslendirme

Doğum Tarihi: 19.10.1940

Doğum Yeri: Dublin, İrlanda

İrlanda doğumlu sinema ve tiyatro oyuncusu.

Biyografi

Michael Gambon ilk önce bir mühendis olarak çalışmaya başladı. 21 yaşındayken kesinlikle bir aktör olmak istediğine karar verdi. Oyunculuk kariyerine 1963'te Dublin'deki Edwards/MacLiammoir Gate Tiyatrosu'nda başladı. Old Vic'teki Ulusal Tiyatro'nun ilk üyelerindendi. Lawrence Olivier'nin yönettiği bu tiyatroda pek çok oyunda rol aldıktan sonra, Othello'yu oynadığı Birmingham Rep'e geçti. O günden bu güne geçen 40 yıl içinde, Gambon, döneminin en iyi tiyatrocularından biri olarak ün yaptı. Aktör, Alan Ayckbourn'un yönettiği 'A Chorus of Disapproval'daki rolüyle Olivier Ödülü, 'The Life of Galileo' ve 'Volpone'la da En iyi Erkek Oyuncu dalında 1995 Evening Standard Ödülü kazandı.

Sinemaseverler onu Peter Greenaway'in yönettiği 'The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover'daki başrolüyle olduğu kadar, daha yakın dönem çalışmalarından Matthew Vaughn'ın yönetimindeki 'Layer Cake', 'Being Julia', Wes Anderson'ın yönettiği 'The Life Aquatic', 'The Gambler', 'Dancing at Lughnasa', 'The Last September', Tim Burton'ın yönettiği 'Sleepy Hollow', 'The Insider', 'High Heels and Low Lifes', 'Charlotte Gray', Robert Altman'ın yönettiği 'Gosford Park', John Frankenheimer'ın yönettiği 'Path to War', Conor McPherson'ın yönettiği 'The Actors', Mike Nichols'ın yönettiği 'Angels in America' ve Kevin Costner'ın yönettiği 'Open Range'le de tanıyorlar.

Gambon'ın belki de en unutulmaz rolü Dennis Potter televizyon dizisi 'The Singing Detective'dekiydi. Bu rol ona BAFTA, Yayın Basın Locası ve Kraliyet Televizyon Derneği'nin En iyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandırdı. Aktör, ayrıca, BBC yapımı 'Wives and Daughters', Charles Sturridge'in başarılı yapımı 'Longitude' ve Stephen Poliakoff'un yönettiği 'A Family Tree'de rol aldı.

Gambon, son olarak, Matthew Warchus'ın yönettiği 'End Game'de Lee Evans'la birlikte rol aldı. Aktörün rol aldığı tiyatro oyuncları şöyle özetlenebilir: Başrollerini üstlendiği 'Macbeth', 'Coriolanus' ve 'Othello'; Simon Gray'in yönettiği 'Otherwise Engaged'; Alan Ayckbourn imzalı 'The Norman Conquests'; 'Just Between Ourselves' ve 'Man of the Moment'; Ralph Richardson'la birlikte oynadığı 'Alice's Boys'; Harold Pinter oyunu 'Old Times'; başrolünü üstlendiği 'Uncle Vanya' ve Jack Lemmon'la başrollerini paylaştığı 'Veteran's Day'.

Gambon, Kraliyet Shakespeare Tiyatrosu'ndayken Harold Pinter imzalı 'Betrayal' ve 'Mountain Language'da, Simon Gray imzalı 'Close of Play', Christopher Hampton imzalı 'Tales from Hollywood', Ayckbourn imzalı 'Sisterly Feelings' ve 'A Small Family Business' ile David Hare imzalı 'Skylight'ta (hem West End'de, hem de Broadway'de) başrol oynadı. Aktör, ayrıca, 'III. Richard', 'Othello', 'Tons of Money', 'A View from the Bridge' ve Yasmina Reza'nın yönettiği (Barbican'dan West End'e transfer olan) 'Unexpected Man'de rol aldı. Aktör, son olarak, Nicholas Hytner'ın Almeida'da sahnelediği 'Cressida' uyarlamasında, Patrick Marber'ın West End'de sahnelediği 'Caretaker'da ve Stephen Daldry'nin Royal Court'ta sahnelediği s 'A Number' da başrol oynadı.

Gambon, Hogwarts Okulu'nun bilge ve saygın müdürü Albus Dumbledore rolüyle Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (2004) , Harry Potter ve Ateş Kadehi (2005) , Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı (2007) ile Harry Potter ve Melez Prens (2009) filmlerinde bir kez daha karşımıza çıktı.

Filmografi

2018 The Death and Life of John F. Donovan (Anlatıcı)
2017 Viceroy's House
2017 Mad to Be Normal
2017 Victoria and Abdul
2017 Kingsman: The Golden Circle
2016 Dad's Army
2016 Hail, Caesar! (Anlatıcı)
2014 Unity (Belgesel - Anlatıcı)
2014 Paddington (Seslendirme)
2012 Quartet
2011 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
2010 The Book of Eli
2010 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 1
2010 The King's Speech
2009 Harry Potter and the Half-Blood Prince
2009 Fantastic Mr. Fox
2008 Brideshead Revisited
2007 The Good Night
2007 The Baker
2007 The Alps (Belgesel - Anlatıcı)
2007 Harry Potter and the Order of the Phoenix
2006 The Omen
2006 The Good Shepherd
2006 John Duffy's Brother
2006 Amazing Grace
2005 Stories of Lost Souls
2005 Harry Potter and the Goblet of Fire
2004 Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
2004 Standing Room Only
2004 Being Julia
2004 Sky Captain and the World of Tomorrow
2004 Layer Cake
2004 The Life Aquatic with Steve Zissou
2003 Little Wolf's Book of Badness (Seslendirme)
2003 The Actors
2003 Open Range
2003 Sylvia
2003 Deep Blue (Belgesel - Anlatıcı)
2002 Ali G Indahouse
2001 Gosford Park
2001 Charlotte Gray
2001 High Heels and Low Lifes
2001 Christmas Carol: The Movie
1999 Le Château des singes (Seslendirme)
1999 Dead on Time
1999 The Insider
1999 The Last September
1999 Sleepy Hollow
1998 Dancing at Lughnasa
1998 Plunkett & Macleane
1997 The Gambler
1997 The Wings of the Dove
1996 Mary Reilly
1996 The Innocent Sleep
1996 Midnight in Saint Petersburg
1995 Bullet to Beijing
1995 Two Deaths
1995 Nothing Personal
1994 A Man of No Importance
1994 Clean Slate
1994 Squanto: A Warrior's Tale
1994 The Browning Version
1992 Toys
1991 Mobsters
1989 The Rachel Papers
1989 A Dry White Season
1989 The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover
1988 Paris by Night
1988 Missing Link
1985 Turtle Diary
1974 The Beast Must Die
1973 Nothing But the Night
1965 Othello

Televizyon

2016 Churchill's Secret (TV Filmi)
2016 The Hollow Crown
2015 Fortitude
2015 The Casual Vacancy
2014 Common (TV Filmi)
2014 Quirke
2014 Bad Robots
2012 Luck
2012 Restless
2011 Comic Relief: Uptown Downstairs Abbey
2011 Page Eight
2010 Doctor Who
2009 Kröd Mändoon and the Flaming Sword of Fire
2009 Emma
2007 Joe's Palace (TV Filmi)
2007 Cranford
2006 Celebration (TV Filmi)
2006 Top Gear
2003 The Lost Prince
2003 Angels in America
2002 Path to War
2002 Top Gear
2001 Perfect Strangers (TV Filmi)
2000 Longitude (TV Filmi)
2000 Endgame (TV Filmi)
1999 Wives and Daughters
1996 The Willows in Winter (TV Filmi)
1996 Expert Witness
1996 Samson and Delilah
1995 The Wind in the Willows (TV Filmi)
1994 Faith
1993 Maigret
1993 Performance
1991 The Storyteller
1991 Minder
1990 Blood Royal: William the Conqueror (TV Filmi)
1989 The Heat of the Day (TV Filmi)
1989 Monster Maker
1989 About Face
1987 Bergerac
1987 Night Theatre: Ghosts
1986 The Singing Detective
1985 Absurd Person Singular (TV Filmi)
1985 Tropical Moon Over Dorking (TV Filmi)
1985 Oscar
1982 La ronde (TV Filmi)
1982 ITV Playhouse
1980 Tales of the Unexpected
1979 The Other One
1979 Chalk and Cheese
1978 Premiere
1977 ITV Sunday Night Drama
1976 Centre Play
1976 Play for Today
1974 Zodiac
1974 Masquerade
1973 Menace
1973 A Picture of Katherine Mansfield
1973 Special Branch
1973 Arthur of the Britons
1973 Six Days of Justice
1973 ITV Saturday Night Theatre
1973 Great Mystery
1972 The Challengers
1972 The Man Outside
1972 Softly, Softly
1971 Eyeless in Gaza
1970 The Borderers
1970 Confession
1969 Fraud Squad
1968 Public Eye
1968 Play of the Month
1967 Much Ado About Nothing (TV Filmi)

Ödülleri

2012 British Independent Film Awards The Richard Harris Award
2011 People's Choice Awards - En Beğenilen Oyuncu Kadrosu, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
2011 San Diego Film Critics Society Awards - En İyi Takım Performansı, Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2
2011 Santa Barbara International Film Festival - En İyi Kadro, The King's Speech
2011 Screen Actors Guild Awards - Sinema Oyuncuları Mükemmel Performansı, The King's Speech
2010 Evening Standard Awards - The Lebedev Special Award, British theatre
2009 Scream Awards - En İyi Kadro, Harry Potter and the Half-Blood Prince
2002 BAFTA TV Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Perfect Strangers
2002 Broadcast Film Critics Association Awards - En İyi Takım Aksiyonu, Gos-d Park
2002 Online Film Critics Society Awards - En İyi Kadro, Gos-d Park
2002 Phoenix Film Critics Society Awards - En İyi Takım Aksiyonu, Gos-d Park
2002 Satellite Awards - En İyi Kadro, Gos-d Park
2002 Screen Actors Guild Awards - Sineması Oyuncuları Mükemmel Performansı, Gos-d Park
2001 BAFTA TV Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Longitude
2000 Critics' Circle Theatre Awards - En İyi Erkek Oyuncu, The Caretaker
2000 BAFTA TV Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Wives and Daughters
2000 Royal Television Society Awards - En İyi Erkek Oyuncu - Male, Wives and Daughters
2000 Berlin International Film Festivali Gümüş Ayı Ödülü - En İyi Takım Aksiyonu, The Good Shepherd
1997 Theatre World Awards - En İyi Takım Performansı, Skylight
1995 Evening Standard Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Volpone
1990 Critics' Circle Theatre Awards - En İyi Erkek Oyuncu, Man of the Moment
1990 Laurence Olivier Awards - Best Comedy Performance, Man of the Moment
1989 Sitges Film Festival - En İyi Erkek Oyuncu, The Cook the Thief His Wife & Her Lover
1988 Laurence Olivier Awards - En İyi Erkek Oyuncu, A View from the Bridge
1987 Evening Standard Awards - En İyi Erkek Oyuncu, A View from the Bridge
1987 BAFTA TV Awards - En İyi Erkek Oyuncu, The Singing Detective
1987 Broadcasting Press Guild Awards - En İyi Erkek Oyuncu, The Singing Detective
1987 Royal Television Society Awards - En İyi Erkek Oyuncu Performansı, The Singing Detective
1986 Laurence Olivier Awards - Best Comedy performance, A Chorus of Disapproval

Görev Aldığı Yapımlar

Michael Gambon Fotoğrafları

Michael Gambon İle İlgili Haberler

Portreler


Vizyondakiler